Holiday.gr - A trip to a myth  
June 23, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 20 / 6 / 2005

Ταξιδεύοντας στα Χανιά, μια εμπειρία μοναδική…

Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων
Ένας τόπος με αστείρευτες φυσικές ομορφιές. Μια πόλη με ανεπανάληπτα μνημεία στα οποία αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι ιστορικοί της σταθμοί. Τα Χανιά, με την πλούσια εναλλαγή των τοπίων τους και την υποδειγματική φιλοξενία των κατοίκων τους αποδεικνύουν ότι η Κρήτη είναι ο επίγειος παράδεισος…

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο για την πολυσήμαντη ιστορία του. Ο μινωικός πολιτισμός, ένας από τους λαμπρότερους του αρχαίου κόσμου έχει αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια του στο νησί. Αλλά και οι κατακτητές που κατά καιρούς κυριάρχησαν στη Κρήτη (Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι) άφησαν τα χνάρια τους. Εκτός όμως, των αξεπέραστων μνημείων που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, η φύση έχει προικίσει τη μεγαλόνησο με μοναδικές ομορφιές.
Τα Χανιά, ο δυτικότερος από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, έχει χαρακτηριστεί ως ο τόπος των φαραγγιών, καθώς στην ευρύτερη περιοχή ευρίσκονται περισσότερα από 60 φαράγγια, μικρά και μεγάλα. Είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη, του περιπατητή, του ορειβάτη, του κολυμβητή και γενικά κάθε ανθρώπου που χαίρεται την επαφή του με τη φύση. Βουνά με πυκνή βλάστηση αλλά και άγριοι ορεινή όγκοι, κατάφυτες εκτάσεις, ονειρεμένες παραλίες που βρέχονται από το Κρητικό ή το Λιβυκό πέλαγος, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραδοσιακά χωριά και ιστορικές συνοικίες, συνθέτουν το παζλ των Χανίων.
Η παραμονή σας στα Χανιά θα σας γεμίσει εικόνες και συναισθήματα μοναδικά που θα χαραχθούν για πάντα στη μνήμη σας, όπως και η Κρητική φιλοξενία που είναι υποδειγματική.


Σεργιάνι στην αρχοντική πόλη

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης
Η γνωριμία μας με τα Χανιά ξεκινά από την ιστορική πόλη και πρωτεύουσα του νομού, η οποία αποτελείται από τη Παλιά και τη Νέα πόλη.
Η Νέα πόλη, είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, που διαθέτει όλες τις ανέσεις κάθε μεγαλούπολης. Περπατώντας στους πολυσύχναστους δρόμους της, κάθε ταξιδιώτης μπορεί να διακρίνει στοιχεία της παλιάς αρχοντιάς της.
Η Παλιά πόλη είναι ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν τα Χανιά. Μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια της, επιβάλλεται προκειμένου να γνωρίσει κανείς τη πολυπρόσωπη αυτή πόλη αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα των κατοίκων της. Καθώς παρατηρεί κανείς την αρχιτεκτονική δόμηση των συνοικιών νοιώθει να ζωντανεύουν οι σελίδες ενός όμορφου παραμυθιού μπρος τα μάτια του. Οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη και σε ταξιδεύουν στα περασμένα.
Η παλιά πόλη των Χανίων είναι κτισμένη γύρω από το ύψωμα του Καστελίου και πάνω στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι απαρτίζεται από ιστορικές συνοικίες στις οποίες έζησαν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και θρησκείας, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τις τεχνοτροπίες στη δόμηση των οικισμών αλλά και από την όλη ατμόσφαιρα αυτών των γειτονιών. Τα μνημεία που άφησαν, χάρισαν στα Χανιά μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.


Ιστορική συνοικία της Παλιάς Πόλης
Άλλη μια ενδιαφέρουσα γειτονιά είναι η Εβραϊκή Συνοικία. Εδώ τα οενδιαφέρον του περιπατητή επικεντρώνεται στη Συναγωγή, στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Επόμενος σταθμός μας είναι η συνοικία Σιντριβάνι, που χρωστά το όνομά της στην κρήνη που είχαν φτιάξει στην τοποθεσία αυτή οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικό είναι το τζαμί του Χασάν Πασά που σώζεται στη συνοικία, ενώ απέναντί του δεσπόζει η προκυμαία με τον Βενετσιάνικο Φάρο.
Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται η συνοικία Καστέλι. Εκεί βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή αυτή κατοικείται συνεχώς από τα μινωικά χρόνια.
Κοντά στο Καστέλι βρίσκεται και η τούρκικη γειτονιά Σπλάντζια. Εκεί, θα δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ρόκκου.
Έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης, συναντάμε την ιστορική συνοικία Κουμ – Καπί, η οποία ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τους Βεδουίνους εργάτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά και έκτισαν εκεί το δικό τους χωριό. Σήμερα η περιοχή αυτή αποτελεί ένα από τα στέκια της νεολαίας.
Στη συνοικία Χαλέπα θα συναντήσετε κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας του τόπου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σπίτι που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου.


