Holiday.gr Ημ/νια
May 6, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΑΤΤΙΚΗ / ΑΘΗΝΑ / ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Η ιστορία του δήμου Νέας Σμύρνης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εγκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων από τη Σμύρνη στην Αθήνα. Λίγους μήνες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Σμυρνιοί πρόσφυγες άρχισαν τις πρώτες ενέργειες για τη στέγασή τους.
Η περιοχή που επιλέχτηκε για την εγκατάσταση των Σμυρναίων προσφύγων ήταν κοντά στην Αθήνα και τον Πειραιά, συνδεόταν οδικά μαζί τους και η αξία της γης ήταν σχετικά χαμηλή, καθώς μέχρι τότε στη περιοχή αυτή υπήρχαν μόνο βοσκοτόπια.
Είκοσι μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάννης, υπογράφτηκε από το Ν. Πλαστήρα το Νομοθετικό διάταγμα "Περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως γηπέδου παρά τη Λεωφόρο Συγγρού", ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύτηκε το "Νέο Σχέδιο Αθηνών", το οποίο περιελάμβανε τον "Αστικό συνοικισμό των εκ Σμύρνης προσφύγων".
Έτσι, άρχισε σιγά – σιγά να οικοδομείται η περιοχή η οποία εις ανάμνηση της χαμένης πατρίδας ονομάστηκε από Νέα Σμύρνη. Και μια νέα σελίδα της σύγχρονης Αθήνας άρχισε να γράφεται καθώς τις επόμενες δεκαετίες πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας θα αλλάξουν όψη και θα πυκνοκατοικηθούν.

Η Νέα Σμύρνη σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή ακόμη και με σεβασμό στο περιβάλλον. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στους δρόμους της πόλης η ματιά του θα γεμίσει με εικόνες πολύχρωμες που συνθέτουν το παζλ του χθες και του σήμερα της περιοχής. Οι παλιές καλοδιατηρημένες μονοκατοικίες με τους περιποιημένους κήπους, οι πολυκατοικίες των δεκαετιών του ’60 και ’70 που στέκουν δίπλα στις καινούριες μοντέρνας αρχιτεκτονικής και αισθητικής, οι πολυσύχναστοι κεντρικοί δρόμοι κατά μήκος των οποίων λειτουργούν πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, οι πλατείες, το άλσος που αποτελεί μια όαση πράσινου για την ευρύτερη περιοχή, οι γειτονιές κάποιες από τις οποίες διατηρούν κάτι από την ατμόσφαιρα των περασμένων, όλα μαζί δημιουργούν μια πόλη μοναδική. Την Νέα Σμύρνη, που κουβαλά μνήμες βαριές σαν το όνομά της, αλλά και που με τη ζωντάνια των δημοτών της πορεύετε στο χρόνο και εξελίσσεται συνεχώς ακολουθώντας τις προσταγές της κάθε εποχής.

Βέβαια, επειδή αναφερθήκαμε εκτενώς στην κατοίκηση της περιοχής από το 1922 και μετά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η χώρος που καταλαμβάνει σήμερα ο δήμος της Νέας Σμύρνης κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Περιβάλλονταν νότια από το Φάληρο, βορειοανατολικά από την Αλωπεκή (τη σημερινή περιοχή της Δάφνης) και δυτικά από την Ξυπέτη (τις σημερινές περιοχές: Καλλιθέα - Μοσχάτο). Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, σε διάφορα σημεία της πόλης φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή καθ’ όλες τις ιστορικές περιόδους.

Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
Nea Smyrni
Tram Nea Smyrni
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]


ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ HELLINIS HOTEL
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
+ Ξενοδοχείο HELLINIS


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021