Holiday.gr Ημ/νια
April 24, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Τήνος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία. Το όνομά της το χρωστά στον πρώτο οικιστή της, τον Τήνο.
Άλλα ονόματα που της αποδίδονται είναι Υδρούσα, λόγω των πολλών νερών που είχε και Οφιούσα, επειδή στο νησί υπήρχαν πολλά φίδια.

Το νησί κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Σαν πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Φοίνικες ή οι Πελασγοί και αργότερα κατοικήθηκε από Ίωνες.
Στο νησί έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι, ενώ πολλά ευρήματα τοποθετούνται στη γεωμετρική εποχή.

Τον 6ο π.Χ. αιώνα η Τήνος ήταν υποτελής στην Ερέτρια.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα η πόλη, από την ενδοχώρα, μεταφέρεται στη θέση της σημερινής Χώρας. Είναι η περίοδος που το νησί γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

Τον 3ο π.Χ. αιώνα η Τήνος πρωταγωνιστούσε στον Αιγαίο. Το νησί είχε αναπτυγμένο εμπόριο, ήταν ναυτική δύναμη της εποχής και είχε συναλλαγές με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, ισάξιο σχεδόν της Δήλου. Η λατρεία του Ποσειδώνα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στο χώρο του Αιγαίου και η Τήνος, με τον λαμπρό ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης θεωρούνταν ισχυρό λατρευτικό κέντρο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αρχαία νομίσματα που έχουν ανασκαφεί απεικονίζουν τον Ποσειδώνα.
Τον 2ο π.Χ. η Τήνος περνάει στην κυριαρχία των Ρωμαίων.

Μέχρι και το 1204 οι ιστορικές πληροφορίες που αφορούν την Τήνο, δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα άλλο εκτός από καταστροφές και λεηλασίες από τους Άραβες και τους Σαρακηνούς Πειρατές.
Το 1204 είναι η χρονιά που η Τήνος, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων περνούν στην κυριαρχία των Ενετών.
Το 1207 η Τήνος παραχωρήθηκε στους αδερφούς Γκύζη, η δυναστεία των οποίων διοικούσε το νησί μέχρι το 1390.
Η Ενετοκρατία στη Τήνο κράτησε περίπου 500 χρόνια. Μέχρι και το 1715 αποτελούσε τη μοναδική χριστιανική κοινότητα στο τουρκοκρατούμενο Αιγαίο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του νησιού. Ακόμη κι όταν πέρασε στην κατοχή των Τούρκων, οι Τήνιοι διατήρησαν κάποια προνόμια.

Η προσφορά της Τήνου στην Επανάσταση του 1821 ήταν μεγάλη. Όταν τον Ιανουάριο του 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού, θεωρήθηκε θεϊκό σημάδι για την καλή έκβαση του αγώνα. Την εικόνα προσκύνησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης, ο Κανάρης και ο Μιαούλης είναι κάποιοι από αυτούς που έσπευσα να πάρουν την ευλογία της Παναγιάς.
Η Τήνος ενσωματώθηκε με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1832 μαζί με όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Τον Αύγουστο του 1940, η Τήνος βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, όταν ένα Ιταλικό υποβρύχιο τορπίλισε το εύδρομο «Έλλη». Στα χρόνια της κατοχής οι κάτοικοι υπέφεραν από τη πείνα. Στη Τήνο λειτουργούσε κι ένα από τα μεγαλύτερα κλιμάκια πληροφοριών στο Αιγαίο. Οι Γερμανοί υπέστησαν πολλές ζημιές από τον ασύρματο της Τήνου.

Τα τελευταία χρόνια η Τήνος γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χιλιάδες πιστοί την επισκέπτονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Τήνου.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΙΕΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗΣ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
>> ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΕΣ
>> ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
>> ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
>> ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΠΥΡΓΟΣ
>>
>>
>>

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024