ΔΗΛΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ :
ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ :
25 /
2 /
2005
Το ιερό νησί των Κυκλάδων
Δήλος: το ιερό νησί της αρχαίας Ελλάδας |
|
Στην καρδιά του Αιγαίου πελάγους βρίσκεται ένα μικρό ηλιόλουστο νησί που η αποτέλεσε το θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας. Είναι η Δήλος, το νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμις…
Η Δήλος είναι το ιερό νησί της αρχαιότητας. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και γύρω του τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος σχηματίζουν ένα νοητό κύκλο.
Είναι ένα μικρό ξερονήσι που το συναντάμε σε απόσταση έξι μιλίων νοτιοδυτικά της Μυκόνου. Κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Τα αριστουργηματικά αρχιτεκτονήματα που σώζονται ως τις μέρες μας στο νησί αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στη Δήλο και για τη λατρεία των θεών.
|
Όλο το νησί είναι ένα αξιοθέατο |
|
Σήμερα το ακατοίκητο νησί, που χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή, είναι ολόκληρο ένας αρχαιολογικός χώρος, μπορεί να το επισκεφθεί κανείς στα πλαίσια μιας εκδρομής με τα καΐκια που κάνουν καθημερινά αυτό το δρομολόγιο από το γειτονικό λιμάνι της Μυκόνου.
Ο επισκέπτης του νησιού θα θαυμάσει τις σημαντικές αρχαιότητες (ερείπια οικοδομημάτων και ιερά). Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Στάδιο, το Θέατρο, τα ερείπια των αρχαίων ναών (του Απόλλωνα, της Άρτεμης, της Ήρας), ο Οίκος των Ναξίων. Επίσης, τα ιερά των ξένων Θεοτήτων, όπως το ιερό της Ίσιδος και του Σέραπι, που λατρεύονταν από τους Αιγυπτίους, το Ιερό των Συριακών Θεοτήτων και αυτό των Καβείρων, που φανερώνουν ότι στη Δήλος έζησαν όλες αυτές οι εθνικότητες.
|
Η γέννηση του Απόλλωνα και της Άρτεμης
Το μικρό Αιγαιοπελαγίτικο νησάκι είναι γνωστό από τη μυθολογία. Ταυτίζεται με το νησί Ορτυγία στο οποίο γέννησε η Λητώ τα παιδιά και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δήλο.
Ο μύθος αναφέρει ότι η Λητώ κυνηγημένη από την εκδικητική μανία της Ήρας, η οποία είχε πληγωθεί από την απιστία του Δία, περιπλανιόταν στο κόσμο και δεν έβρισκε ένα τόπο να γεννήσει αφού όλοι φοβούνταν την Ήρα και δε τη δέχονταν.
Τελικά, κατέφυγε σ’ ένα μικρό ξερονήσι, την Ορτυγία. Η Λητώ υπέφερε για μέρες από τις οδύνες του τοκετού αλλά δε μπορούσε να γεννήσει αφού η Ήρα απαγόρευε, την Ειλείθυια τη θεά των αίσιων τοκετών να ελευθερώσει τη Λητώ.
Τελικά, με τη μεσολάβηση των υπόλοιπων θεών, η Ήρα έδωσε τη συγκατάθεσή της και η Λητώ γέννησε τα δίδυμα παιδιά της. Τον Απόλλωνα, το θεό της μουσικής, των καλών τεχνών και της μαντικής. Και την Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού και προστάτιδα της φύσης, των ζώων και των μικρών παιδιών.
Ο Απόλλωνας μετονόμασε το νησί σε Δήλο, που σημαίνει φανερή, φωτεινή, καθώς ήταν ένα ηλιόλουστο νησί.
Έτσι, η Δήλος αποτέλεσε τόπο λατρείας του Απόλλωνα και της Άρτεμις και υπήρξε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.
|
Η ζωή στο νησί
Η Δήλος κατοικήθηκε από Ιωνικά φύλα κατά τον 10ο π.Χ. αιώνα.
Γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα το νησί μετατράπηκε σε ισχυρό θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Η γεωγραφική του θέση, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου, συνέβαλες στην ανάπτυξή του.
