Holiday.gr - A trip to a myth  
June 17, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 24 / 11 / 2008

Το στολίδι των Αγράφων

Η λίμνη Αγράφων
Γύρω – γύρω βουνά με χιονισμένες κορυφές, δάση από έλατα, οξιές και καστανιές κι ανάμεσά τους η γαλάζια λίμνη. Το μονάκριβο κόσμημα των Αγράφων αποτελεί μια παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό οικοσύστημα με απρόσμενα θετικά αποτελέσματα. Γνωρίστε την πανέμορφη λίμνη και αφεθείτε στη μαγεία της…

Η λίμνη Πλαστήρα ή η λίμνη Ταυρώπου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το θησαυρό των Αγράφων. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία και συνδυάζει μοναδικά την ηρεμία των καταγάλανων νερών της λίμνης, με το αίσθημα περιπέτειας που ξυπνά στους επισκέπτες το βουνό.
Βρίσκεται σε απόσταση 25χλμ. δυτικά της πόλης της Καρδίτσας και σε υψόμετρο 1000 μ. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα, ενός παραπόταμου του Αχελώου.

Περιήγηση στην λίμνη και στα γραφικά χωριά της

Ο δρόμος προς τη λίμνη
Μπορείτε να επισκεφθείτε την λίμνη ακολουθώντας δύο εναλλακτικές διαδρομές που περνούν μέσα από τα γραφικά χωριά της Καρδίτσας. Καθένα από αυτά εντυπωσιάζει με τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει, ενώ έχει να παρουσιάσει και μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Η περιήγηση αυτή θα σας μείνει αξέχαστη και θα σας γεμίσει με εκπληκτικές εικόνες της θεσσαλικής υπαίθρου.
Θα γνωρίσετε χωριά όπως: η Μητρόπολη όπου βρίσκεται ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν. Πλαστήρα, το Μοσχάτο ένα χωριό με πλούσια αμπελουργική παράδοση, εκπληκτική θέα και άρτια τουριστική οργάνωση, το Τσαρδάκι ένα μικρό γραφικό χωριό στις ταβέρνες του οποίου θα δοκιμάσετε συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας ενώ σε απόσταση 3 χλμ. από το Τσαρδάκι θα συναντήσετε την Πλαζ Λαμπερού με την ανεπανάληπτη θέα προς τις βουνοκορφές των Αγράφων. Αποτελεί κομβικό σημείο για τους επισκέπτες της λίμνης.

Ένα από τα γραφικά χωριά της λίμνης
Συνεχίζοντας θα φτάσετε στο υπέροχο χωριό Καστανιά, που είναι κτισμένο σε μια τοποθεσία κατάφυτη από έλατα. Το Μορφοβούνι ή Βούνεσι όπως ονομαζόταν παλαιότερα, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη καθώς μπροστά του απλώνεται ο θεσσαλικός κάμπος, ενώ από την δυτική του πλευρά περιβάλλεται από ένα πανέμορφο καστανόδασος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Καρδίτσας, κτισμένο στην πλαγιά των Αγράφων. Ο Μεσενικόλας με την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική κερδίζει τις εντυπώσεις. Πέτρινα αρχοντικά, διώροφες κατοικίες με κεραμοσκεπές και στενά πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν την εικόνα του χωριού, που προσφέρεται για περιπάτους. Στο Κρυονέρι θα σας καταπλήξει η φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι προσφέρουν στους επισκέπτες του χωριού τους νόστιμα και φρεσκότατα κηπευτικά. Το χωριό Κερασιά. διαθέτει μοναδική θέα στον Κερασιώτη ποταμό και τους παραδοσιακούς μύλους. Αυτό όμως που μαγεύει κάθε επισκέπτη είναι η πανοραμική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα. Τα Καλύβια Πεζούλας αποτελούν το κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής και τουριστικό κέντρο με σύγχρονες υποδομές σε όλους τους τομείς.Το ιστορικό χωριό Νεράιδα είναι ένα από τα παραλίμνια χωριά που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά και το παραδοσιακό τους χρώμα. Είναι κτισμένο σε μια κατάφυτη από έλατα τοποθεσία ενώ η θέα που διαθέτει προς τη λίμνη και το Θεσσαλικό κάμπο είναι εκπληκτική. To Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό που έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά λόγω του ότι διαθέτει την καλύτερη θέα προς τη λίμνη.

