Holiday.gr Ημ/νια
May 20, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
360 view Panoramic 
ΕΥΡΩΠΗ / ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
+ ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία με την απαράμιλλη γοητεία της αποτελεί ένα διαχρονικό ταξιδιωτικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης με ποικίλα ενδιαφέροντα καθώς ανταποκρίνεται σε κάθε αναζήτηση και απαίτηση. Είναι μια πανέμορφη χώρα με πολυσήμαντη ιστορία, σπουδαίο πολιτισμό και μοναδικές φυσικές ομορφιές που δικαίως μαγεύει όποιον τη γνωρίσει.

Η Γαλλία είναι χώρα της Δυτικής Ευρώπης και η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα ολόκληρης της Ευρώπης. Εκτείνεται από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο. Συνορεύει βόρεια με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, βορειοανατολικά με τη Γερμανία, ανατολικά με την Ελβετία και την Ιταλία, νότια με την Ισπανία και με την Ανδόρα..
Πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το πασίγνωστο Παρίσι. Μια πανέμορφη πόλη και ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς,
Οι μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών είναι η Μασσαλία, η Λυών, η Τουλούζ, η Νίκαια, το Μπορντό, το Στρασβούργο, η Λιλ, η Ναντ και η Ρουέν.

Χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη ποικιλομορφία των τοπίων της. Είναι ορεινή στα νότια και ανατολικά, όπου βρίσκεται το Λευκό Όρος των Άλπεων όπου το ύψος τους φτάνει τα 4.810 μ. και είναι η υψηλότερη κορυφή της δυτικής Ευρώπης. Η πεδινή Γαλλία αποτελείται από τέσσερις κοιλάδες, με τον περίφημο ποταμό Σηκουάνα να απλώνεται στα βόρεια, τους ποταμούς Λίγηρα και Γαρούνα στα δυτικά, και το Ροδανό που πηγάζει από τη λίμνη της Γενεύης και χύνεται στη Μεσόγειο.
Εντυπωσιακές είναι και οι ακτές της Γαλλίας οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στη διαμόρφωσή τους, με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά λιμάνια, τους κόλπους και τα ακρωτήρια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι ακτές που βρέχονται από τη βόρειο θάλασσα είναι χαμηλές και ως επί το πλείστον ευθείες. Αντίθετα, στο στενό του Καλαί, από όπου αρχίζει και το στενό της Μάγχης, οι ακτές είναι σε άλλα σημεία ψηλές και βραχώδεις και σε άλλα χαμηλές και ευθείες. Οι υπόλοιπες ακτές είναι στην πλειοψηφία τους χαμηλές και αμμώδεις με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του ποταμού Ροδανού που είναι ψηλές και βραχώδεις ιδιαίτερα προς τα ανατολικά.

Η Γαλλία είναι χώρα πεδινή. Οι πεδιάδες της είναι μεγάλες και εύφορες. Οι περιοχές που καταλαμβάνουν οι πεδιάδες, τα υψίπεδα και οι λόφοι αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Το έδαφός της είναι ορεινό στα ανατολικά, όπου αρχίζουν οι Άλπεις και στα νότια στην περιοχή των Πυρηναίων. Στο νότιο τμήμα της χώρας βρίσκονται και τα λεγόμενα υψίπεδα Ωβέρν, που το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1900 μέτρα.
Η Γαλλία φημίζεται για την αμπελουργία της. Ως γνωστόν τα γαλλικά κρασιά ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους και την μοναδική τους γεύση. Η παραγωγή σταφυλιών, τόσο επιτραπέζιων όσο και για την παραγωγή κρασιών είναι ένα από τα κυριότερα προϊόντα της χώρας.

Επίσης, η Γαλλία διαθέτει και προηγμένη βιομηχανία. Οι κυριότεροι βιομηχανικοί κλάδοι είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροναυπηγική, η τεχνολογία τωv πληρoφoριώv, τα ηλεκτρονικά, η χημική βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία και φυσικά ο κλάδος της μόδας.

Η Γαλλία είναι η πατρίδα μερικών από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους στοχαστές και συγγραφείς, όπως ο Καρτέσιος και ο Πασκάλ τον 17ο αιώνα, ο Ρουσό και ο Βολτέρος τον 18ο αιώνα, οι Μπαλζάκ, Μποντλέρ και Φλομπέρ τον 19ο, και ο Σαρτρ και ο Καμύ τον 20ο.
Επίσης, τους τελευταίους δύο αιώνες ανέδειξε σημαντικούς ζωγράφους, όπως τον Ρενουάρ, τον Μονέ, τον Σεζάν, τον Γκογκέν, τον Ματίς και τον Μπρακ.

Κατά την παραμονή σας στη Γαλλία οργανώστε το χρόνο σας έτσι ώστε να προλάβετε να δείτε και να θαυμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ιστορικά και φυσικά μνημεία, να επισκεφθείτε αξιόλογα μουσεία, να ψωνίσετε και να ενημερωθείτε για τις τάσεις της μόδας και φυσικά να διασκεδάσετε. Όσο αφορά τις γαστρονομικές απολαύσεις που θα δοκιμάσετε θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις αφού ως γνωστόν η γαλλική κουζίνα είναι από τις εκλεκτότερες στην Ευρώπη καθώς η μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας και του γαλλικού τρόπου ζωής.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 19/05/2009
Copyright: Marinet Ltd


ΓΑΛΛΙΑ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.

 
Online reservations
TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024