Holiday.gr - A trip to a myth  
July 14, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΚΩΣ
ΚΩΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 17 / 2 / 2005

Το νησί του Ιπποκράτη

Το κάστρο των Ιπποτών
Η Κως το πανέμορφο Αιγαιοπελαγίτικο νησί έχει συνδέσει το όνομά του με τους μεγαλύτερους δάσκαλους της ιατρικής. Από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, αιώνια κοιτίδα πολιτισμού, η Κως πρωταγωνιστεί στα δρώμενα της Ελλάδας.

Το καταπράσινο νησί των Δωδεκανήσων, με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές (ορεινές και θαλασσινές), τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που φανερώνουν πτυχές της πολυσήμαντης ιστορίας του και τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν παροχές υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες τους, αποτελεί έναν από του δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς με διεθνή φήμη.

Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο, του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Διακρίνεται για την πυκνή βλάστηση και το ήπιο κλίμα της, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νησί από τα αρχαία χρόνια. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός ότι στη Κω άκμασε το μεγαλύτερο Ασκληπιείο της αρχαιότητας στο οποίο δίδαξε ο ίδιος ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής.

Μπορεί το νησί να έχει στιγματιστεί από τα αριστουργήματα της κλασικής αρχαιότητας (η αρχαία πόλη, το Ασκληπιείο κτλ), αλλά σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του νησιού διαδραμάτισαν και οι Ενετοί. Οι Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη που κυριάρχησαν στο νησί για περισσότερους από δυο αιώνες, μεταξύ άλλων έκτισαν και το Κάστρο της Νερατζιάς (ή των Ιπποτών), το οποίο αποτελεί ένα στολίδι για τη πόλη.

Αν και γνώρισε πολλούς κατακτητές (Ενετούς, Τούρκους, Ιταλούς), η Κως διατήρησε τη νησιώτικη ταυτότητά της και οι Κωάτες εκμεταλλευόμενοι την αστείρευτη ομορφιά του τόπου τους και την πολυσήμαντη πορεία του στο χρόνο, προήγαγαν το νησί τους σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό. Έτσι, σήμερα τα τουριστικά θέρετρα της Κω (Καρδάμαινα, Κέφαλος, Μαστιχάρι, Τιγκάκι, κα.) είναι παγκοσμίως καθώς εγγυώνται αξέχαστες διακοπές…

Η αιώνια πόλη…

Η Αρχαία πόλη
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού είναι κτισμένη η πόλη της Κω, η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία και περιβάλλεται από ένα ανοιχτό κόλπο.
Η περιοχή αυτή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Γύρω από το λιμάνι του νησιού βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η γοητευτική πρωτεύουσα έχει δυο πρόσωπα εξίσου πανέμορφα. Από τη μια η περιοχή των αρχαιοτήτων, στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού. Η αρχαία πόλη με τα πολλά και σημαντικότατα μνημεία της προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών παρέχοντάς τους πολύτιμα στοιχεία για το παρελθόν του τόπου. Τα τείχη της αρχαίας πόλης, ο βωμός του Διονύσου, τα ερείπια των λουτρών ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τα περίτεχνα ψηφιδωτά, όλα μαρτυρούν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κως στα αρχαία χρόνια και όχι μόνο.


Το κάστρο της Νερατζιάς
Το ενετικό κάστρο, που δεσπόζει στο βορειοανατολικό τμήμα του λιμανιού, με τις ισχυρές οχυρώσεις του και τους στρογγυλούς του πύργους, μας ταξιδεύει στα χρόνια των Ιπποτών. Η περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα ήταν αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί και συνδέονταν με αυτό με μια γέφυρα που ήταν κτισμένη στη νότια πλευρά του Κάστρου. Εκεί που σήμερα βρίσκεται η γέφυρα που περνάει πάνω από τη περίφημη λεωφόρο των Φοινίκων.


Ο πλάτανος του Ιπποκράτη
Περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής οδού, στο τέλος της Ακτής Κουντουριώτη θα συναντήσετε την πλατεία πλατάνου. Πρόκειται για τη διασημότερη πλατεία της πόλης, αφού εκεί βρίσκεται ο Πλάτανος του Ιπποκράτη. Το τεράστιο δέντρο που η ηλικία του ξεπερνά τα 2500 χρόνια, το φύτεψε – σύμφωνα με την παράδοση – ο ίδιος ο Ιπποκράτης και κάτω από τη σκιά του δίδαξε τους μαθητές του την ιατρική επιστήμη.
Ένα άλλο στοιχείο της πόλης είναι τα νεοκλασικά κτίρια, κάποια από τα οποία στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Η σύγχρονη ρυμοτομία της με τους μεγάλους δρόμους, τις πλατείες και τα τεράστια φοινικόδεντρα κατά μήκος της παραλιακής προσδίδει στην πρωτεύουσα της Κω ένα διαφορετικό προφίλ, κάνοντάς τη να μοιάζει εξωτική.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η Κως είναι μια σύγχρονη πόλη που αξίζει να τη γνωρίσετε. Οι επιλογές που προσφέρει στους επισκέπτες της ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις για διαμονή, διασκέδαση, φαγητό και περιηγήσεις. Επισκεφθείτε την!

