Holiday.gr Ημ/νια
May 8, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ > ΡΟΔΟΣ
Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ένα μοναδικό αριστούργημα τεχνικό και καλλιτεχνικό, δημιουργήθηκε στη Ρόδο. Πρόκειται για τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου, ένα έργο ανεπανάληπτο στην παγκόσμια ιστορία, που δυστυχώς δεν σώζεται αλλά ο θρύλος του έχει σπάσει το φράγμα του χρόνου.
Η κατασκευή του διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια, από το 305 έως το 293π.Χ.
Το 305 π.Χ οι Ρόδιοι αντιστάθηκαν στον πανίσχυρο πολιορκητή Δημήτριο. Την σωτηρία τους την απέδωσαν σε θαύμα του Θεού Ήλιου ο οποίος ήταν ο προστάτης του νησιού. Έτσι, αποφάσισαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον θεό Ήλιο φιλοτεχνώντας ένα άγαλμα θριάμβου και υψηλής αισθητικής που όμοιό του δεν θα μπορούσε να υπάρξει στον κόσμο. Το έργο ανατέθηκε στον γλύπτη Χάρη τον Λίνδιο, ο οποίος ήταν μαθητής του γλύπτη Λύσιππου.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική έρευνα, το άγαλμα που απεικόνιζε τον θεό Ήλιο ήταν κατασκευασμένο από χαλκό και το βάρος του έφτανε τα 225 κιλά. Το ύψος του αγάλματος ήταν 70 πήχεις, δηλαδή 32 σημερινά μέτρα.
Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά του, δεν υπάρχουν ακριβείς απεικονίσεις για το πως έμοιαζε. Οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να αποδώσουν την μορφή του στηριζόμενοι στα νομίσματα που έχουν βρεθεί από εκείνη την περίοδο. Πιστεύουν πάντως, ότι είχε στεφάνι και κρατούσε στο χέρι πυρσό ή ξίφος ή τόξο.
Σύμφωνα με τις ιστορικές μελέτες πιστεύετε ότι το θρυλικό άγαλμα ήταν στημένο κοντά στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Ο Κολοσσός που δικαίως αποτέλεσε το ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, έμεινε στημένος στη θέση του μόνο 66 χρόνια. Το 227π.Χ. έγινε ένας μεγάλος σεισμός που προκάλεσε πολλές καταστροφές στη Ρόδο. Μεταξύ άλλων ήταν και η πτώση του Κολοσσού. Οι Ρόδιοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για κάποια κατάρα, κι έτσι άφησαν για αιώνες τον Κολοσσό πεσμένο.
Το 653π.Χ. οι Άραβες λεηλάτησαν το νησί. Τότε οι κουρσάροι με αρχηγό τον Μωαβία άρπαξαν τον Κολοσσό και τον μετέφεραν στη Συρία. Η παράδοση λέει ότι για να μεταφερθούν τα κομμάτια του Κολοσσού χρειάστηκαν 900 καμήλες.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΓΟΡΕΣ
>> ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
>> ΚΑΣΤΡΑ
>> ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
>> Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
>> ΕΠΤΑ ΠΗΓΕΣ
>> Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ
>> ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ
>> ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
>> ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ
>> ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021