Holiday.gr - A trip to a myth  
June 17, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΤΗΝΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 1 / 4 / 2005

Το νησί της Μεγαλόχαρης

Η πόλη της Τήνου
Είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας. Η Τήνος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, οι οποίοι ζητούν από τη Παναγιά βοήθεια και παρηγοριά.

Η Τήνος είναι ένα ακόμη όμορφο Κυκλαδονήσι, που χρωστά τη φήμη του στα θαύματα της Παναγιάς. Βρίσκεται στις βόρειες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σύρο, την Άνδρο και τη Μύκονο.
Το νησί έχει γίνει διάσημο ως θρησκευτικό κέντρο. Κι όμως, παρόλη την τεράστια σημασία που έχει για την ορθοδοξία, η Τήνος διαθέτει και πολλές φυσικές καλλονές και σημαντικά αξιοθέατα τα οποία – δυστυχώς – πολλοί από τους χιλιάδες επισκέπτες της, τα αγνοούν αφού οι περισσότεροι αρκούνται σε μια ημερήσια εκδρομή στα πλαίσια της εκπλήρωσης ενός τάματος.
Αξίζει λοιπόν, να γνωρίσετε την άγνωστη Τήνο. Να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της, να δείτε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστερώνες και τα ξωκλήσια. Να κολυμπήσετε στις παραλίες της, που μακριά από την τουριστική κίνηση διατηρούν την πρωτόγονη ομορφιά τους. Επίσης, θα επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, φανερώνουν πτυχές του παρελθόντος του νησιού και το ρόλο του ως θρησκευτικό κέντρο σε κάθε ιστορική περίοδο.
Θα γευματίσετε στις παραθαλάσσιες ταβέρνες και θα απολαύσετε τις ιδιαίτερες Τηνιακές συνταγές. Μπορεί η Τήνος να μη φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, αλλά οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν.

Βόλτα στη πόλη

Η Τήνος τη νύχτα
Η Χώρα και πρωτεύουσα της Τήνου είναι μια χαρακτηριστική κυκλαδίτικη πόλη. Είναι κτισμένη γύρω από το λιμάνι, απ’ όπου ξεκινάει και η λεωφόρος της Μεγαλόχαρης που καταλήγει στον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Τήνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έχει τοποθετηθεί μια λωρίδα χαλιού που φτάνει ως τον περίβολο της εκκλησίας, για να διευκολύνει τους πιστούς που καταφτάνουν στη Παναγία γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους. Ανεβαίνοντας κανείς τον ανηφορικό δρόμο και βλέποντας στο βάθος να δεσπόζει ο επιβλητικός ναός, νοιώθει την κατανυκτική ατμόσφαιρα να τον κατακλύζει. Μετά το προσκύνημα στη Παναγιά, το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στην πόλη και στη περιήγησή του στις ομορφιές της. Περπατώντας λοιπόν κανείς στα πλακόστρωτα δρομάκια της, διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη πόλη, πιστή στη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Σε κάθε γειτονιά θα συναντήσετε μικρές εκκλησιές που φανερώνουν τη πίστη των κατοίκων. Στους κεντρικότερους δρόμους τα εμπορικά καταστήματα με τα είδη δώρων και τα σουβενίρ, ξυπνούν τη διάθεση για ψώνια.
Κατά μήκος της παραλιακής οδού λειτουργούν πολλά εστιατόρια στα οποία θα δοκιμάσετε τη τηνιακή κουζίνα, αλλά και καφετέριες για να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας.

Γνωριμία με την άγνωστη Τήνο

Το παραδοσιακό χωριό Υστέρνια
Κατά την παραμονή σας στη Τήνο, θα περιηγηθείτε στα παραδοσιακά χωριά του νησιού και θα γνωρίσετε τις μοναδικές κρυμμένες του ομορφιές. Παραθαλάσσιοι οικισμοί αλλά και ημιορεινοί, υπέροχες αμμουδιές και άγονοι ορεινοί όγκοι χαρακτηρίζουν το νησί.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού ξεχωρίζουν οι αμμουδιές: Άγιος Ιωάννης – Πόρτο, Άγιος Σώστης και Άγιος Φωκάς. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού και λόγο της κοντινής τους απόστασης από την πόλη αποτελούν πόλο έλξης για τους εκδρομείς. Οι περιοχές αναπτύσσονται τουριστικά.

Στη δυτική πλευρά του νησιού και πολύ κοντά στη πόλη, βρίσκονται τα Κιόνια. Ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, από τα πιο ανεπτυγμένα του νησιού. Διαθέτει μια καταπληκτική παραλία, ενώ στην ακροθαλασσιά θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση των δυτικών ακρών συναντάμε τον όρμο της Καρδιανής. Θα κολυμπήσετε και θα χαρείτε τα καθαρά νερά. Ενώ μια βόλτα στον ομώνυμο οικισμό θα σας αποκαλύψει το άλλο πρόσωπο της Τήνου. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πανύψηλα πλατάνια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά.
Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 20 χμλ. από τη Χώρα βρίσκονται τα Υστέρνια. Ένα παραδοσιακό χωριό με χαρακτηριστικό του τα μαρμαρόστρωτα δρομάκια. Περπατώντας κανείς στα γραφικά σοκάκια του εντυπωσιάζεται από την αρχιτεκτονική του χωριού. Τα γνωστά κυκλαδίτικα βόλτα, τα διώροφα σπίτια με τα μαρμάρινα υπέρυθρα, χαρίζουν στο χωριό μια λάμψη και μια αρχοντιά μοναδική.

Η Παναγιά της Τήνου

Το εσωτερικό του ναού της Ευαγγελίστριας
Όταν μιλάμε για τη Τήνο, η σκέψη μας πηγαίνει αυθόρμητα στην Παναγιά και στον επιβλητικό ναό της που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.
Ιδρύθηκε το 1823 και κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με το όραμα της Αγίας Πελαγίας.
Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως εξάλλου και όλη η εκκλησία. Πολλά από αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θαύματα της Παναγίας.
 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024