Holiday.gr Ημ/νια
May 9, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΑΤΤΙΚΗ > ΑΘΗΝΑ
ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Η πλατεία Συντάγματος είναι η μια από τις δύο κεντρικότερες πλατείες της πρωτεύουσας (η άλλη είναι η πλατεία Ομόνοιας). Το Σύνταγμα, όπως απλά αποκαλούν οι Αθηναίοι την ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία, αποτελεί την καρδιά της πόλης. Εδώ, βρίσκεται η Βουλή των Ελλήνων, από εδώ ξεκινούν οι κεντρικότεροι δρόμοι της πόλης (Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ερμού, Μητροπόλεως, κτλ.), εδώ θα δείτε τον Εθνικό κήπο, το Ζάππειο, τη Μητρόπολη Αθηνών, κτλ. Αποτελεί αφετηρία για τις μετακινήσεις των πολιτών και των τουριστών για πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.
Η πλατεία έχει ανακαινιστεί πολλές φορές. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια με τα έργα κατασκευής του μετρό, είχε μετατραπεί σ’ ένα ατελείωτο εργοτάξιο. Μετά την ολοκλήρωση των έργων η πλατεία Συντάγματος απέκτησε την παλιά της αίγλη.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Η πλατεία Ομόνοιας είναι η δεύτερη σπουδαιότερη πλατεία της Αθήνας, μετά την πλατεία Συντάγματος. Αποτελεί μια μικρογραφία της πρωτεύουσας καθώς διαθέτει γραφικότητα, κοσμικότητα, λάμψη, γοητεία και εμπορική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στη συμβολή έξι κεντρικών δρόμων της πόλης και αρκετών μικρότερων. Γι’ αυτό ανέκαθεν αποτελούσε το πιο πολυσύχναστο και πολύβουο κομμάτι της Αθήνας.
Περπατώντας κανείς στην Ομόνοια νομίζει ότι συμμετέχει σ’ ένα πανηγύρι των λαών. Εδώ συναντάει κανείς ανθρώπους από κάθε φυλή και από κάθε γωνιά της γης να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται αρμονικά. Μικροπωλητές που πουλούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα του τόπου τους, βιαστικοί διαβάτες, νοικοκυρές που κάνουν τα ψώνια τους και τουρίστες που παρατηρούν εντυπωσιασμένοι. Οι έντονοι ρυθμοί της πόλης είναι έκδηλοι στην πλατεία περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.
Σήμα κατατεθέν της ιστορικής πλατείας Ομόνοιας, ήταν το στρογγυλό της σχήμα. Στην πάροδο των χρόνων γνώρισε πολλές μετατροπές αλλά πάντα διατηρούσε το κυκλικό της σχήμα. Εξάλλου όπως προαναφέραμε βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελούσε τη συμβολή πολλών μεγάλων και αρκετών μικρότερων δρόμων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της ανακαίνισης που έγινε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ιθύνοντες κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο! Μια αλλαγή που άλλαξε τις συνήθειες μιας ζωής για τους Αθηναίους, καθώς οι κυκλοφοριακές μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο τετραγωνισμός της πλατείας ήταν τεράστιες. Ο σκοπός της μετατροπής αυτής ήταν αφενός η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και αφετέρου η μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Μια ακόμη κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Ομόνοιας και την πλατεία Συντάγματος. Είναι μια ευρύρωχη πλατεία που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς περιβάλλεται από εντυπωσιακά ιστορικά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Μέγαρο Βούρου, το κτίριο του πρώην Υπουργείου Ναυτικών, το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών, κα. Στο κέντρο περίπου της πλατείας έχει τοποθετηθεί το ιμπρεσιονιστικό μπρούτζινο άγαλμα που συμβολίζει την ΄΄Εθνική Συμφιλίωση΄΄.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλατεία βρίσκεται και το Μέγαρο Βούρου, ένα κτίριο του 1833 το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό παλάτι του Βασιλιά Όθωνα την περίοδο 1836 – 1842 και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πόλεως Αθηνών. Διαθέτει αξιόλογες συλλογές από πίνακες και έργα χαρακτικής που σχετίζονται με την ιστορία της νεότερης Ελληνικής πρωτεύουσας από τις αρχές του 18ου αιώνα έως και τον 20ο αιώνα. Επίσης, εκτίθενται έπιπλα που άνηκαν στον πρώτο Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.
