Holiday.gr - A trip to a myth  
July 18, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 31 / 3 / 2009

Εξόρμηση στο βουνό των θρύλων…

Παρνασσός, ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας
Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας. Διαθέτει μια σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει κάθε επισκέπτη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθεί. Ειδικά το χειμώνα η χιονισμένη φύση δημιουργεί τοπία μοναδικής αισθητικής που μαγεύουν όποιον τα αντικρίζει.

Ο Παρνασσός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βουνά της Ελλάδας τόσο για τις ομορφιές του όσο και για τις επιλογές δραστηριοτήτων που προσφέρει στους εκδρομείς. Βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα και εκτείνεται σε τρεις νομούς, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 18.400 στρεμμάτων. Έχει υψόμετρο 2457 μ., με υψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα, και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της χώρας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη.
Η σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής έγκειται στην οικολογική και αισθητική αξία των φυσικών της πόρων καθώς και στην πολιτιστική αξία των αρχαιολογικών και ιστορικών της μνημείων. Περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1938 και για την ιστορία αναφέρουμε ότι ήταν ο δεύτερος εθνικός Δρυμός, με πρώτο αυτόν του Ολύμπου. Από οικολογικής πλευράς, διαθέτει πολλούς τύπους βλάστησης, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι τύποι οικοτόπων προτεραιότητας. Υπάρχουν αλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα, γυμνοί βράχοι και λιθώνες και εντυπωσιακά πυκνά δάση, κυρίως δρυός και ενδημικής ελάτης. Όλα αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία του Παρνασσού, καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.

Περί ιστορίας…

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου του μαντείου των Δελφών
Η ιστορία του Παρνασσού είναι συνδεδεμένη με πολλές αφηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας.
Όσον αφορά τις μυθολογικές παραδόσεις, με τον Παρνασσό συνδέεται ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Λέγεται ότι όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, ο Δευκαλίων, γιος του Προμηθέα έφτιαξε ένα πλοίο, στο οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος με τη γυναίκα του, την Πύρρα. Μετά από εννέα μερόνυχτα ασταμάτητης βροχής, το πλοίο προσάραξε στον Παρνασσό. Τότε ο Δευκαλίων έκανε θυσία προς τιμήν του Δία και ο θεός πραγματοποίησε την ευχή του Δευκαλίωνα, να ξαναδημιουργηθεί το ανθρώπινο γένος. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα πήγαν στους Δελφούς, στο ιερό της Θέμιδος και την παρακάλεσαν για την επαναδημιουργία του ανθρωπίνου γένους. Εκείνη τους είπε ότι θα έπρεπε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να πετάνε πίσω τους τα οστά της μητέρας τους. Ερμηνεύοντας τον χρησμό, κάλυψαν τα πρόσωπά τους και πετούσαν πίσω τους πέτρες, τα οστά δηλαδή της μητέρας Γης. Κάθε πέτρα που πετούσε ο Δευκαλίων γινόταν άνδρας και κάθε πέτρα που πετούσε η Πύρρα γινόταν γυναίκα.

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο "ομφαλός της γης", αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους αίγλη στον Παρνασσό.
Το περίφημο Μαντείο των Δελφών βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Η δημιουργία του προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντάς το εξίσου ιερό στα μάτια των Ελλήνων με τον Όλυμπο. Ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα και στις "Κωρυκιάδες νύμφες ", οι οποίες ζούσαν στο Κωρύκειο άντρο πάνω στην κορυφή Λυκώρεια.
Στο ρου της ιστορίας ο Παρνασσός αποτέλεσε τον προμαχώνα των ελληνικών φύλων της νότιας Ελλάδας, έναντι των επιδρομέων από τον βορρά. Εδώ, έλαβαν χώρα σπουδαίες μάχες και σημαντικότατα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη της Ελλάδας. Όπως η Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. κατά των Περσών.
Ο Παρνασσός διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς εδώ πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, όπως οι μάχες της Αλαμάνας και της Γραβίας.

Αράχωβα, η αρχόντισσα του Παρνασσού…

Αράχοβα, τα λόγια είναι περιττά...
Παρόλο που ο Παρνασσός εκτείνεται σε τρεις νομούς εξίσου ενδιαφέροντες και πλούσιους σε φυσικές ομορφιές και ιστορία, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η εκδρομή στον Παρνασσό να ταυτίζεται με την επίσκεψη στην κοσμικότατη Αράχοβα.
Η δημοφιλής κωμόπολη του νομού Βοιωτίας κρατά τα σκήπτρα του χειμερινού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Χάρη στο φυσικό της κάλλος, την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού της και την άρτιες υποδομές της έχει εξελιχθεί στο πιο must προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα που την καθιστά ιδανική λύση για απόδραση ακόμη και ενός σαββατοκύριακου και φυσικά η γειτνίασή της με το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Τα 25 χλμ. που χωρίζουν την γοητευτική Αράχοβα από το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στη θέση Φτερόλακκα διευκολύνει ιδιαίτερα τους εκδρομείς στις μετακινήσεις τους. Έτσι, το πρωί το χιονοδρομικό σφύζει από κίνηση, ένταση, σκιέρ έμπειρους και μη που καθένας διασκεδάζει και αθλείται ανάλογα με τις δυνατότητές του, αλλά και απλούς επισκέπτες που απλά απολαμβάνουν το θέαμα και το βράδυ τα σοκάκια του οικισμού γεμίζουν από κόσμο που αναζητάει – τι άλλο – καλό φαγητό, ποτό και μουσική για να διασκεδάσει και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και η Αράχοβα – γνωστή και ως «η Μύκονος του χειμώνα» - δεν απογοητεύει τους επισκέπτες της. Όσοι έχουν περάσει έστω και μια βραδιά στα στέκια της πόλης, θυμούνται για πάντα τους έντονους ρυθμούς της νύχτας και αδημονούν να ξαναζήσουν αυτή την εμπειρία.

Το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Το χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο, δημοφιλέστερο και αδιαμφισβήτητα το κοσμικότερο της Ελλάδας.
Στον Παρνασσό λειτουργούν συνολικά τρία χιονοδρομικά κέντρα, σε υψόμετρο 1.600 - 2.250 μ., στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα, τα οποία είναι τα πιο άρτια οργανωμένα κέντρα της χώρας μας.
Διαθέτει 20 πίστες στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 320 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μεσαίους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους έμπειρους και τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν 12 πίστες με ιδιαίτερες διαδρομές στο βαθύ χιόνι, γι αυτούς που τολμούν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους σε επικίνδυνα ύψη.
Επίσης, λειτουργούν και 5 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στη θέση Γεροντόβραχος. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του. Γι αυτό και βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των σκιέρ αλλά και των εκδρομέων που θέλουν να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το λευκό τοπίο.
Μεγάλο ατού του κέντρου είναι δυνατότητες που προσφέρουν οι εγκαταστάσεις του για ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων. Εκτός από σκι, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει snowboard, snowmobile, cross country και νυχτερινό σκι. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024