Holiday.gr Ημ/νια
April 25, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ / ΑΡΓΟΛΙΔΑ / ΝΑΥΠΛΙΟ
ΝΑΥΠΛΙΟ
Το Ναύπλιο είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του και η μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία του, προσδίδουν στην πόλη μια ξεχωριστή γοητεία. Η πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας απέχει 147 χλμ. από την Αθήνα και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Αργολίδας. Βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο και συνορεύει με το Αργός, μια ακόμη σημαντική πόλη του νομού.
Το Ναύπλιο είναι κτισμένο γύρω από το λόφο του Παλαμηδίου στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ομώνυμο φρούριο το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης.
Η ξεχωριστή αυτή πόλη της Πελοποννήσου πρωταγωνίστησε στα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Το 1823 το Ναύπλιο ορίστηκε ως η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Εδώ, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση και δολοφονήθηκε πρώτος κυβερνήτης, ο Καποδίστριας. Μια πόλη που πρωτοστάτησε σε όλες τις ιστορικές περιόδους, κι έχει γράψει στο βιβλίο της ιστορίας της Ελλάδας πολλές σελίδες. Μια πόλη που έχει να επιδείξει και φυσικές ομορφιές κάθε είδους. Υπέροχες παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές ή αστραφτερά βότσαλα, κατάφυτους λόφους και απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το Ναύπλιο χωρίζεται στην Παλιά και τη Νέα πόλη, που συνθέτουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης και χαρακτηρίζονται από μια αρχοντιά ξεχωριστή, καθώς στο δομημένο ιστό τους συναντάμε ένα μεγάλο αριθμό μνημείων που καλύπτουν όλες τις εποχές της μακραίωνης ιστορίας της πόλης.
Τα επιβλητικά νεοκλασικά, τα παλιά αρχοντικά με τις δεντροφυτεμένες μικρές αυλές, τα κομψά μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια δίνουν το στίγμα της μοναδικής αυτής πόλης. Ο επισκέπτης καθώς διαβαίνει τους δρόμους της Παλιάς πόλης γοητεύεται από την ανέγγιχτη από το χρόνο ομορφιά.

Σε κάθε βήμα ο επισκέπτης της πόλης έρχεσαι αντιμέτωπος με πτυχές της ιστορίας του τόπου. Ας γνωρίσουμε καλύτερα το πανέμορφο Ναύπλιο ξεκινώντας φυσικά από τις γειτονιές της Παλιάς πόλης. Η ιστορική πόλη απλώνεται σε όλο το μήκος της βορινής πλευράς του χαμηλού υψώματος της Ακροναυπλίας, από το διάσελο που σχηματίζεται ανάμεσα σ’ αυτήν και στον απόκρημνο όγκο του Παλαμηδίου. Ενώ η σύγχρονη πόλη αναπτύσσεται ανατολικά στην σκιά του ονομαστού Κάστρου.
Διαχωριστικό ορόσημο μεταξύ τους αποτελεί η πλατεία του Καποδίστρια με το πάρκο της, στο οποίο δεσπόζει το άγαλμα του κυβερνήτη.
Ο οδικός άξονας που διασχίζει εξ ολοκλήρου την παλιά πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται σήμερα η νεοαναστηλωμένη «Πύλη της Ξηράς» και καταλήγει στην πλατεία «Πέντε Αδέρφια». Είναι μια διαδρομή που αξίζει να κάνετε για να γνωρίσετε και μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.
Καθώς θα διαβαίνετε τα γραφικά σοκάκια της πόλης θα δείτε τα παλαιότερα κτήρια τα οποία μαζί με τα μικρά λαϊκά κτίσματα συνθέτουν τον παλαιότερο πυρήνα της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλά από αυτά χρονολογούνται από την περίοδο της ενετικής κυριαρχία, ενώ σε αρκετά οικοδομήματα διατηρούνται «σαχνισιά» που θυμίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι εκκλησίες της πόλης. Όπως ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου, σημερινή μητρόπολη του Ναυπλίου που βρίσκεται στην οδό Πλαπούτα. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί από τους Τούρκους. Τον 17ο αιώνα διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες της Ιταλικής Σχολής. Χαρακτηριστικό είναι το κεντρικό τόξο το οποίο κοσμείται από τον ΄΄Μυστικό Δείπνο΄΄ αντίγραφο του περίφημου έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η εκκλησία αυτή έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, καθώς σ’ αυτήν κηδεύτηκε ο Morosini, ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Σε κοντινή απόσταση, στη συμβολή των οδών Πλαπούτα και Άγγ. Τερζάκη, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Κοντά στην είσοδο του ναού, θα δείτε στον τοίχο το σημάδι από τη σφαίρα που σκότωσε τον πρώτο κυβερνήτη.
Ακολουθώντας την οδό Ζυγομαλά προς τα δυτικά θα φτάσετε στην παλαιότερη από τις σωζόμενες εκκλησίες του Ναυπλίου, την Αγία Σοφία που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στην εκκλησία αυτή την περίοδο της Τουρκοκρατίας επετράπη η λειτουργία για τους ορθόδοξους κατοίκους, μετά από παρέμβαση του Ν. Μαυρογένους, δραγουμάνος του Στόλου.