Ανθρώπων έργα…

Άποψη της λίμνης
Η ιδέα της δημιουργίας της λίμνης ανήκε στον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος το καλοκαίρι του 1925 παραθέριζε στην περιοχή της Νεβρόπολης. Παρατηρώντας το έδαφος και το περίγυρο συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης ενός παραθεριστικού κέντρου στη θέση «αλώνια» Μπεζούλας, και στη θέση «Κακαβάκια». Αυτό θα ήταν εφικτό να γίνει, μετά την κατασκευή ενός φράγματος, που θα αποσκοπούσε στη δημιουργία τεχνητής λίμνης. Το κλείσιμο του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου, και στη συνέχεια η εκτροπή του νερού του στο θεσσαλικό κάμπο, θα εξασφάλιζε παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονα θα έδινε και ζωή στον κάμπο, ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία.
Το 1927 ο Ν. Πλαστήρας επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή, μαζί με ειδικούς επιστήμονες. Οι εκτιμήσεις όλων ήταν θετικές και με πρωτοβουλία του Πλαστήρα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας οι πρώτες μελέτες.
Το 1932 ακολούθησε συμπληρωματική μελέτη, η οποία αφορούσε κυρίως τα αρδευτικά έργα. Ακολούθησε η Γερμανική κατοχή που έφερε πολλά δεινά στον τόπο. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και στα πλαίσια της ανασυγκρότησής της, η κατασκευή της λίμνης ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Επί κυβερνήσεων Πλαστήρα, συμπεριλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 1951. Το 1955 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εγκαινίασε το έργο του Μέγδοβα στο Βλάσδο, το σημερινό Μοσχάτο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1959.
Σήμερα, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Καρδίτσα αφού από αυτήν υδρεύεται η πόλη και πολλά χωριά.
Επιπλέον, η τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής συνεισφέρει στην οικονομική ευημερία του νομού. Από τα μέσα κυρίως της δεκαετίας του 1980, όπου η Καρδίτσα και τα γραφικά χωριά της άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των φυσιολατρών, η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 120.000 άτομα. Κι αυτό το χρωστά στο φυσικό της περίγυρο, καθώς βρίσκεται περιτριγυρισμένη από βουνά με πυκνή βλάστηση, που προσελκύουν τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου βουνού και της πεζοπορίας.

Γνωριμία με τον υδάτινο κόσμο

Το οικοσύστημα της λίμνης
Με το πέρασμα των χρόνων η λίμνη ανέπτυξε και το δικό της οικοσύστημα. Το βάθος της είναι ανομοιογενές στο σύνολό του και αυτό προσδιορίζεται από το ανάγλυφο της περιοχής πριν σκεπασθεί από τα νερά. Το μέγιστο βάθος είναι 60μ., το μέγιστο πλάτος της φτάνει τα 4 χλμ., ενώ το μέγιστο μήκος της είναι 14χλμ.
Στα νερά της διαβιούν πολλά είδη ψαριών. Όπως, χέλια, λαυράκια, γριβάδια, πεταλούδα, κορέγονος, ασπρόψαρο και πέστροφα. Επίσης, στην περιοχή θα συναντήσουμε πολλά είδη πουλιών της πανίδας των Αγράφων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, ενώ σπανιότερα είναι τα βουτηχτάρια και οι κορμοράνοι.Για “δραστήριους” επισκέπτες…

Αθλητικες δραστηριότητες
Η περιοχή της Λίμνης θεωρείται ιδανική για την άσκηση ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων. Όσοι αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ, μπορείτε να εξασκηθείτε στην κωπηλασία και στο κανό ή να ψαρέψετε και να κολυμπήσετε στην περιοχή Καλύβια Πεζούλας.
Είπισης, υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας και ποδήλατου βουνού. Για τους πιο τολμηρούς επισκέπτες το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικό τρόπο άθλησης και συλλογής εμπειριών. Ενώ για τους λάτρεις της ορειβασίας η γνωριμία με τις γύρω κορυφές αποτελεί μια μεγάλη κι ευχάριστη πρόκληση. Το Βουτσικάκι, ο Καρβασαράς, τα Τέμπλα και οι ψηλότερες τοποθεσίες όπως τα Ζυγογιανναίικα σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024