Η υπέροχη θέα από το Ακρωτήρι
Σε απόσταση 6 χλμ. βορειανατολικά των Χανίων βρίσκεται η χερσόνησος του Ακρωτηρίου. Επίνειο της περιοχής είναι ο λόφος του Προφήτη Ηλία, με την μαγευτική θέα. Εκεί, βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων, το βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και οι πανέμορφοι κήποι που προσφέρονται για περιπάτους. Η πόλη των Χανίων προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της. Εκτός του ιστορικού της ενδιαφέροντος δε παύει να είναι μια ζωντανή πόλη και ανεπτυγμένη τουριστικά.
Οι επιλογές για διασκέδαση και η πληθώρα δραστηριοτήτων που προσφέρει ικανοποιούν όλα τα γούστα. Θέατρο, κινηματογράφο, μπαράκια, κέντρα με ζωντανή μουσική, γραφικά ταβερνάκια και πολυτελή εστιατόρια, ότι κι αν θελήσει κάνεις θα το βρει στην πόλη των Χανίων.

Ο τόπος των φαραγγιών

Χανιά, ο τόπος των φαραγγιών...
Τα Χανιά φημίζονται για τις φυσικές καλλονές τους. Εκτός λοιπόν από τις εκπληκτικές παραλίες του νομού, αξίζει να γνωρίσετε και τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής.
Το διασημότερο φυσικό αξιοθέατο των Χανίων είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επιβλητικότερο φαράγγι ολόκληρης της Ευρώπης. Το μήκος του φτάνει τα 18χλμ.! Έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Κάθε χρόνο περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδες φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο το διαβαίνουν. Η διάσχισή του διαρκεί 6 έως 8 ώρες και συνίσταται να γίνεται με οργανωμένες εκδρομές. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στην τοποθεσία Ξυλόσκαλο, που είναι και το υψηλότερο σημείο του οροπεδίου του Ομαλού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα τοπία εναλλάσσονται. Αιωνόβια κυπαρίσσια και τεράστια δένδρα, πηγές με πόσιμο νερό αλλά και θεόρατοι βράχοι και πανύψηλα βουνά (2.000 μέτρα), μαγεύουν κάθε πεζοπόρο.
Στη μέση περίπου της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Σαμαριά, που σήμερα είναι ακατοίκητο. Το τέλος της διαδρομής καταλήγει σ’ ένα ξερό χείμαρρο. Τότε το φαράγγι «ανοίγει» και φανερώνει ένα άλλο έρημο χωριό, την Αγία Ρούμελη. Εκεί, είναι και η έξοδος του φαραγγιού προς το Λιβυκό πέλαγος.

Διασχίζοντας το φαράγγι Ίμπρος
Στα Χανιά υπάρχουν περισσότερα από 60 φαράγγια. Πολλά από αυτά μπορείτε να τα διασχίσετε, με τη συνοδεία οδηγών που γνωρίζουν καλά τη διαδρομή και μπορούν να σας προφυλάξουν από τυχόν κινδύνους. Τα πιο γνωστά φαράγγια για τις ενδιαφέρουσες διαδρομές τους είναι: της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων. Το μήκος του φτάνει τα 7,5 χλμ. και η διάσχισή του διαρκεί τρεις περίπου ώρες. Χαρακτηριστικό του είναι η πυκνή βλάστηση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Σφακιανά φαράγγια είναι της Αράδαινας. Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων και κοντά στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα. Θεωρείται ένα από τα επιβλητικότερα φαράγγια της Κρήτης και χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά των τοπίων του. Η διάσχισή του διαρκεί δυόμισι περίπου ώρες.
Το φαράγγι Ίμπρος είναι σχετικά μικρό καθώς έχει μήκος μόνο 8 χλμ. αλλά ξεχωρίζει για την εξαιρετική του ομορφιά. Η είσοδός του βρίσκεται στο χωριό Ίμβρος των Σφακίων σε υψόμετρο 780 μέτρων. Η διάσχισή του διαρκεί δυόμισι περίπου ώρες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επονομαζόμενες ΄΄πόρτες΄΄, τα στενώματα δηλαδή που δημιουργούν οι κατακόρυφοι βράχοι, που προκαλούν δέος στον κάθε πεζοπόρο. Σε ορισμένα σημεία γίνονται τόσο στενά που κλείνουν τη θέα προς τον ουρανό.


