Holiday.gr Ημ/νια
April 19, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic



 
EΛΛΑΔΑ > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΜΟΡΓΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Αμοργός κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Στις αρχαίες πόλεις έχουν ανασκαφεί ευρήματα που ανήκουν στην πρωτοκυκλαδική εποχή.
Λόγο της γεωγραφικής της θέσης – απέναντι ακριβώς από τις αρχαίες Ιονικές πόλεις Μίλητο, Έφεσο και Αλικαρνασσό – η Αμοργός αποτέλεσε έναν από τους πρώτους σταθμούς από τον οποίο οι Ίωνες πέρασαν στην Ελλάδα.
Κατά την αρχαιότητα στο νησί άκμασαν τρεις πόλεις. Η Μινώα, η Αιγιάλη και η Αρκεσίνη. Από τα λείψανα των οικισμών τους και τα σημαντικά ευρήματα που έχουν ανασκαφεί, φαίνεται το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του Αμοργιανού πολιτισμού. Το 322π.Χ. πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία της Αμοργού, που σήμανε το τέλος του Λαμιακού πολέμου ανάμεσα στους Αθηναίους και στους Μακεδόνες στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τότε, η Αμοργιανοί έγιναν γνωστοί για τους κόκκινους χιτώνες που κατασκεύαζαν από διάφανο ύφασμα και ονομάζονταν Αμόργεια ή Αμόργινα ή Αμοργίδες. Τους χιτώνες αυτούς παρακινεί η Λυσιστράτη, στο ομώνυμο έργο του Αριστοφάνη, να τους φορέσουν οι γυναίκες για να προκαλέσουν ερωτικά τους άντρες.
Την ρωμαϊκή εποχή η Αμοργός αποτέλεσε τόπο εξορίας.
Στα χρόνια του Βυζαντίου το νησί εντάχθηκε στην Επαρχία των Νήσων, με πρωτεύουσα τη Ρόδο.
Το 1207, ήταν το πρώτο νησί των Κυκλάδων που πέρασε στη κυριαρχία των Φράγκων. Τη διοίκηση της Αμοργού ανέλαβε ο Ιερεμίας Γκίζης.
Αργότερα πέρασε στα χέρια του Ενετού Μάρκου Σανούδου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η Αμοργός γνώρισε πολλές καταστροφές και λεηλασίες από πειρατές, αλλά και από τους κατακτητές που διεκδικούσαν τα εδάφη της. Η διοίκηση του νησιού άλλαξε πολλές φορές, με την οικογένεια Γκίζη να πρωταγωνιστεί σε κάθε εξέγερση.
Το 1537 ο Τούρκος Νάυαρχος Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει το νησί. Στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί και κατάφυγαν στη Κρήτη.
Η Αμοργός συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και ενώθηκε με την Ελλάδα το 1832.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΜΟΝΗ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΜΟΡΓΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024