Holiday.gr - A trip to a myth  
June 13, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΓΡΕΒΕΝΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 8 / 1 / 2009

Γρεβενά, παραδοσιακό σκηνικό σε άσπρο φόντο….

Χιονισμένο τοπίο των Γρεβενών
Τα Γρεβενά αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον τα επισκέπτεται πρώτη φορά. Η αλπική φύση της περιοχής, η παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης και των γύρω χωριών και οι πληθώρα επιλογών που προσφέρουν τα καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Τα Γρεβενά είναι ένας τόπος με αναρίθμητες φυσικές ομορφιές, στον οποίο ποτέ κανείς δεν πλήττει. Κατέχει μια προνομιακή γεωγραφική θέση και αποτελούν ιδανικό τόπο για χειμερινές κυρίως αποδράσεις.
Συγκεκριμένα, βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και συνορεύουν βόρεια και ανατολικά με τον νομό Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Λάρισας, δυτικά με το νομό Ιωαννίνων και βορειοδυτικά με το νομό Καστοριάς.
Τα Γρεβενά είναι ένας από τους νεότερους διοικητικά νομούς της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε το 1964 με την απόσπαση της επαρχίας Γρεβενών από τον νομό Κοζάνης και του δήμου Δεσκάτης και των κοινοτήτων Δασοχωρίου και Παρασκευής από τον νομό Λάρισας. Σήμερα, περιλαμβάνει την ομώνυμη επαρχία Γρεβενών στην οποία εγγράφονται 8 δήμοι και 7 κοινότητες.

Η μαγευτική φύση των Γρεβενών
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη των Γρεβενών. Το γεγονός ότι η περιοχή αποτελούσε πέρασμα στρατευμάτων από την Κάτω Μακεδονία και την Ορεστιάδα προς την Ήπειρο και την Θεσσαλία είχε σαν συνέπεια τις συνεχείς καταστροφές, με αποτέλεσμα για πολλούς αιώνες να μην υπάρχει ούτε μια απλή ιστορική αναφορά στην πόλη.
Πάντως, η νεολιθική κατοίκηση στην περιοχή χαρακτηρίζεται από τις μετακινήσεις των πληθυσμών, ενώ οι οικισμοί αυτής της περιόδου είναι κατά κανόνα μικροί και τους συναντάμε στην Ανατολική Πίνδο. Εκεί, έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και οχυρώσεις που ανάγονται στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους αλλά και στις νεότερες περιόδους της ιστορίας.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τάφους της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής στην περιοχή του Αϊ-λιά. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, στη θέση Κούλια (1.150 μ.), βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη. Στην τοποθεσία Μεγάλη Πέτρα βρέθηκαν τάφοι ασύλητοι με πήλινα και χάλκινα κτερίσματα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής. Ενώ στο χωριό Τρικοκκιό, υπάρχουν ερείπια κτισμάτων της Βυζαντινής εποχής.

Ανακαλύπτοντας την ύπαιθρο

Η γνωριμία με την ύπαιθρο θα σας μείνει αξέχαστη
Κατά την παραμονή σας στα όμορφα Γρεβενά, αξίζει να επισκεφθείτε και τα γραφικά χωριά του νομού. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτότητα και μοιάζουν σαν αληθινά στολίδια άλλων εποχών. Ανάμεσα στα πολλά μικρά και μεγάλα χωριά των Γρεβενών σας προτείνουμε κάποια που αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Σμίξη, είναι ένα χωριό που προήλθε από την ένωση των οικισμών, Μπίγκα και Πινακάδες. Βρίσκεται 38 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών και είναι το πιο κοντινό χωριό στο βουνό. Χαρακτηριστικό του είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια, ηλικίας 100 – 150 χρόνων, τα οποία κατοικούνται ακόμη. Το Μεσολούρι, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1020μ. η τοπική παράδοση λέει ότι το χωριό υπήρξε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Στη θέση «Κορυφή Πέτρα», που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού, βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Στη θέση Μύλος σώζονται ερείπια νερόμυλων. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που κτίστηκε το 1777.