Τα παραδοσιακά χωριά των Χανίων

Η εύφορη κρητική ύπαιθρος
Η περιήγηση στα Χανιά είναι μια εμπειρία μοναδική για κάθε ταξιδιώτη. Αφήνοντας κανείς τη πόλη με σκοπό να γνωρίσει τα χωριά του νομού, μαγεύετε από τις εκπληκτικές εικόνες που αντικρίζει. Κι απορεί. Πως γίνεται ένας τόπος που ζει τόσο έντονα το σήμερα, να είναι ταυτόχρονα και τόσο ΄΄πρωτόγονος΄΄;
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη, συναντάμε τα παραδοσιακά χωριά του νομού που ζουν στους δικούς τους ρυθμούς. Οι γέροντες με τις παραδοσιακές φορεσιές και την χαρακτηριστική προφορά, θα σας καλωσορίσουν στο τόπο τους, θα σας κεράσουν ρακί (μην αρνηθείτε να το πιείτε, θα τους προσβάλετε) και ντόπια μεζεδάκια. Θα χαρούν να σας ξεναγήσουν στο χωριό τους και να σας μιλήσουν για τη ζωή τους. Αυτή είναι οι Κρητικοί. Άνθρωποι ζεστοί, εγκάρδιοι και φιλόξενοι.

Αρχίζουμε λοιπόν τη γνωριμία μας με τα παραδοσιακά χωριά των Χανίων. Πρώτος σταθμός μας είναι οι Μουρνιές, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πατρικό του σπίτι αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού. Απέχει μόλις 4 χλμ. από τη πόλη.


Καστέλι: ένα από τα ωραιότερα χωριά των Χανίων
Το Μάλεμε είναι γνωστό για την ηρωική δράση των κατοίκων του στην ιστορική Μάχη της Κρήτης. Το 1941 οι κάτοικοι αντιμετώπισαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Το γερμανικό νεκροταφείο, που βρίσκεται στο χωριό θυμίζει την μεγάλη νίκη των Κρητών. Σήμερα το Μάλεμε έχει αναπτυχθεί τουριστικά ενώ την υπέροχη παραλία του επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες.

Ένα από τα ωραιότερα χωριά των Χανίων που διατηρεί αναλλοίωτη την αυθεντική κρητική φυσιογνωμία του είναι ο Βάμος. Αν και απέχει μόνο 26 χλμ. από την πόλη, δεν έχει ΄΄φθαρεί΄΄ από την τουριστική κίνηση. Το χωριό μοιάζει να μην το’ χει αγγίξει ο χρόνος. Η αρχοντική του όψη εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του. Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και οι λιθόστρωτοι δρόμοι δίνουν το στίγμα της περιοχής. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή των παραδοσιακών τεχνών.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Χανίων και σε απόσταση 40 περίπου χλμ. από την πόλη, βρίσκεται η επαρχία Κίσσαμου, που χαρακτηρίζεται από τα καταπράσινα βουνά που ορθώνονται γύρω της και τα γραφικά χωριά της. Ένα από αυτά είναι το Καστέλι, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, Κίσσαμος. Εδώ θα θαυμάσετε τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις καθαρές παραλίες.


Το γραφικό λιμανάκι της Παλαιόχωρας
Όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη, συναντάμε χωριά ξεχασμένα από το χρόνο αλλά και ανθρώπους πιστούς στις παραδόσεις του τόπου τους.
Στη Παλαιοχώρα, το αλλοτινό ήσυχο ψαροχώρι, το χθες συμβιώνει αρμονικά με το σήμερα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το ότι αποτελεί το νοτιότερο σημείο της χώρας μας (74 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων) και το νοτιοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης. Γι΄ αυτό και οι ντόπιοι συνηθίζουν να λένε: «εδώ τελειώνει η Ευρώπη…»
Αξίζει να την επισκεφθείτε και να περπατήσετε στους δρόμους του παραδοσιακού της οικισμού. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης. Διαθέτει δύο πανέμορφες και πλήρως οργανωμένες παραλίες, την Παχιά Άμμο και τα Χαλίκια, οι οποίες έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακρίνονται για τα διαυγή και γαλαζοπράσινα νερά τους.


