Holiday.gr Ημ/νια
May 27, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΕΙΡΟΣ
ΗΠΕΙΡΟΣ
>>

Η Ήπειρος καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και απλώνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό της Ηπείρου είναι οι εκπληκτικές εναλλαγές των τοπίων της. Οι πανύψηλες βουνοκορφές με τα κατάφυτα δάση ή τα άγρια επιβλητικά τοπία, που σμίγουν με τις όμορφες ακτές του Ιονίου ή με τα ποτάμια μ τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν εικόνες παραμυθένιες και προκαλούν τον θαυμασμό κάθε ταξιδιώτη.

Η Ήπειρος είναι ένα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Θεωρείται και δικαίως μια προικισμένη από την φύση περιοχή. Αποτελείται από 4 νομούς. Τον νομό Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Η ιστορία της Ηπείρου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής, τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών και τα ιστορικά μνημεία που σώζονται από διαφορετικές περιόδους στις πόλεις και στα χωριά της Ηπείρου, φανερώνουν πτυχές του σπουδαίου πολιτισμού που άκμασε σε αυτή την ελλαδική γη και το ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο των Ηπειρωτών.

Τα όρια της Ηπείρου, από τους πανάρχαιους χρόνους, εκτείνονται από τον Αμβρακικό κόλπο νότια μέχρι το Γενούσο (Σκούμπι) ποταμό βόρεια και από το Ιόνιο Πέλαγος δυτικά μέχρι την οροσειρά της Πίνδου ανατολικά.
Ο ποταμός Γενούσος χώριζε την Ήπειρο από το γεωγραφικό διαμέρισμα που στα αρχαία χρόνια λεγόταν Ιλλυρία. Σήμερα το τμήμα της Ηπείρου που βρίσκεται μεταξύ του Γενούσου (βόρεια) και των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων (νότια) ανήκει στην Αλβανία.

Η μορφολογία του εδάφους της Ηπείρου είναι κυρίως ορεινό με κυρίαρχη την μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, την Πίνδο, όπου η υψηλότερη κορυφή της είναι 2.600 μέτρα. Κατά την περιήγησή σας στην Ήπειρο θα διαπιστώσετε ότι διαθέτει αμέτρητα όμορφα βουνά, ποτάμια, λίμνες, δάση, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα είδη.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ακτές της Ηπείρου που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος. Εδώ, θα συναντήσετε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, αλλά και πασίγνωστα τουριστικά θέρετρα όπως είναι η Πάργα, τα Σύβοτα, η Πρέβεζα, κ.α.
Οι παραλίες της Ηπείρου με την ομορφιά και την καθαρότητά τους αποτελούν ένα πολύ δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες και πολλές έχουν βραβευτεί με την Γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ήπειρος προσφέρεται για διακοπές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε. Όλοι οι νομοί αξίζουν την προσοχή σας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η Άρτα, έχει την δική της ιστορία αλλά είναι και μια σύγχρονη ζωντανή πόλη. Θα δείτε το ξακουστή γεφύρι και τις αμέτρητες ομορφιές της.
Τα Ιωάννινα θα σας μαγέψουν. Η θρυλική λίμνη που ακολουθείτε από το θρύλο της κυρά Φροσύνης, το Κάστρο της πόλης και η γνωριμία με τα Ζαγοροχώρια θα σας γοητέψουν και θα σας γεμίσουν εκπληκτικές εικόνες.
Η Πρέβεζα διαθέτει μερικά από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Ηπείρου. Θα επισκεφθείτε την Πάργα, την Φιλιππιάδα, την Λυγιά και τα υπόλοιπα χωριά, όπου η παραδοσιακή τους ατμόσφαιρα θα σας ταξιδέψει στα χρόνια της αθωότητας.
Στην Θεσπρωτία, θα επισκεφθείτε την Ηογυμενίτσα, την Πέρδικα, την Παραμυθιά, τα Σύβοτα, τη Σαγιάδα και θα ενθουσιαστείτε από τις μαγευτικές ακρογιαλιές και τις επιλογές δραστηριοτήτων που σας προσφέρουν.
Γενικά, η Ήπειρος με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα παραδοσιακά χωριά, τα ιστορικά μνημεία και την υποδειγματική φιλοξενία των κατοίκων αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές καθώς ανταποκρίνεται σε όλες τις προτιμήσεις και ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 3/3/2009
Copyright: Marinet Ltd


Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
ΗΠΕΙΡΟΣ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
ΗΠΕΙΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

HARIS ROOMS & APARTMENTS
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

ETHRIO DILOFOS
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

KOUKOULI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

LIAN INN
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - info >

LOUKAS HOTEL & APARTMENTS
ΠΡΕΒΕΖΑ - info >

VALIA KALDA
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

MONIDENDRI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

BELI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

Hotel DIMITRIS GALANIS
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

PETROTO
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

TSOUMANI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

VOVOUSA
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

PARADOSIAKO SPITI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

SELINI
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

TROAS
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

AGATHI
ΑΡΤΑ - info >

AGNANTI ZITSAS
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

AIOLIDES
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - info >

AKROGIALIA
ΠΡΕΒΕΖΑ - info >

ALBATROS HOTEL
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - info >


Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.
 
Online reservations
Map Map
TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024