Holiday.gr Ημ/νια
July 30, 2014
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τις μοναδικές τη γεύσεις. Κατά την παραμονή σας στο νησί θα δοκιμάσετε εκλεκτές συνταγές, που φτιάχνονται με κρητικά προϊόντα τα οποία επίσης ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους και την αυθεντική τους γεύση.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες κρητικές συνταγές:

ΝΤΑΚΟΣ
Ο Ντάκος ή Κουκουβάγια είναι το χαρακτηριστικότερο κριθαρένιο παραδοσιακό παξιμάδι της Κρήτης.
Σερβίρετε ως εξής: βρέχουμε λίγο το παξιμάδι με νερό για να μαλακώσει. Έπειτα ρίχνουμε πάνω του μια κουταλιά της σούπας Κρητικό ελαιόλαδο ή και παραπάνω – ανάλογα τα γούστα. Τρίβουμε μια φρέσκια ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στο παξιμάδι. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και ψιλοκομμένη μυζήθρα (άλλο ένα παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης). Ο Ντάκος είναι έτοιμος.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ
Υλικά που χρειαζόμαστε για το φύλλο: ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Υλικά που χρειαζόμαστε για τη γέμιση: 1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες, 1 ½ κιλό κολοκύθια κομμένα επίσης σε ροδέλες, 1 κιλό μυζήθρα, 200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο, 1 ματσάκι δυόσμο, 2 αυγά, 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 ποτήρι γάλα, 4 κουταλιές στάκα, αλάτι, πιπέρι και σουσάμι για το πασπάλισμα.

Κατασκευάζουμε το φύλλο: σε μια λεκάνη ζυμώνουμε πολύ καλά το αλεύρι, με το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε δυο φύλλα. Σ’ ένα λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, αλεύρι και κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε κι αυτό το μείγμα από πάνω. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Το χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 180 βαθμούς για 1 – 1 ½ ώρα.

ΧΟΧΛΙΟΙ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ) ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Προετοιμασία: βάζουμε τους χοχλιούς (= σαλιγκάρια) σε μια λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, δηλαδή για μία περίπου ώρα, και τους καθαρίζουμε καλά. Έπειτα, τους ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει και προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι και τους αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Μετά τους ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.

Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού αλεύρι, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο.

Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το δεντρολίβανο, τους ανακατεύουμε και τους αφήνουμε γι ‘ άλλα δυο με τρία λεπτά. Μετά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση κι είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτής της συνταγής, σύμφωνα με την οποία κάνουμε κουρκούτι με το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ρίγανη και λίγο σκόρδο, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα το στόμιο των χοχλιών και τους τηγανίζουμε.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΕ ΠΑΤΆΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό χοχλιούς, 6 μέτριες πατάτες, 5 κολοκύθια, 3 ώριμες ντομάτες, 2/3 νεροπότηρου λάδι, 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.

Για τους χοχλιούς ακολουθούμε την ίδια προετοιμασία με την προηγούμενη συνταγή. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνουμε τους χοχλιούς, την τριμμένη ντομάτα, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για τρία λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τα κολοκύθια ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

ΑΡΝΙ ΤΟΥΡΤΑ
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής Κυδωνίας.
Για την κατασκευή της χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό αρνί γάλακτος, 850 γρ. αλεύρι, 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά, ½ κιλό στάκα, 1 αυγό, 1 γιαούρτι, 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, 1 ματσάκι δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σουσάμι.
Πλένουμε και βράζουμε το αρνί για μία περίπου ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού χρησιμοποιώντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και βάζουμε πάνω μια στρώση μυζήθρα με τη μισή στάκα και λίγο δυόσμο. Τοποθετούμε τα κομμάτια κρέατος πάνω στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση μυζήθρα, στάκα και τον υπόλοιπο δυόσμο και απλώνουμε από πάνω τους ένα δεύτερο κομμάτι φύλλου.
Αλείφουμε το φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Χαράζουμε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και τη ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 180 βαθμούς.

ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΓΙΑΧΝΙ Ή ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟ
Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό ζυγούρι, 2 νεροπότηρα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και πριν κάψει προσθέτουμε και το κρέας. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να ασπρίσει. Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά περίπου 2 ώρες.
Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Το κρέας σερβίρετε στεγνό.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ
Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, 1 κιλό άγρια χόρτα, ½ κιλό σπανάκι, 2 κρεμμύδια, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 νεροπότηρο λάδι, 2 – 3 ώριμες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.

Ξαρμυρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας 2 – 3 φορές το νερό και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και το σπανάκι.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε, λίγα – λίγα , τα χόρτα και το σπανάκι. Έπειτα ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Δέκα λεπτά ψηθούν προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και χωρίς ντομάτες.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΙ ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ (ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ)
Υλικά που χρειαζόμαστε: 1 ½ κιλό σουπιές καθαρισμένες, 2 ματσάκια μάραθο, 500 γρ. ελιές πράσινες τσακιστές, 3 κρεμμύδια, 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτήρι λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε νερό για να μην είναι πολύ αλμυρές.
Πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις σουπιές. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Μετά προσθέτουμε το κρασί και τρία ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το μάραθο, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στις σουπιές, μαζί με τις ελιές τις οποίες έχουμε επίσης σουρώσει. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθούν τόσο ώστε να μαλακώσουν οι σουπιές, να απορροφήσουν όλο το νερό τους και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2014