Holiday.gr - A trip to a myth  
June 23, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 24 / 2 / 2005

Κοσμοπολίτικες διακοπές στη σκιά του ηφαιστείου…

Σαντορίνη, το ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων
Η Σαντορίνη, δημιούργημα της οργισμένης φύσης, χάρη στην ιδιαίτερη ιστορία της, τους θρύλους που την ακολουθούν, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την έντονη κοσμική ζωή, έχει κατακτήσει την υφήλιο.

Είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, τη Παλιά και τη Νέα Καμένη. Είναι ένα νησί με μακραίωνη και πολύπαθη ιστορία, καθώς έχει στιγματιστεί από τις αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις οι οποίες αλλοίωσαν ακόμη και το σχήμα του.

Η ανθρώπινη δύναμη αποδείχθηκε ισχυρότερη από την άγρια φύση. Έτσι, σήμερα το – σχεδόν – σεληνινιακό τοπίο, με τα μαύρα, γκρίζα και κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα, έχει μετατραπεί σε μια κάτασπρη πολιτεία. Η γλυκιά κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, άλλαξε την όψη του νησιού. Τα γραφικά χωριά, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους, εντυπωσιάζουν κάθε ταξιδιώτη. Η θέα προς το ηφαίστειο – που διαθέτουν τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού - είναι μοναδική. Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου. Εξάλλου οι φωτογραφίες με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Τότε όλοι οι επισκέπτες του νησιού σπεύδουν στην καλντέρα για να δουν και να θαυμάσουν τον ουρανό τον πυροκόκκινο ουρανό.

Φηρά: ομορφιά χωρίς τέλος…

Φηρά: η γραφική πρωτεύουσα
Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας είναι τα Φηρά. Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναι κτισμένη σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην κορυφή των απότομων βράχων σε υψόμετρο 260 μ. Ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και έχει οικοδομηθεί με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Τα Φηρά απέχουν 10 χλμ περίπου από το λιμάνι του νησιού. Η περιήγηση στην πόλη θα σας μείνει αξέχαστη. Γραφικές γειτονιές, κάτασπρα σπίτια, εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, χαρακτηρίζουν τη γοητευτική πρωτεύουσα. Στα πολυσύχναστα σοκάκια της θα συναντήσετε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια που θα σας θυμίζουν ότι βρίσκεται στο κοσμικότερο νησί του Αιγαίου.

Ακρωτήρι: Η Πομπηία των Κυκλάδων...

Η επίσκεψη στο Ακρωτήρι θα σας μείνει αξέχαστη. Εδώ βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για του προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε θαμμένος κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ο οικισμός κατοικούνταν από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και άκμασε την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η αρχιτεκτονική του δόμηση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις μινωικές πόλεις. Τα διώροφα και τριώροφα κτίρια που ανακαλύφθηκαν με όλες τις οικοσκευές τους, φανερώνουν ότι στο Ακρωτήρι ζούσε μια κοινωνία άρτια οργανωμένη με υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Η ζωή στον οικισμό διακόπηκε απότομα. Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 17ου π.Χ. αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εξαιτίας των ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου που άλλαξε τη μορφή του νησιού. Τα ηφαιστειακά υλικά όμως που κάλυψαν την πόλη του Ακρωτηρίου και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.

Επίσκεψη στο ηφαίστειο

Περπατώντας στο ηφαίστειο
Μια εκδρομή που κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σαντορίνη πρέπει να προγραμματίσετε είναι στο ηφαίστειο. Τα καΐκια ξεκινούν καθημερινά από τη Σκάλα, το παλιό λιμάνι του νησιού, με προορισμό της Νέα Καμένη το νησί του ηφαιστείου. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Περπατήστε ανάμεσα στα μαύρα ηφαιστειακά πετρώματα και δείτε τον κρατήρα. Η μυρωδιά από το θειάφι είναι έντονη.
Η ιστορία της δράσης του ηφαιστείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του νησιού. Υπολογίζεται ότι η πρώτη έκρηξη έγινε γύρω στο 80.000 π.Χ. Από αυτή τη σφοδρή έκρηξη δημιουργήθηκε το νησί Στρογγυλή.
Γύρω στο 1450 π.Χ. σημειώθηκε η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Η έκρηξη αυτή κατέστρεψε εντελώς το πολιτισμό της Στρογγυλής και το κεντρικό τμήμα του νησιού καταποντίστηκε στα βάθη του Αιγαίου. Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκαν άλλα δύο μικρότερα νησάκια. Η Θηρασιά και το Ασπρονήσι.
Έχουν γίνει συνολικά 12 μεγάλες εκρήξεις σε διάστημα 200.000 χρόνων στο νησί. Στα μέσα του 15ου αιώνα σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της Μικρής Καμένης.
Το 1707 το ηφαίστειο ξύπνησε και πάλι. Για πέντε χρόνια η δράση του ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Οι εκρήξεις εμφάνιζαν διάφορα τμήματα γης στην επιφάνεια της θάλασσας από τα οποία δημιουργήθηκε η Νέα Καμένη. Το μικρό αυτό νησάκι είναι η νεότερη ηφαιστειακή γη της ανατολικής Μεσογείου. Η ηλικία του δε ξεπερνά τα 425 χρόνια. Ακολούθησαν κάποιες μικρές εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις κατά το 1866 και αργότερα το 1925. Η τελευταία δράση του ηφαιστείου σημειώθηκε του 1956. Τότε το νησί υπέστη φοβερές καταστροφές από ένα ισχυρότατο σεισμό. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024