Την πλατεία Κλαυθμώνος διασχίζει η οδός Σταδίου, μια από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πόλης κι ένας από τους πρώτους δρόμους που χαράχτηκαν στην Αθήνα. Αρχικά ονομαζόταν Φειδίου και έπειτα μετονομάστηκε σε οδό Ακακιών. Το σημερινό της όνομα – Σταδίου – το οφείλει στο γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη να φτάνει ως το Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ (ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ)
Βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο Αθηνών. Παλαιότερα ονομαζόταν πλατεία λαού και πλατεία Λουδοβίκου. Εκτός από το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο,η πλατεία περιβάλλεται και από άλλα ιστορικά μνημεία που αποτελούν αρχιτεκτονικά στολίδια για την πόλη. Αναλυτικότερα στην νότια πλευρά της πλατείας δεσπόζει το Μέγαρο Μελά, ένα ακόμη έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η επιβλητική πρόσοψη και οι δύο προεξέχοντες πυργίσκοι στα άκρα του. Η κεντρική του αίθουσα καλύπτεται με γυάλινη οροφή ενώ έχει περιμετρικές τοξοστοιχίες δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Στο λαμπρό αυτό οικοδόμημα που αποτελούσε την οικία του Β. Μελά, σήμερα στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας της πλατείας θα δείτε το αναγεννησιακού ρυθμού Μέγαρο Γ. Σταύρου, που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας ανακαλύφθηκε και εκτίθεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τμήμα της Αχαρνικής πύλης του Θεμιστόκλειου τείχους της πόλης.
Η πλατεία Κοτζιά διασχίζεται από την οδό Αθηνάς. Πρόκειται για έναν κεντρικό και εμπορικό δρόμο της πόλης. Κατά μήκος της οδού που συνδέει την πλατεία Ομόνοιας με την πλατεία Μοναστηρακίου λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα κυρίως τροφίμων. Εδώ βρίσκεται και η Βαρβάκειος Δημοτική Αγορά, που στεγάζεται σ’ ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
Η πλατεία Μοναστηρακίου είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης. Περιβάλλεται από τους πιο εμπορικούς δρόμους της λεγόμενης παλιάς Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ χτυπά η καρδιά της πιο χαρακτηριστικής συνοικίας της πρωτεύουσας. Φυσικά μιλάμε για το Μοναστηράκι, που μοιάζει με μια πόλη μέσα στη πόλη. Ο χρόνος σταμάτησε στα στενά σοκάκια της όμορφης γειτονιάς και έμεινε εκεί να αναπολεί τα περασμένα. Έτσι, η ολόκληρη η περιοχή ζει το σήμερα, διατηρώντας τη μορφή του χθες και προσφέρει στους περιπατητές πληθώρα συγκινήσεων.
Στην ιστορική πλατεία Μοναστηρακίου, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα και απέκτησε την παλιά της αίγλη, βρίσκεται και η είσοδος του σταθμού του μετρό. Γύρω της εκτείνονται οι γραφικότεροι και πιο εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Ανδριανού, Πανδρόσου, Ηφαίστου, Αγίου Φιλίππου, Ερμού και οι κάθετοι σ’ αυτούς δρόμοι, είναι οι δημοφιλέστεροι και πιο πολυσύχναστοι στους οποίους μπορεί κανείς να βρει και να αγοράσει τα πάντα.