Το χωριό Σαμαρίνα
Το χωριό Σαμαρίνα, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλευρές του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1550 μ. Η διαδρομή από τα Γρεβενά μέχρι το χωριό, περνά μέσα από εκπληκτικά τοπία, κατάφυτα από πεύκα και οξιές.Στους πρόποδες του Σμόλικα και νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας συναντάμε δύο λίμνες, γνωστές ως Δρακόλιμνες.
Το χωριό Κνίδη, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 690 μ. στα Βέντζια. Η φύση το έχει προικίσει με άπειρες ομορφιές. Ο ποταμός Αλιάκμονας που διασχίζει το χωριό και το δάσος βελανιδιάς δημιουργούν τοπία μοναδικής ομορφιάς.

Γάργαρα τρεχούμενα νερά...
Το Κηπουρειό, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 820 μ Το χωρίο πήρε το όνομα του από τους υπέροχους κήπους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω των πολλών τρεχούμενων νερών.
Αξίζει να επισκεφθείτε το δρυόδασος της Γόργιανης. Στην περιοχή συναντάμε πολλές πηγές, ενώ βόρεια του Κηπουρειού περνά και ο Βενέτικος.
Η περιοχή της κοινότητας Σπηλαίου έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μ. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα κατάφυτα δάση από πεύκα, έλατα, ιτιές και αγριομηλιές. Κοντά στο σπήλαιο βρίσκονται και τρία πέτρινα γεφύρια καθώς και τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου.Γνωρίστε τα τοξωτά γεφύρια των Γρεβενών

Το γεφύρι του Σπανού
Τα περίφημα τοξωτά γεφύρια που χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου στην περιοχή των Γραβενών. Αποτελούσαν διόδους επικοινωνίας προς την Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία. Πολλά από αυτά σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών καθώς ο φυσικός περίγυρος στον οποίο είναι χτισμένα αποτελεί ιδανικό τόπο για εκδρομή κοντά στη φύση. Κερδίζουν τον θαυμασμό για την αρχιτεκτονική τους και την πλούσια σε θρύλους ιστορία τους.
Μερικά από τα πιο γνωστά γεφύρια είναι:
Το Γεφύρι του Σπανού, που βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, ανάμεσα στα χωριά Κοσμάτι και Κηπουργειό. Χτίστηκε το1846 από τον Μουσταφά πασά ή Σπανό, στον οποίο χρωστά και το όνομά του.

Το Γεφύρι του Δοτσικού
Το Γεφύρι του Ταξιάρχη (του Πασά), το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στον ποταμό Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Κοκκινιά και αποτελεί το πιο σημαντικό πέρασμα του ποταμού.
Το Γεφύρι του Αζίζ Αγά. Είναι από τα πιο όμορφα σε ολόκληρο το νομό. Βρίσκεται κάτω από το χωριό Τρίκωμο. Η μεσαία καμάρα του είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ενώ οι πάσσαλοι πάνω στους οποίους στηρίζεται είναι φτιαγμένοι από δρυ.
Το Γεφύρι του Δοτσικού, χτίστηκε το 1804. Βρίσκεται στο χωριό Δοτσικό, στο Βενέτικο ποταμό και ενώνει τα δυο άκρα του χωριού.
Το Γεφύρι του Κληματακίου, χτίστηκε το 1800 και βρίσκεται στον Πραμόριτσα, έναν από τους παραποτάμους του Αλιάκμονα, ανάμεσα στα χωριά Κληματάκι και Ανθοχώρι.

Αθλητικές δραστηριότητες

Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας
Κατά την περιήγησή σας στα Γρεβενά, μπορείτε να συνδυάσετε την γνωριμία σας με τις φυσικές ομορφιές του τόπου, με την άθληση. Τα βουνά της περιοχής και τα λιβάδια ενδείκνυται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, του ποδηλάτου βουνού και της αναρρίχησης.
Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και τις ικανότητές τους κάνοντας ράφτιγκ, κανό και καγιάκ στον Βενέτικο ποταμό.
Και φυσικά υπάρχει και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στο οποίο οι λάτρεις του σκι και του χιονιού θα περάσουν αξέχαστες ώρες άθλησης και διασκέδασης. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024