Holiday.gr Ημ/νια
April 20, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ > ΚΩΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Κως έχει να επιδείξει μια σπουδαία ιστορική διαδρομή.
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία στη Κω κατοικούσαν οι Τιτάνες. Μάλιστα ένα από τα ονόματα που της αποδίδουν είναι το Κυνίς, από τον Τιτάνα Κύννο.
Επίσης, στην Κω αποδίδεται και η ονομασία Μερόπις, από τον βασιλιά Μέροπα. Λέγεται ότι ο μυθικός Ηρακλής σε μια σύγκρουση με τους Μέροπες (όπως αποκαλούνταν τότε οι κάτοικοι του νησιού), σκότωσε το βασιλιά τους και στη συνέχεια παντρεύτηκε τη γυναίκα του, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Ηρακλείδη, από τον οποίο κατάγονται οι δυναστείες που αργότερα κυριάρχησαν στο νησί. Απόγονος του Ηρακλείδη θεωρείται ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης.

ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κως κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Ένας από τους πρώτους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της είναι η κατοίκηση του νησιού από τους Δωριείς. Τότε η Κως αναπτύσσεται οικονομικά και εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της εποχής.
Τον 6ο αιώνα η Κως γίνεται μέλος της Δωρικής εξάπολης. Πρόκειται για μια συμμαχία μεταξύ των ισχυρών Δωρικών πόλεων της εποχής, που αποτελούσαν οι: Λίνδος, Ιαλυσός, Κάμειρος, Κως, Κνίδος και Αλικαρνασσός.
Κατά τη διάρκεια των πελοποννησιακού πολέμου, οι Κωάτες συμμαχούν με τους Αθηναίους.
Το 413π.Χ η Κως καταστρέφεται από ένα τρομερό σεισμό. Η νέα πόλη κτίζεται στο σημείο που βρίσκεται και η σημερινή πρωτεύουσα.
Το 333π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε το νησί.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Η εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, βρίσκει την Κω στο πλευρό των Ρωμαίων. Το 82π.Χ. η Κως γίνεται μέλος της Ανατολικής επαρχίας του Ρωμαϊκού κράτους. Οι Ρωμαίοι παραχωρούν στους Κωάτες αρκετά προνόμια που τους επιτρέπουν να διατηρήσουν την οικονομική τους ευημερία.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Κως είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά νησιά που ασπάστηκαν το Χριστιανισμό. Λέγεται πως ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος την επισκέφθηκε και δίδαξε το χριστιανισμό, κάτω από τον πλάτανο του Ιπποκράτη.
Το 324 η Κως γίνεται επαρχεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα βυζαντινά στρατεύματα όμως δεν αρκούν για να προστατεύσουν το νησί και τους κατοίκους από τις επιδρομές και τις λεηλασίες των Σαρακηνών, των Αράβων και των Ενετών. Τα χρόνια αυτά το νησί γνωρίζει πολλές καταστροφές.

ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Τελικά το 1204 η Κως κυριεύεται από τους Ενετούς. Αργότερα την ελευθέρωσε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, όμως οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη την κατέλαβαν και πάλι. Παρέμειναν στο νησί για 200 περίπου χρόνια.

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Το 1522, η Κως περνάει στην κυριαρχία των Τούρκων. Οι Κωάτες αγωνίστηκαν σκληρά για να αποκτήσουν την ελευθερία τους, αλλά μάταια. Για τέσσερις περίπου αιώνες οι Οθωμανοί κατείχαν τη Κω.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το νησί γνώρισε πολλά δεινά. Οι λεηλασίες και οι σφαγές των κατοίκων αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας του νησιού.
Μετά την απελευθέρωση, όπως όλα τα Δωδεκάνησα έτσι και η Κως δεν συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, αλλά παρέμεινε υπό την Οθωμανική κατοχή, όπως όριζε η Συνθήκη του Λονδίνου.
Το 1912 η Κως περνάει στην Ιταλική κατοχή. Οι Ιταλοί, αν και εμφανίστηκαν ως απελευθερωτές αποδείχθηκαν φοβεροί τύραννοι. Ο σεισμός του 1934, προκαλεί τεράστιες καταστροφές στην πόλη. Περίπου το 80% των κατοικιών καταστράφηκε. Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες κλήθηκαν να ξανακτίσουν τη πόλη. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τότε κοσμούν ακόμη και σήμερα την πρωτεύουσα, δίνοντάς της μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.
Τον Μάρτιο του 1948 με την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων, η Κως και όλα τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν με την Ελλάδα.
Σήμερα η Κως αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Εκμεταλλευόμενη τις φυσικές τις ομορφιές και τα σημαντικά μνημεία της, έχει μετατραπεί σε ένα παγκοσμίως γνωστό τουριστικό θέρετρο. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που την προτιμούν για την εξωτική ομορφιά της και τις άπειρες επιλογές που προσφέρει.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> USEFUL PHONE NUMBERS
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ
>> ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
>> ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ
>> ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
>> ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
>> ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024