Holiday.gr Ημ/νια
December 3, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΚΑΣΤΟΡΙΑ / ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ
Η Καστοριά θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και αναμφίβολα μια από τις πιο αξιόλογες της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς και απέχει 555 χλμ. από την Αθήνα και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Είναι κτισμένη στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας ή απλά της λίμνης Καστοριάς όπως είναι περισσότερο γνωστή. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρο τον νομό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μορφολογικά θεωρείται η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδος και έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους».

Η Καστοριά εκτός από φυσική ομορφιά διαθέτει και μακραίωνη ιστορία η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της πόλης είναι η οικονομική ευημερία που ακολουθεί τους τελευταίους αιώνες και αποτυπώνεται στα επιβλητικά αρχοντικά της.

Τα περίφημα αρχοντικά της Καστοριάς είναι χαρακτηριστικά δείγματα της ακμής που γνώρισε η πόλη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους, ενώ διακρίνονται για την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπεια της κατασκευής τους.
Τα αρχοντικά αυτά κτίστηκαν την εποχή που η περιοχή της Καστοριάς παρουσίασε μεγάλη οικονομική άνθηση ως αποτέλεσμα της έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας των Καστοριανών γουνοποιιών στο εσωτερικό αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.
Τα αρχοντικά, ζωντανοί μάρτυρες αυτής της οικονομικής ακμής και της πολιτιστικής ανάπτυξης που γνώρισε η περιοχή χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και άνεση. Αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των νεώτερων χρόνων.
Πρόκειται για τριώροφα συνήθως οικήματα, κτισμένα σε επικλινές έδαφος. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των σπιτιών είναι τα λίγα και μικρά παράθυρα καθώς και το έντονο γείσωμα στις στέγες. Κατασκευάστηκαν από Μακεδόνες και Ηπειρώτες μάστορες.

Τα Βυζαντινά μνημεία της πόλης και των περίχωρων φανερώνουν τη λαμπρή ιστορική διαδρομή της Καστοριάς. Oι 70 περίπου βυζαντινές εκκλησίες που συναντάμε κατά την περιήγησή μας στην πόλη και στα κοντινά χωριά, μαρτυρούν αφενός την βαθιά θρησκευτική πίστη των κατοίκων και αφετέρου το υψηλό πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο που χαρακτήριζε την περιοχή όλες τις ιστορικές περιόδους.
Οι παλαιότερες εκκλησίες είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Ταξιάρχες, ο Άγιος Στέφανος, η Παναγία Κουμπελίδικη, η Παναγία Μυρτιώτισσα, η Παναγία Ζευγοστασίου, ο Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς και ο Άγιος Νικόλαος Κοσνίτζης.

Κατά την παραμονή σας στην όμορφη Καστοριά αξίζει να επισκεφθείτε και τα μουσεία της πόλης. Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό, θα σας ταξιδέψει σε περασμένες εποχές. Φιλοξενεί αντικείμενα οικιακής χρήσης, παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα, εργαλεία επεξεργασίας γούνας κ.α

Στο Βυζαντινό μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε την έκθεση Βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, που χρονολογούνται από τον 12ο ως τον 17ο αιώνα. Φιλοξενούνται περίπου 550 εικόνες, κυρίως φορητές άριστα συντηρημένες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί από τους βυζαντινούς ναούς του νομού και αποτελούν σπάνια δείγματα της βυζαντινής τέχνης.

Η Καστοριά προσφέρει την ευκαρία στους επισκέπτες της να αναπτύσσουν αθλητικές δραστηριότητες κάθε είδους. Σας προτείνουμε να κάνετε κωπηλασία ή ιστιοπλοία στη λίμνη της Καστοριάς.
Αν τις ημέρες της παραμονής σας στην περιοχή διοργανώνεται κάποιο πρωτάθλημα κωπηλασίας στη λίμνη, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά την προσπάθεια των καλύτερων αθλητών να διακριθούν στο συναρπαστικό αυτό άθλημα.
Στους φίλους του βουνού προτείνουμε ορειβασία, σκι και περιπάτους στα βουνά Γράμμος και Βίτσι .

Και για να απολαύσετε καλύτερα τις περιηγήσεις σας στην χειμωνιάτικη Καστοριά σας προτείνουμε να αγοράσετε μια γούνα ή ένα καστόρινο ή δερμάτινο παλτό από τα περίφημα γουναράδικα της πόλης. Εξάλλου, βρίσκεστε στον τόπο που θεωρείται το κέντρο της γούνας. Εκμεταλλευθείτε το!

Όσο αφορά τη διαμονή σας, στην πόλη αλλά και σε όλο τον νομό λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Και στον τομές της διασκέδασης η παραμονή στην Καστοριά θα σας μείνει αξέχαστη. Οι επιλογές είναι πολλές και οι ευκαιρίες για διασκέδαση μέχρι πρωίας δεν θα σας λείψουν.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 12/1/2009
Copyright: Marinet Ltd

Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
Kastoria Lake
view from loggas
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
YOUTUBE VIDEOS
youtube
+ Kastoria, Greece
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ Enastron Hotel
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ TSAMIS HOTEL
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ARCHONTIKO ALEXIOU VERGOULA
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ AIOLIS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ANASTASSIOU
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ ANESIS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
AGGELIS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ ARCHONTIKO VENETOULAS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ BYZANTIUM
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
CASTOR
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
DEDIS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ DIMITRA
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
EUROPA
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
KASTORIA
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ KELETRON
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
LIMNEON RESORT
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ORESTION
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
PETRA
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
A - B
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ELLINIKON IDYLLION
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
KANELLI BEACH
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
PANAYIOTIS
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
PLAGE
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ BYZANTIUM
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ ALLAHOU HOTEL
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΗ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021