Εξερευνώντας το νησί

Ο ναός του Απόλλωνα στο Ασκληπιείο
Αφήνουμε τη πόλη και ακολουθούμε κατεύθυνση νοτιοδυτική. Σε απόσταση μόλις 4χλμ. από το κέντρο συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή, αφού συνήθιζαν να κτίζουν τα Ασκληπιεία σε χώρους με υγιεινό κλίμα. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές καταστράφηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. από έναν ισχυρό σεισμό. Υπήρξε όμως ένα από τα σπουδαιότερα Ασκληπιεία του αρχαίου κόσμου. Εκεί δίδαξε και ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα Ασκληπιεία ήταν αφιερωμένα στον Ασκληπιό το θεό της ιατρικής. Αποτελούσαν τόπους λατρείας, νοσηλείας και εκπαίδευσης. Ο τριπλός αυτός ρόλος τους δείχνει και τα όπως αντιμετώπιζαν την ασθένεια και τη θεραπεία οι αρχαίοι έλληνες. Δηλαδή οι γιατροί της εποχής μάθαιναν τις θεραπευτικές μεθόδους από τους ΄΄δασκάλους΄΄ και εξασκούνταν στον ίδιο χώρο βοηθώντας του ασθενείς του ΄΄σανατόριου΄΄ να θεραπευτούν με τα μέσα της εποχής. Ο θεραπευτής ήταν και ο προστάτης του ιερού. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το βωμό του Ασκληπιού, που κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., τον Ιωνικό ναό του Απόλλωνα, που κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και τον Δωρικό ναό του Ασκληπιού, που κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ..Τιγκάκι: μια υπέροχη αμμουδιά
Η περιήγηση στα χωριά και στις παραλίες της Κω αποκαλύπτει τις αστείρευτες ομορφιές του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Ασφενδίου που βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης και είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Δικαίου. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, που διακρίνεται τόσο για τη καταπράσινη φύση του και άκμασε την περίοδο των βυζαντινών χρόνων. Τότε κτίστηκαν αρκετές εκκλησίες και μονές που σώζονται μέχρι σήμερα. Όπως η μονή του Σωτήρος και η εκκλησία των Ασωμάτων Ταξιαρχών που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.
Το χωριό έχει θέα στη θάλασσα και στο Τιγκάκι, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε το παραθαλάσσιο οικισμό του χωριού Ασφενδίου. Χάρη όμως στην πανέμορφη παραλία του, η οποία έχει βραβευτεί και με τη Γαλάζια Σημαία, ο οικισμός τείνει να εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Οι τουριστικές υποδομές της περιοχής κάθε χρόνο καλυτερεύουν και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.


Η πολυσύχναστη πλαζ στο Μαρμάρι
Στη συνέχεια θα σταματήσετε στο χωριό Πύλι, που είναι κι αυτό κτισμένο στους πρόποδες του όρους Δικαίου και απέχει 17 χλμ. από την πόλη. Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές πηγές από τις οποίες ρέουν άφθονα κρυστάλλινα νερά. Από το χωριό Πύλι θα προσεγγίσετε τη παραλία Μαρμάρι, που το μήκος της ξεπερνά 2 χλμ. και είναι πλήρως οργανωμένη. Οι επιλογές για θαλάσσια σπορ τη κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους επισκέπτες.Το κάστρο της Αντιμάχειας
Στο κέντρο περίπου του νησιού είναι κτισμένη η Αντιμαχεία. Ένα πανέμορφο χωριό με μακραίωνη ιστορία. Το βενετσιάνικο κάστρο της περιοχής αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Τα τείχη του σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν και τα οικόσημα των Ενετών αρχόντων που είναι εντοιχισμένα στις πύλες του φρουρίου. Στο εσωτερικό του σώζονται και οι δύο βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου.
Στη δυτική ακτή του νησιού βρίσκεται το Μαστιχάρι, το δεύτερο λιμάνι της Κω. Από δω ξεκινούν τα καράβια με προορισμό την Κάλυμνο. Θεωρείται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αντιμάχειας. Η εκτεταμένη παραλία της ξεπερνά σε μήκος τα 5 χλμ. Είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και δημοφιλής. Οι δυνατοί άνεμοι τη καθιστούν ιδανική για windserfing.Η παραλία στα Καρδάμαινα
Τα Καρδάμαινα είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Απέχει 30 χλμ. από την πόλη. Χαρακτηριστικό είναι στην περιοχή λειτουργούν οι περισσότερες πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες. Η ζωή εδώ ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και οι επιλογές για διασκέδαση, φαγητό και διαμονή που προσφέρει ικανοποιούν όλους τους επισκέπτες. Ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν τα Καρδάμαινα είναι η ατέλειωτη αμμουδιά τους που είναι η πιο πολυσύχναστη του νησιού.Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Κέφαλου
Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται το χωριό Κέφαλος. Απέχει 43 χλμ. από την πόλη και είναι κτισμένο στη θέση που βρίσκονταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κω, η Αστυπάλαια.
Η παραλία του Κέφαλου είναι από τις κοσμικότερες του νησιού και χαρακτηρίζεται από τα βαθυγάλαζα νερά και την κατάξανθη αμμουδιά.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Τα αρχιτεκτονικά τμήματα του αρχαίου ναού που φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και η θέα προς το βραχώδη νησάκι Καστρί που βρίσκεται απέναντι από την παραλία συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό.
Από το Κέφαλο θα προσεγγίσετε και την αμμώδη παραλία Καμάρι. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους serfer καθώς τα θαλάσσια ρεύματα την καθιστούν ιδανική για windserfing.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού ξεχωρίζει η παραθαλάσσια περιοχή Παραδείσι. Τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη. Όπως και ο παραθαλάσσιος οικισμός Ψαλίδι, με την εκτεταμένη παραλία.
Αξίζει να επισκεφθείτε και τις Θέρμες που απέχουν 13 χλμ. από την πόλη. Εκεί βρίσκονται οι ιαματικές πηγές που τα νερά τους είναι κατάλληλα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024