Holiday.gr - A trip to a myth  
June 17, 2024
ÅëëçíéêÜ Ελληνικά Uk Αγγλικά
Home Page
 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
ΕΛΛΑΔΑ >> ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ >> ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ ΑΝΘΗ ΗΜ/ΝΙΑ : 14 / 1 / 2009

Μακεδονίτικη αρχοντιά, γοητεία που συναρπάζει…

Πανοραμική θέα της πόλης κια της λίμνης
Η Καστοριά είναι μια πανέμορφη πόλη της Μακεδονίας που μαγεύει τους επισκέπτες της. Ξεχωρίζει για τις ανεπανάληπτες φυσικές καλλονές της και τα εκπληκτικά βυζαντινά μνημεία της, που ως θεματοφύλακες της λαμπρής ιστορίας της κρατούν ζωντανό το παρελθόν της. Γνωρίστε την πόλη, περιηγηθείτε στα παραδοσιακά χωριά του νομού και ανακαλύψτε τις μοναδικές ομορφιές της μακεδονίτικης υπαίθρου…

Η πόλη και οι ομορφιές της

Η πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη γύρω από τις όχθες της λίμνης
Η Καστοριά θεωρείται - και όχι άδικα – μια από τις ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Τη συναντάμε μεταξύ δύο βουνών, του Βίτσι και του Γράμμου. Συνορεύει βόρεια με το νομό Φλώρινας, νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, νοτιοδυτικά με το νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία.
Η πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη γύρω από τις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως λίμνη Καστοριάς. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και ολόκληρου του νομού και ένα πραγματικό στολίδι για την δυτική Μακεδονία Αξίζει να αναφέρουμε ότι μορφολογικά θεωρείται η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος και έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους».
Εξίσου αξιόλογα είναι και τα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς αλλά και τα περίφημα αρχοντικά Που προσθέτουν μια μεγαλοπρέπεια και μια ξεχωριστή αρχοντική όψη στην πόλη.

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Κουμπελίδικης
Αναλυτικότερα από τα βυζαντινά μνημεία της πόλης και του νομού, τις εντυπώσεις κερδίζουν οι 70 περίπου βυζαντινές εκκλησίες που φανερώνουν την θρησκευτική πίστη των κατοίκων και το υψηλό πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο που χαρακτήριζε την περιοχή όλες τις ιστορικές περιόδους.
Οι παλαιότερες από αυτές που συγκεντρώνουν πλήθος προσκυνητών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Ταξιάρχες, ο Άγιος Στέφανος, η Παναγία Κουμπελίδικη, η Παναγία Μυρτιώτισσα, η Παναγία Ζευγοστασίου, ο Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς και ο Άγιος Νικόλαος Κοσνίτζης.

Ένα από τα περίφημα αρχοντικά της πόλης
Όσο αφορά τα αρχοντικά της Καστοριάς τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ακμής που γνώρισε η πόλη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ξεχωρίζουν για την επιβλητικότητα της ιδιόρρυθμης κατασκευής τους και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους.
Κτίστηκαν την εποχή που η περιοχή της Καστοριάς παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνθηση ως αποτέλεσμα της έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας των Καστοριανών γουνοποιιών στο εσωτερικό αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.
Τα αρχοντικά αυτά είναι συνήθως τριώροφα οικήματα, κτισμένα σε επικλινές έδαφος. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους δόμησης είναι τα λίγα και μικρά παράθυρα καθώς και το έντονο γείσωμα στις στέγες. Κατασκευάστηκαν από Μακεδόνες και Ηπειρώτες μάστορες.

Νεστώριο, ένα από τα πανέμορφα χωριά του νομού
Κατά την παραμονή σας στην Καστοριά, αξίζει να κάνετε ένα οδοιπορικό στα χωριά του νομού. Το παραδοσιακό στοιχείο είναι έντονο, όπως και οι επιρροές του σύγχρονου πολιτισμού. Το πάντρεμά τους δημιουργεί τη ξεχωριστή κουλτούρα των Μακεδόνων. Μεταξύ άλλων θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων.
Κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία και ιδιαιτερότητες. Επισκεφθείτε την Κλεισούρα, το Άργος Ορεστικό, το Νόστιμο, το Νεστώριο, το Επταχώρι, τη Κορησός, την Ομορφοκλήσια και γνωρίστε τον επίγειο παράδεισο.Γνωριμία με την περίφημη λίμνη της Καστοριάς

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η λίμνη της Καστοριάς...
Όταν μιλάμε για την Καστοριά μια εικόνα πλημμυρίζει το νου μας. Αυτή της λίμνης Ορεστιάς που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελεί το στολίδι της Καστοριάς και μορφολογικά θεωρείται η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος. Από το 1974 έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Έξοχου Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, προστατεύεται και ως καταφύγιο θηραμάτων.
Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της λίμνης έχει ταυτιστεί με την ιστορική πορεία και την ύπαρξη του νομού καθώς οι πόλεις δημιουργήθηκαν και οικοδομήθηκαν με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και το νερό έπαιξε πάντοτε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του χώρου ίδρυσής τους. Τα νερά της λίμνης που αγκαλιάζουν από παντού την πόλη της δίνουν ζωή και την προστατεύουν. Γύρω από τις όχθες της λίμνης έχουν κατασκευαστεί πλατείες και πάρκα. Σ’ αυτούς τους χώρους ο επισκέπτης της Καστοριάς μπορεί να απολαύσει ρομαντικούς περιπάτους κατά μήκος της λίμνης και πάνω στα γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά της λίμνης, όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Απολαύστε την μαγεία της φύσης, αποτυπώνοντας τη στιγμή στο βλέμμα και στην καρδιά σας…

Δραστηριότητες για κάθε γούστο

Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου
Ο νομός Καστοριάς είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των σπορ, της περιπέτειας και τους φυσιολάτρες, καθώς προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου και περιπάτους στις πλαγιές του όρους κοντά στην άγρια φύση. Το χειμερινό τοπίο είναι πανέμορφο.
Επίσης, η λίμνη Ορεστιάδα, σήμα κατατεθέν της πόλης και ο ποταμός Αλιάκμονας, προσφέρονται για ψάρεμα, κωπηλασία και φυσικά για βολτούλες αγναντεύοντας την ήρεμη φύση.
Η Καστοριά προσφέρετε επίσης για θρησκευτικό τουρισμό καθώς στην πόλη και στα περίχωρα υπάρχουν περίπου 70 βυζαντινές εκκλησίες που καθεμιά έχει στο εσωτερικό της ανεκτίμητα θρησκευτικά κειμήλια.
Και φυσικά, η γνωριμία με τον λιμναίο προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, η οποία θα δώσει στους λάτρεις της αρχαιολογίας απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα καθώς θα αποκτήσετε μια σαφή εικόνα για την καθημερινή ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. 
PICTURES OF GREECE
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024