Το 478 π.Χ. οι Αθηναίοι έκαναν τη πρώτη συμμαχία της Δήλου και κατάφεραν έτσι να κυριαρχήσουν στα νησιά του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συμμαχίας οι Αθηναίοι αποφασίζουν – το 540 π.Χ. – τη μεταφορά των οστών όλων των νεκρών της Δήλου στο γειτονικό νησί Ρήνεια. Και λίγο αργότερα απαγορεύουν να γεννιέται και να πεθαίνει κανείς πάνω στο ιερό νησί.
Το 315 π.Χ. οι Μακεδόνες βάζουν τέλος στην Αθηναϊκή κυριαρχία. Το νησί αποκτά μια σχετική ανεξαρτησία και αρχίζει να αναπτύσσει το εμπόριο.
Με τον ερχομό των Ρωμαίων, η Δήλος γνωρίζει περίοδο άνθησης. Τότε, στο νησί εγκαθίστανται άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες. Γι’ αυτό και στο νησί υπάρχουν ερείπια ναών θεοτήτων.
Το 88 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Μιθριδατικού πολέμου η Δήλος πυρπολείται. Από τότε δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.
Παρέμεινε όμως το ιερό νησί των Κυκλάδων, στο οποίο βρίσκονται πολύ σημαντικές αρχαιότητες. Και σημείο αναφοράς ως θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.
|
Οι αρχαιότητες της Δήλου
Κατά την περιήγησή σας στο νησί θα εντυπωσιαστείτε από το πλήθος των αρχαιοτήτων που θα συναντήσετε. Οικοδομικά σύνολα, ιερά αφιερωμένα στους Ολύμπιους θεούς, αλλά και σε ξένες θεότητες.
Τα σημαντικότερα αυτά που θα δείτε στο νησί είναι:
Η Αγορά των Κομπεταλιαστών, που βρίσκεται στο πλάι του λιμανιού. Είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές της ελληνιστικής πόλης. Χρονολογείται από τα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Στη βόρεια πλευρά της βρίσκονται τα ερείπια της Στοάς του Φιλίππου κι ένας ιωνικός ναός αφιερωμένος στον Ερμή.
Ο Ναός των Δηλίων είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις ναούς που είναι αφιερωμένοι στον Απόλλωνα. Είναι δωρικού ρυθμού, με έξι κίονες σε κάθε στενή και 13 κίονες σε κάθε μακρά πλευρά.
Η κατασκευή του άρχισε το 478 π.Χ.. Όταν όμως το ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα, οι εργασίες οικοδόμησής του σταμάτησαν. Τη περίοδο της Δηλιακής Ανεξαρτησίας έγινε μια προσπάθεια να συνεχιστεί το κτίσιμο του ναού, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
|
Το Άνδηρο των Λεόντων, αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο του νησιού. Πρόκειται για τα περίφημα μαρμάρινα λιοντάρια που είναι τοποθετημένα σε μια σειρά για να φυλάνε την Ιερή λίμνη (η οποία σήμερα έχει αποξηρανθεί).
Τα λιοντάρια είναι αφιέρωμα των Ναξίων και χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Αρχικά ήταν 16, αλλά σώζονται μόνο τα πέντε και τμήματα από άλλα τρία, ενώ το ακέφαλο σώμα ενός άλλου κοσμεί τον Ναύσταθμο της Βενετίας.
|
Η Οικία του Διονύσου, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχαίας κατοικίας στη Δήλο. Χρονολογείται από τα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Πήρε το όνομά της από το περίφημο ψηφιδωτό που υπάρχει στο αίθριο του οικοδομήματος και παριστάνει τον Διόνυσο πάνω σ' έναν πάνθηρα. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει υπόγεια δεξαμενή στεγασμένη με ένα ακόμη περίτεχνο ψηφιδωτό δάπεδο, στην οποία συγκεντρωνόταν το νερό της βροχής. Μία λίθινη σκάλα οδηγεί στα δωμάτια του πρώτου ορόφου.
|
|
|