Holiday.gr - A trip to a myth  
July 18, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ
ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 20 / 3 / 2009

Η γη των ηρώων αποκαλύπτει τις απρόσμενες ομορφιές της…

Ένα από τα γραφικά χωριά του Μαίναλου
Αρκαδία, ένας προορισμός που κάθε φυσιολάτρης – και όχι μόνο – πρέπει να εξερευνήσει. Εδώ, οι απίστευτες εναλλαγές και αντιθέσεις των τοπίων δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια, που μόνο ο τελειότερος δημιουργός – η φύση – μπορεί να φιλοτεχνήσει.

Τα τοπία που θα αντικρίσετε αποτελούν μια εκπληκτική σύνθεση πυκνών δασών, γυμνών βουνών και εύφορων οροπεδίων. Το όρος Μαίναλο που δεσπόζει στην καρδιά της Aρκαδίας, διαθέτει ένα απ’ τα ομορφότερα ελατοσκεπή δάση της Ελλάδας.
Επιπλέον η Αρκαδία, είναι ένας τόπος με μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αναρίθμητα μνημεία του νομού αλλά και στις μνήμες όλων μας καθώς η Αρκαδική γη από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, έχει γεννήσει πολλούς ήρωες. Τα αξιοθέατα της περιοχής είναι συνδεδεμένα με τις πιο περιπετειώδεις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως και την επανάσταση του 1821 και όσα την ακολούθησαν.
Τα ιστορικά, παραδοσιακά χωριά που είναι κτισμένα στις πλαγιές και στις απότομες χαράδρες του όρους Μαινάλου αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο του αναπτυσσόμενου, τα τελευταία χρόνια, ορεινού τουρισμού του νομού.

Δημητσάνα: μύρισε …μπαρούτι…

Παραδοσιακό πέτρινο σπίτι στην Δημητσάνα
Σημείο αναφοράς στην περιήγησή σας στην ορεινή Αρκαδία, θα αποτελέσει η επίσκεψή σας στην γραφική Δημητσάνα. Η ιστορία της όμορφης κωμόπολης είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821, αφού εδώ βρισκόταν η κύρια και μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της χώρας. Σε όλη την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, η Δημητσάνα αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρασκευής μπαρουτιού στην Δημητσάνα, σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια.

Απέχει 59 χλμ. από την Τρίπολη και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1000μ. Είναι ο παλαιότερος οικισμός της Αρκαδίας και απλώνεται σε δυο αντικριστούς λόφους. Έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου, με θέα από τον ανοικτό κάμπο της Μεγαλόπολης, και το εκπληκτικό φαράγγι και την κοιλάδα του Λούσιου έως τις χιονισμένες κορφές του Ταϋγέτου.
Θα σας εντυπωσιάσουν τα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικισμού, με τις κεραμιδένιες στέγες και τα ξύλινα μπαλκόνια που συνθέτουν την εικόνα του παραδοσιακού Πελοποννησιακού χωριού.
Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν οι μπαρουτόμυλοι που διατηρούνται ακόμη και σήμερα στην περιοχή, κι έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της Δημητσάνας. Από την Δημητσάνα κατάγονταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός των οποίων τα σπίτια σώζονται σε καλή κατάσταση. Επίσης σώζεται η οικία των Σπηλιωτόπουλων που κινούσαν 14 μπαρουτόμυλους.

Η Μονή Φιλοσόφου
Κοντά στην Δημητσάνα βρίσκεται και η Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα. Την Παλιά και την Νέα μονή. Η Παλιά Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 967. Το μνημείο είναι κυριολεκτικά σφηνωμένο πάνω σ’ ένα πανύψηλο και κατακόρυφο βράχο της δυτικής όχθης του Γορτύνιου Λούσιου. Η μονή σε όλο σχεδόν το μήκος της κοιλότητας ήταν περιτοιχισμένη με ψηλό τείχος που είχε φυλάκιο και στενές θυρίδες – παρατηρητήρια για την προστασία της από τους επιδρομείς. Μέσα στο τείχος θα δείτε το διώροφο κτιριακό συγκρότημά της, το καθολικό, τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στεμνίτσα: αρχοντική κι αγέρωχη

Άποψη του οικισμού της Στεμνίτσας
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στα στολίδια του Μαινάλου, θα γνωρίσετε τη Στεμνίτσα. Ένα από τα ομορφότερα και δημοφιλέστερα χωριά της Αρκαδίας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο δυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1100 μ., στο κέντρο της Γορτυνίας πλαισιωμένη από την καταπράσινη φύση. Βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από την Τρίπολη και 8 χλμ. από τη Δημητσάνα.
Σεργιανίζοντας στα σοκάκια του οικισμού, θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά που σε συνδυασμό με τα γραφικά καλντερίμια που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές και τα παραδοσιακά πέτρινα κεφαλόβρυσα, δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα που σε ταξιδεύει σε περασμένες εποχές.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση του χωριού, ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και του φαραγγιού του Λούσιου, η γραφικότητά του και η γειτνίασή του με τα σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, το καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.
Επίσης, κατά την περιήγησή σας στη Στεμνίτσα θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες (δεκαοχτώ στο σύνολο) που διακρίνονται για την επιβλητική αρχιτεκτονική τους αλλά και για τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των οπαδών του θρησκευτικού τουρισμού.