Το θρυλικό Φραγκοκάστελλο
Τα Σφακιά είναι ένας τόπος ξεχωριστός που κάθε επισκέπτης των Χανίων πρέπει να γνωρίσει. Μοιάζει άγριος και απειλητικός και ταυτόχρονα όμορφος και απίστευτα γοητευτικός. Εδώ, ταιριάζει πραγματικά η φράση ξεχασμένος από τον χρόνο. Κι όχι μόνο στην όψη της αγριεμένης φύσης και των παλιών μα καλοδιατηρημένων οικισμών, αλλά κυρίως στην νοοτροπία των ανθρώπων. Οι Σφακιανοί έχουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα Είναι προσκολλημένοι στα πατροπαράδοτα ήθη κι έθιμα. Είναι περήφανοι άνθρωποι και κουβαλάνε ακόμη πολλές δεισιδαιμονίες.
Τα Σφακιά λοιπόν, είναι κτισμένα στις νότιες και ανατολικές πλαγιές των Λευκών Ορέων, σε απόσταση 75 χλμ. από τα Χανιά. Τα εδάφη εκεί είναι άγονα, γι’ αυτό και οι Σφακιανοί ασχολήθηκαν με τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Σφακιά είναι η μοναδική περιοχή που δεν τόλμησε να πατήσει Τούρκος.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των Σφακιών είναι τα όμορφα πέτρινα σπίτια, πολλά από τα οποία αριθμούν 3 ή και 4 εκατονταετηρίδες ζωής.
Σε απόσταση 11 χλμ. ανατολικά από τη Χώρα των Σφακίων, βρίσκεται το χωριό Φραγκοκάστελο. Εκεί, θα απολαύσετε το μπάνιο σας δίπλα από το ομώνυμο βενετσιάνικο φρούριο. Η παραλία αυτή θεωρείται από τις πιο ειδυλλιακές και ρομαντικές του νησιού.

Οι παραλίες των Χανίων

Η πολυσύχναστη παραλία του Πλατανιά
Κατά την παραμονή σας στα Χανιά θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις υπέροχες παραλίες, οι οποίες διακρίνονται για την καθαρότητά τους. Είτε προτιμάτε τις πολυσύχναστες οργανωμένες πλαζ είτε τις απομονωμένες παραλίες με τις παρθένες ομορφιές στα Χανιά θα ανακαλύψετε τον παράδεισό σας!

Οι πιο κοντινές στη πόλη παραλίες είναι των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Μαρίνας και οι συνεχόμενες αμμουδιές του Λουτρακίου και Μαράθι. Πρόκειται για όμορφες αμμουδιές, άρτια οργανωμένες στις οποίες υπάρχει και υποδομή για θαλάσσια σπορ. Επίσης, η παραλία του Πλατανιά προσφέρει στους λουόμενους όλες τις ανέσεις και στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ την ευκαιρία να εξασκηθούν σ’ αυτά.


Οι ψαράδες ετοιμάζουν τα δίχτυα τους
Κοντά στο Ακρωτήρι βρίσκεται η προφυλαγμένη από τους βράχους παραλία του Σταυρού. Αν και δεν είναι οργανωμένη προσελκύει πολλούς επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την παραλία στην οποία γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας».
Η παραλία Καλαμάκι και Γλάρος συγκαταλέγονται στις πολυσύχναστες πλαζ των Χανίων. Βρίσκονται κοντά στο γραφικό χωριό Γαλατάς και είναι ιδανικές κιαγια θαλάσσια σπορ.
Το Κολυμπάρι, που βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά των Χανίων, διακρίνεται για την πανέμορφη παραλία του. Καθαρά νερά και απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό.

Γεωργιούπολη, μια υπέροχη χρυσαφένια αμμουδιά
Η Γεωργιούπολη, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Απέχει 38 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Χανιά και είναι κτισμένο σε μία καταπράσινη περιοχή. Στην όμορφη παραλία του, όπου και εκβάλλει ο Αλμυρός ποταμός, μπορείτε να περάσετε υπέροχες στιγμές. Σας προειδοποιούμε ότι στην περιοχή υπάρχουν δυνατά ρεύματα, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.
Σε απόσταση 10 χλμ. από την Γεωργιούπολη και κοντά στα όρια των νομών Χανίων και Ρεθύμνου συναντάμε την λίμνη Κουρνά. Είναι η μία από της δύο λίμνες της Κρήτης με γλυκό νερό. Το καταπράσινο περιβάλλον και τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Στη Παλαιοχώρα θα κολυμπήσετε στις δύο πλήρως οργανωμένες παραλίες της, η Παχιά Άμμο και τα Χαλίκια, οι οποίες έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακρίνονται για τα διαυγή και γαλαζοπράσινα νερά τους.

Βραδάκι, στο Ελαφονήσι
Ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Ελαφονήσι. Αποτελεί μια παραξενιά της φύσης, καθώς είναι και δεν είναι νησί. Βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού. Απέχει 100 μ. από τον όρμο της Χρυσοσκαλίτισσας. Μπορείτε να φτάσετε σ’ αυτό με τα πόδια, αφού τα νερά είναι πολύ ρηχά. Στο νησάκι οι παραλίες είναι μαγευτικές με καθαρά, διάφανα νερά και εκπληκτικές αμμουδιές. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024