Επίσης, στην πλατεία βρίσκεται το τζαμί Τζισταράκη το οποίο λειτουργεί ως μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τέχνης και η βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ
Η πλατεία Αβησσυνίας, γνωστή ακόμη στους μεγαλύτερους ως Γιουρουσούμ, λόγο του παραδοσιακού Κυριακάτικου παζαριού που για πολλές δεκαετίες πραγματοποιούνταν, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση της περιοχής. Εδώ μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Παλιά, καινούρια και μεταχειρισμένα είδη. Αντίκες, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, οικοσκευές, μουσικά όργανα, ενδύματα, υποδήματα και γενικά ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί το παζάρι να καταργήθηκε, όμως η πλατεία Αβησσυνίας έχει συνδέσει το όνομά της με αυτό. Γι αυτό και οι μαγαζάτορες σχεδόν πάντα υποκύπτουν στα ΄΄παζάρια΄΄ των πελατών για καλύτερη τιμή.
Εκτός όμως από την αυξημένη εμπορική κίνηση, γύρω από την πλατεία λειτουργούν και πολλά παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Είναι η κεντρική πλατεία μιας από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθηνάς. Τα Εξάρχεια αποτελούν στέκι της νεολαίας και των καλλιτεχνών. Περιοχή με ιδιαίτερη αισθητική άποψη και ξεχωριστή γοητεία προσελκύει το ενδιαφέρον των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Η περιοχή γύρω από την ομώνυμη πλατεία συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Εκεί υπάρχουν πολλές καφετέριες, μπαράκια, θέατρα και κινηματογράφοι. Την καλοκαιρινή περίοδο, οι δύο θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν πόλο έλξης για τους σινεφίλ.
Τα τελευταία χρόνια μια σειρά αναπλάσεων έχει συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον η ύπαρξη πολλών και σημαντικών κτιρίων νεοκλασικού, εκλεκτικιστικού και μοντερνιστικού ύφους, προσδίδουν στα Εξάρχεια μια ξεχωριστή κι ελκυστική όψη.
Αξίζει να περπατήσετε στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Θεμιστοκλέους, που ξεκινάει από την πλατεία και καταλήγει στην οδό Καλλιδρομίου, αλλά και στους άλλους πεζόδρομους της περιοχής (Βαλτετσίου, Μεθώνης, Ερεσού, κ.α.) όπου οδηγούν σε ήσυχες και γραφικές γειτονιές με παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί που ζωντανεύουν εικόνες από περασμένες εποχές.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ
Η πλατεία Κολωνακίου βρίσκεται σε ένα προνομιούχο σημείο της πόλης. Τη συναντάμε στο κέντρο της πιο αριστοκρατικής συνοικίας της πρωτεύουσας. Γύρω της εκτείνονται οι εμπορικότεροι και πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της περιοχής (Πατριάρχου Ιωακείμ, Τσακάλωφ, Αναγνωστοπούλου, Κανάρη, Σκουφά, Μηλιώνη, κα.).
Στο Κολωνάκι βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα ακριβότερα εμπορικά καταστήματα, οι οίκοι μόδας των γνωστότερων ελλήνων σχεδιαστών, πολυτελή εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Το να περάσει κανείς κάποιες ώρες σε ένα από τα δημοφιλή στέκια της πλατείας Κολωνακίου πίνοντας τον καφέ του ή γευματίζοντας αποτελεί προϋπόθεση για κάθε Αθηναίο, αλλά και επισκέπτη της πρωτεύουσας.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από τον αρχαίο στύλο (κολωνάκι) που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της ομώνυμης πλατείας. Ως και τις αρχές του 1880 η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη. Με την πάροδο των χρόνων όμως, μετατράπηκε σ’ ένα πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο, το οποίο λόγο της γεωγραφικής του θέσης – στο κέντρο της πρωτεύουσας και στα ριζά του Λυκαβηττού – προσελκύει το ενδιαφέρον των Αθηναίων και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη ή επισκέπτη της πρωτεύουσας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
>> ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ''ΝΑΟΙ'' ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
>> Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
>> ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
>> ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
>> ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
>> ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
>> ΜΕΓΑΡΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ – ΣΤΟΑ
>> ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
>> ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
>> ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
>> ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
>> ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
>> ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
>> ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
>> ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ – ΦΑΝΑΡΙ ΔΙΟΓΕΝΗ
>> ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
>> ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ
>> ΠΙΛΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
>> ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
>> ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
>> ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
>> ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ – ΓΚΑΖΙ
>> Η ιστορία της Αθήνας

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021