Holiday.gr Ημ/νια
November 29, 2023
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΓΡΕΒΕΝΑ / ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ
Τα Γρεβενά είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχουν 420 χλμ από την Αθήνα και 193 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Αποτελούν το μοναδικό αστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η πόλη είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του Γρεβενιώτικου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα, και στην περιοχή της αρχαίας πόλης Ελιμαίας ή Ελιμιώτιδος.
Το παράδοξο με τα Γρεβενά είναι ότι μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο το πότε ιδρύθηκε η πόλη, παρόλο που η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστό ότι κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Το γεγονός ότι αποτελούσε πέρασμα φιλικών και μη στρατευμάτων από την Κάτω Μακεδονία και την Ορεστιάδα προς την Ήπειρο και την Θεσσαλία είχε σαν συνέπεια τις συνεχείς καταστροφές, με αποτέλεσμα για ολόκληρους αιώνες να μην υπάρχει ούτε μια ιστορική αναφορά στην πόλη.
Η νεολιθική κατοίκηση στην περιοχή προσδιορίζεται από χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από τις άλλες, όπως οι μετακινήσεις των πληθυσμών, ενώ οι οικισμοί αυτής της περιόδου είναι κατά κανόνα μικροί και τους συναντάμε στην Ανατολική Πίνδο. Εκεί, έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και οχυρώσεις που ανάγονται στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους αλλά και στις νεότερες περιόδους της ιστορίας. Εντυπωσιακά είναι τα τείχη του Σπηλαίου, του Πολυνερίου και των Φιλιππαίων.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τάφους της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής στην περιοχή του Αϊ-λιά. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, στην κορυφή Κούλια (1.150 μ.), προβάλλει η αρχαία ακρόπολη με το απέραντο τείχος της. Στην τοποθεσία Μεγάλη Πέτρα βρέθηκαν τάφοι ασύλητοι με πήλινα και χάλκινα κτερίσματα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής. Στο χωριό Τρικοκκιό, υπάρχουν ερείπια κτισμάτων της Βυζαντινής εποχής, καθώς και βάσεις κιόνων από τοπικό λίθο.
Όσον αφορά τους νεότερους ιστορικούς χρόνους, τα Γρεβενά κάηκαν από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής. Έτσι, η πόλη δεν παρουσιάζει την αντίστοιχη όψη με τα παραδοσιακά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής όπως οι άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα τελευταία χρόνια τα Γρεβένα ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία, με έργα υποδομής και με τουριστική αξιοποίηση των φυσικών καλλονών του νομού. Η σχεδόν αλπική φύση τους, προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι.

Τα Γρεβενά προσφέρονται για κάθε είδους διασκέδαση. Στην πλατεία Αιμιλιανού, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγάδικα (ψησταριές, ταβέρνες και ουζερί), απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε την βραδινή σας περιήγηση στην πόλη. Στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου, υπάρχουν συγκεντρωμένες μερικές από τις δημοφιλέστερες καφετέριες της πόλης. Κι όσο η νύχτα προχωρά τα μουσικά στέκια ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική (μπουζούκια, ρεμπετάδικα) και μπαράκια, προσφέρουν στους επισκέπτες ανεπανάληπτες βραδιές.

Η αγορά των Γρεβενών δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αγορά των μεγαλουπόλεων. Από τα παραδοσιακά προϊόντα, ξεχωρίζουν τα τυροκομικά, που παράγονται στην περιοχή, όπως η φέτα, το ανεβατό, ο "μπάτζιος", η μυζήθρα, το μανούρι, το κασέρι, το κεφαλοτύρι και το καπνιστό τυρί τύπου Μετσόβου. Αυτά τα προϊόντα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα τοπικά τυροκομεία. Πολύ καλό είναι και το τσίπουρο που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 16/2/2009
Copyright: Marinet Ltd

ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]


ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ AEGLI
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ - info >
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ ACHILLION
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ - info >
DRYADES
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ - info >
METROPOLIS
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ - info >
MILIONIS
ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΛΗ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2023