Holiday.gr Ημ/νια
April 20, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ > ΑΡΓΟΛΙΔΑ > ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την Ακρόπολη του Ναυπλίου. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν Ιτς-Καλέ, που σημαίνει εσωτερικό φρούριο.

Είναι η αρχαιότερη ακρόπολη του Ναυπλίου, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα εκ των οποίων ήταν κι ένα ξεχωριστό κάστρο. Τα τείχη της έχουν ύψος 85μ., πλάτος 400μ. και μήκος 900 μέτρα. Το πρώτο τείχος, από το οποίο σώζονται μόνο ερείπια, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα φρούριο από τους Φράγκους, την οχύρωση του οποίου ολοκλήρωσαν οι Ενετοί. Κάτω από την ακρόπολη και στο βορειοδυτικό μέρος της χερσονήσου οι Ενετοί έχτισαν το φρούριο του Τόρου με πέντε κανόνια, "τα πέντε αδέλφια" όπως τα έλεγαν.

Η Ακροναυπλία ήταν σε πολεμική ετοιμασία μέχρι και το 1821. Επί Καποδίστρια, χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο.

Η Ακροναυπλία για πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε φυλακή για αντικαθεστωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Σήμερα, οι φυλακές αυτές έχουν κατεδαφισθεί και στη θέση τους έχει ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο.

Από τον βράχο της Ακροναυπλίας, θα θαυμάσετε την υπέροχη και πανοραμική θέα προς την Παλαιά Πύλη, το Μπούρτζι, τον Κόλπου του Ναυπλίου, τον αργολικό κάμπο και την παραλία της Αρβανιτιάς.

H βραχώδης χερσόνησος της Aκροναυπλίας αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Nαυπλίου από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώναΧτισμένη στα πόδια του Παλαμηδιού, συγκοινωνούσε μαζί του με ένα μυστικό πέρασμα, είναι χτισμένη σε τρία διαφορετικά επίπεδα, το καθένα από τα οποία αποτελούσε ένα ιδιαίτερο κάστρο. Βρίσκεται χτισμένη πάνω σε ερείπια ακρόπολης που μαρτυρούνται από τον Παυσανία. Οι ενετοί επεξέτειναν την οχύρωση που βρήκαν και ενίσχυσαν την αμυντική λειτουργία της με πέντε κανόνια, πού ονομάστηκαν πέντε αδέλφια. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ακροναυπλία επισκεύασαν τις οχυρώσεις και χρησιμοποίησαν την Ακροναυπλία ως φυλάκιο.

Σήμερα σώζονται μερικά μόνο κτίσματα όπως τα ερείπια του ελληνικού κάστρου της αρχαίας Ακρόπολης και τις μεταγενέστερες ρωμαϊκές και βυζαντινές προσθήκες.

ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑΣ

O λεγόμενος Ψαρομαχαλάς, δηλαδή η συνοικία των ψαράδων είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου.Σήμερα, ο Ψαρομαχαλάς αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά σημεία της παλιάς πόλης του Nαυπλίου. Aνεβαίνοντας κανείς τις χαρακτηριστικές δρομόσκαλες, συναντά σπίτια διαφόρων εποχών, άλλα ανακαινισμένα και άλλα σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ από τον ψηλότερο δρόμο του μπορεί κανείς να δει τμήματα των τειχών της Aκροναυπλίας.

Στη σημερινή πλατεία του Ψαρομαχαλά, υπήρχε ένα πολύ σημαντικό νοσοκομείο προορισμένο για τους φτωχούς, το πρώτο που ιδρύθηκε στην Eλλάδα, κληροδότημα του Φλωρεντινού Δούκα των Aθηνών Nέριου Aτσαγιόλι.

Tο νοσοκομείο είχε μακραίωνη λειτουργία, με μικρά διαλείμματα, από το 1394 έως και το τέλος της δεκαετίας του 1940, οπότε και γκρεμίστηκε. Tο μοναδικό ίχνος του σημαντικού αυτού νοσοκομείου αποτελεί το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων, το οποίο είχε ανεγερθεί από τους Eνετούς και βρισκόταν αρχικά εντός του περιβόλου του νοσοκομείου.

πηγή: nafplio.gr
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
>> ΜΠΟΥΡΤΖΙ
>> ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
>> ΠΑΛΑΜΗΔΙ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
>> ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΘΑΡΩΝΑΣ
>> ΤΡΙΑΝΟ
>> ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ
>> ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΜΠΟΥΡΤΖΙ
>> ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΓΚΡΙΜΑΝΙ
>> ΟΙΚΙΑ ΑΡΜΑΝΣΠΕΡΓΚ
>> ΠΥΛΗ ΞΗΡΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΑΛΑΜΗΔΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024