Βυτίνα: ελατοσκέπαστη πατρίδα…

Η πανέμορφη Βυτίνα
Η Βυτίνα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Αρκαδίας. Προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο καθώς η προνομιακή γεωγραφική θέση της, την καθιστά ιδανικό προορισμό τόσο για χειμερινό όσο και για θερινό προορισμό.
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας και ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της Πελοποννήσου.
Η Βυτίνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κερδίζει τους επισκέπτες της. Τη συναντάμε σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη, σε μια κατάφυτη περιοχή, στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου όρους Μαίναλου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μ. και χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση, τα μαγευτικά ορεινά τοπία της, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα της.

Σημαντική ήταν η συμβολή των κατοίκων της Βυτίνας στην Επανάσταση του 1821. Πολλοί αγωνιστές και οπλαρχηγοί κατάγονταν από την περιοχή. Για την ενεργή συμμετοχή της στον αγώνα τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πυρπόλησαν τη Βυτίνα επτά φορές προκαλώντας τρομερές καταστροφές στο χωριό.
Οι κάτοικοι που επέζησαν έχτισαν αργότερα το σημερινό χωριό, το οποίο στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε μεγάλη άνθιση.
Σήμερα, η κάρδια της Βυτίνας χτυπά στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, η οποία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Έχει κατασκευαστεί από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής.
Γύρω από την πλατεία λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια) τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε.Οι θησαυροί του Μαίναλου…

Το γραφικό Λεβίδι
Αν έχετε χρόνο και διάθεση να συνεχίσετε το οδοιπορικό σας και να γνωρίσετε όλα τα παραδοσιακά χωριά που κρύβονται στις πλαγιές του Μαίναλου, θα εντυπωσιαστείτε από το πλήθος των αστείρευτων ομορφιών που θα αντικρίσετε. Όλοι οι οικισμοί – άλλοι μικρότεροι κι άλλοι μεγαλύτεροι, κάποιοι από αυτούς γνωστοί και δημοφιλείς λόγο της προβολής που έχουν τύχει και κάποιοι λιγότερο αναγνωρίσιμοι εξαιτίας της μη τουριστικής τους εκμετάλλευσης – διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα. Βρίσκονται σε μια πανέμορφη περιοχή, έχουν σπουδαία ιστορία και παράδοση και προσφέρουν στους επισκέπτες τους αυτό που επιθυμούν. Απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ώρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Και κυρίως αυτό που λείπει από κάθε αστό. Επαφή με την φύση.
Επισκεφθείτε λοιπόν, το γραφικό Λεβίδι που απλώνεται στις παρυφές του Μαινάλου σε μια υπέροχη κατάφυτη τοποθεσία και πάνω σε δύο – τρεις γειτονικούς λόφους, προς τον κάμπο του αρχαίου Ορχομενού. Την όμορφη Αλωνίσταινα, είναι ένα χωριό κτισμένο στην καρδιά του Μαινάλου που απλώνεται στη δυτική πλευρά της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1200 μ. Το κατάφυτο Βαλτεσινίκο που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου του Μαινάλου σε υψόμετρο 1150μ. Το χωριό Μαγούλιανα που περιβάλλεται από ένα εκπληκτικό ελατοδάσος και είναι κτισμένο σε μια πλαγιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1360μ. Αυτό είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου.

Extreme sports στην αρκαδική γη

Το χιονοδρομικό κέντρο στην Οστρακίνα
Η Αρκαδία προσφέρεται και για αθλητικές δραστηριότητες. Οι λάτρεις των extreme sports θα διαπιστώσουν ότι οι επιλογές που τους προσφέρει η ορεινή φύση του νομού καλύπτει τις ανάγκες τους για περιπέτεια και θα τους ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.
Για σκι και ορειβασία επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Βυτίνα. Διαθέτει πέντε πίστες, 3 αναβατήρες μεταφοράς και προσφέρει μία από τις καλύτερες πίστες για σκι στην Ελλάδα. Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό λειτουργεί σύγχρονο ορειβατικό καταφύγιο, χωρητικότητας 25 ατόμων.
Και αν είστε λάτρεις των πεζοπορικών διαδρομών, σας προτείνουμε ένα οδοιπορικό διάρκειας 4 ωρών που ξεκινά από τη «Μονή Φιλοσόφου» και διασχίζει ένα κατάφυτο μονοπάτι στην καρδιά του φαραγγιού του Λούσιου. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024