Holiday.gr Ημ/νια
May 25, 2018
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ > ΑΧΑΪΑ > ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΑΔΩΝΑΣ
Ο ποταμός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.
Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού. Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου μια τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χλμ. και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.

Στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαΐας. Η διαδρομή είναι εκπληκτική και η θέα στην λίμνη και στο φράγμα μαγευτική. Ο δρόμος στο ύψος του φράγματος διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις. Aριστερά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Λάδωνα και οδηγεί στα χωριά Βάχλια, Κοντοβάζαινα και Βούτσης, ενώ δεξιά διατρέχει τη βόρεια όχθη της λίμνης και οδηγεί στο χωριό Μουριά και από εκεί στη Δάφνη. Και οι δύο διαδρομές είναι εξίσου ενδιαφέρουσες.
Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει σε μία επίσης εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, κοντά στο χωριό Λυκούρια, βορειοανατολικά της λίμνης, στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία.

Ο ποταμός Λάδωνας είναι ένα από τα ποτάμια που έχει συνδεθεί με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις. Ένας από τους δημοφιλέστερους μύθους που έχουν συνδεθεί με τον ποταμό είναι αυτός του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και της νύμφης Σύριγγας. Λέγεται λοιπόν ότι ο Πάνας περιφερόταν συχνά στην περιοχή του Λάδωνα. Όταν είδε εκεί την νύμφη Σύριγγα άρχισε να την κυνηγά. Αυτή εξαντλημένη, έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει. Εκείνος, μόλις είδε τον Πάνα να την πλησιάζει, την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια, τα ένωσε μεταξύ τους και σχημάτισε το δικό του χαρακτηριστικό σε μορφή και ήχο μουσικό όργανο που ονομάστηκε σύριγγα.
Μια άλλη μυθολογική αφήγηση αναφέρει ότι στον Λάδωνα λουζόταν η θεά Δήμητρα και ότι επίσης εδώ κυνηγούσε η θεά του κυνηγίου, η Άρτεμις.
Κοντά στην κοίτη του, στα όμορφα δάση του Σόρωνα -που πιο πάνω ονομάζονται και Αφροδίσια όρη - η Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της θεό Άρη. Τέλος στον Λάδωνα έπιασε το ελάφι ο Ηρακλής μετά από επιτυχή καταδίωξη και εδώ ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την κόρη του Λάδωνα Δάφνη.

Ο ποταμός Λάδωνας καθώς και οι παραπόταμοί του Πάϊος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρονται για κατάβαση με canoe-kayak και rafting. Λόγω της ήρεμης ροής τους η κατάβαση προσφέρεται για αρχάριους αλλά και μικρά παιδιά. Επίσης προσφέρεται για πεζοπορία, κολύμπι και ψάρεμα.
Σε απόσταση 5 χιλ. από το χωριό Δάφνη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή της τεχνητής λίμνης έχει κηρυχθεί σε οικολογικό πάρκο.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
>> ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
>> ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
>> ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ
>> ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΚΕΛΑΡΡΙΑΣ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
>> ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑΣ
>> ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΥΣΙΑΣ
>> ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821
>> ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
>> ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
>> ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΑΔΩΝΑΣ
>> ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ
>> ΠΗΓΕΣ ΑΡΟΑΝΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
>> ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
>> ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
>> ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
>> ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ME JEEP 4Χ4
>> ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2018