Η καρδιά της Παλιάς πόλης χτυπά στην πλατεία Συντάγματος. Αρχικά ονομαζόταν πλατεία Πλατάνου. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς – σύμφωνα με την παράδοση – κάτω από την σκιά του τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα σχέδιά τους λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Αργότερα φιλοξένησε την πρώτη βουλή των Ελλήνων, η οποία στεγάστηκε στο Βουλευτήριο, ένα εντυπωσιακό κτίριο που αρχικά ήταν τζαμί. Η πλατεία Συντάγματος όπως και οι γύρω από αυτήν δρόμοι συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Η περιοχή αυτή είναι το αγαπημένο στέκι ντόπιων και επισκεπτών. Εδώ, λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια ενώ τα επιβλητικά ενετικά οικοδομήματα και τα νεοκλασικά δίνουν το δικό τους στίγμα αρχοντιάς στην πόλη.

Μια άλλη ιστορική πλατεία της πόλης είναι αυτή των τριών Ναυάρχων. Πρόκειται για την πλατεία στην οποία γιόρτασαν οι έλληνες την ήττα του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο. Επίσης, στην πλατεία βρίσκεται και το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας του Βονιφάτιου Βοναφίν και το πρώτο γυμνάσιο της χώρας. Στο κτίριο αυτό σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο του Ναυπλίου.

Η Νέα πόλη του Ναυπλίου φέρει τα χαρακτηριστικά κάθε σύγχρονης πόλης. Οι φαρδιοί δρόμοι, οι πολυκατοικίες, τα καταστήματα και τα κτίρια - δημόσια και ιδιωτικά - που στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες, επαναφέρουν τον επισκέπτη στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μα και πάλι η ρομαντική ατμόσφαιρα που πλανάται στον αέρα του Ναυπλίου δεν αφήνει περιθώρια για μελαγχολικές σκέψεις. Εξάλλου οι επιλογές που προσφέρει το Ναύπλιο είναι τόσες πολλές που το μόνο άγχος κάθε επισκέπτη είναι να προλάβει να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή τη ξεχωριστή πόλη.

Κατά την παραμονή του κανείς στο Ναύπλιο μπορεί επισκεφθεί τα μουσεία της πόλης (αρχαιολογικό, πολεμικό, λαογραφικό, κομπολογιού) τα οποία φιλοξενούν σημαντικά εκθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Μια επίσκεψη στο Παλαμήδι, το θρυλικό φρούριο που έχει συνδεθεί με πολλά ιστορικά γεγονότα επιβάλλεται. Εκτός, από τα ισχυρά του τείχη, θα θαυμάσετε και την εκπληκτική θέα που διαθέτει. Έπειτα, μια βαρκάδα στο Μπούρζι, το ενετικό φρούριο που δεσπόζει στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης θα σας μείνει αξέχαστη.
Επιστρέφοντας καθίστε σε μια από τις παραλιακές καφετέριες και πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας την μοναδική θέα. Αν η αλμύρα της θάλασσας σας άνοιξε την όρεξη, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης θα δοκιμάσετε μοναδικές συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας και όχι μόνο. Η βραδινή διασκέδαση δεν θα σας λείψει. Στο Ναύπλιο λειτουργούν νυχτερινά κέντρα, μπαράκια που παίζουν ελληνική και ξένη μουσική.
Στον τομέα της διαμονής το Ναύπλιο ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις. Σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία που προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες τους, αλλά και αυτά που στεγάζονται σε παλιά ιστορικά κτίρια προσφέρουν ειδυλλιακή διαμονή σε όσους αναζητούν μια πραγματική απόδραση από την καθημερινότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση το Ναύπλιο αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές. Η κοντινή του απόσταση από την Αθηνά το καθιστά δημοφιλή ΄΄καταφύγιο΄΄ για διήμερα ξεγνοιασιάς και όχι μόνο. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την όμορφη πόλη της Αργολίδας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ως ορμητήριό τους για την γνωριμία τους με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού και της Πελοποννήσου.

Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
Nafplio
Nafplio
Nafplio
ΝΑΥΠΛΙΟ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΑΛΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
>> Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
>> ΜΠΟΥΡΤΖΙ
>> ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
>> ΠΑΛΑΜΗΔΙ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
>> ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΘΑΡΩΝΑΣ
>> ΤΡΙΑΝΟ
>> ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ
>> ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΜΠΟΥΡΤΖΙ
>> ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΓΚΡΙΜΑΝΙ
>> ΟΙΚΙΑ ΑΡΜΑΝΣΠΕΡΓΚ
>> ΠΥΛΗ ΞΗΡΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΑΛΑΜΗΔΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
>> ΠΑΡΑΛΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΝΑΥΠΛΙΟ AMFITRITI PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ACRONAFPLIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ NAFPLIOS APARTMENTS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ATHEATON
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ANDROMEDA PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ MARIANNA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AION LUXURY HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ACROPOL HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AETOMA HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ PENSION FILYRA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AMYMONE PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ GRANDE BRETAGNE
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AGAMEMNON
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AMPHITRYON
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ARGOLIS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ARTEMIS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ASPASSIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ATHINA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
BYRON
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
DAFNI
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
DES ROSES
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
DIOSCOURI
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
EPIDAVROS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
GALINI
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ELENI
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ELENA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ILION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
KAPODISTRIAS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
LIGEIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
NAFPLION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
NAFPLIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
NAFSIMEDON
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
OMORFI POLI
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
PARK
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
VASILIS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ VILLA CHRISTINA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
VICTORIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
NAFPLIA PALACE
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ IGNATIA
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ LATINI FAMILY HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ALLOTINO PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ISABO
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ISIONI PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AENAON APARTMENTS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ AERINON PANSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ΑLEXANDER ROOMS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ALTHAIA PENSION
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ANASSIA VILLAS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ ANDREW STUDIOS
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ REX HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >
ΝΑΥΠΛΙΟ DEVES HOTEL
ΝΑΥΠΛΙΟ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024