Holiday.gr Ημ/νια
May 19, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
+ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
+ ΤΡΙΚΑΛΑ
+ ΛΑΡΙΣΑ
+ ΚΑΡΔΙΤΣΑ


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / ΚΑΡΔΙΤΣΑ / KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ
Η Καρδίτσα, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, καταλαμβάνει τη δυτική άκρη του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι κτισμένη δίπλα σε έναν παραπόταμο του Πηνειού και σε απόσταση 10 χλμ. από τους πρόποδες της Πίνδου και σε υψόμετρο 110 μ.
Είναι μια από τις νεότερες πόλεις του Ελλαδικού χώρου, καθώς η ίδρυσή της τοποθετείται μόλις στις αρχές του 17ου αιώνα δηλαδή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μέχρι τότε η Καρδίτσα ήταν ένα μικρό άσημο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Μάλιστα λέγεται ότι ιδρύθηκε από Τούρκους που δεν άντεχαν τις επιθέσεις των Αγραφιωτών αλλά και από εύπορους Έλληνες. Λόγο της προνομιακής γεωγραφικής της θέσης, πάνω στον εμπορικό δρόμο Βόλου – Τρικάλων – Ιωαννίνων, αποτέλεσε σταθμό και κέντρο του εμπορίου γνωρίζοντας οικονομική άνθηση.
Το 1821 η φοβερή ασθένεια της πανώλης αποδεκάτισε τους κατοίκους με αποτέλεσμα να ερημωθεί η πόλη. Η Καρδίτσα θα ξαναγεννηθεί μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1881 και θα ανακηρυχθεί σε δήμο το 1882.
Μια ακόμη ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της πόλης είναι η 2/9/1943, όπου η Καρδίτσα έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Καρδίτσα κατάγονταν δύο επιφανείς άντρες που το όνομά τους ταυτίστηκε με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Πρόκειται για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Νικόλαο Πλαστήρα. Σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί η προτομή του πρώτου και ο ανδριάντας του δεύτερου.

Σήμερα, η Καρδίτσα αποτελεί διοικητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του νομού. Όσο αφορά τη φυσιογνωμία της, είναι μια σύγχρονη πόλη που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες και τους πεζόδρομους, που σε συνδυασμό με το επίπεδο έδαφος της περιοχής δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περιπάτους και ποδήλατο.
Η περιήγηση στην πόλη επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πόλη διατηρεί το παραδοσιακό της στοιχείο.

Ένα ιδιαίτερο στολίδι για την πόλη και για όλο τον νομό είναι το πάρκο Παυσιλύπου. Αποτελεί μια όαση για την πόλη και σημείο αναφοράς για όλους τους Καρδιτσιώτες. Είναι ένα κατάφυτο πάρκο από δέντρα και λουλούδια, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζουν τα υπέροχα παγώνια που κινούνται με άνεση ανάμεσα στα παρτέρια και στα πλακόστρωτα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί.
Η ενοποίηση του πάρκου με την πλατεία Πλαστήρα δημιούργησε έναν ευρύχωρο χώρο στον οποίο λαμβάνουν μέρος πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δίπλα στον πάρκο βρίσκεται και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, του 19ου αιώνα, με τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη αγιογράφου Δημήτρη Γιολδάση.

Στα νότια της κεντρικής πλατείας βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα και συγκεκριμένα το διάστημα 1925 – 30. Είναι βασισμένο στον αρχιτεκτονικό τύπο αγοράς της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Αποτελεί το μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που έγινε γνωστό ως ΄΄Μοντέρνο Κίνημα΄΄. Χαρακτηρίζεται για την καθαρή γεωμετρία και συμμετρία του ως προς τους άξονες Ανατολή - Δύση, Βορράς – Νότος. Σήμερα, το κτίριο χρησιμοποιείται σαν εμπορικό κέντρο και σαν χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Επίσης, κατά την περιήγησή σας στην πόλη θα δείτε τα νεοκλασικά κτίρια του πρώην κινηματογράφου «Παλλάς» το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και του ξενοδοχείου «Άρνη» που κτίστηκε το 1920 και διαθέτει θολωτό τρούλο.

Η Καρδίτσα προσφέρει στους επισκέπτες της και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης. Στην πόλη λειτουργούν νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική που απογειώνουν το κέφι…

Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
Ρεντίνα-η αρχόντισσα των Αγράφων
το μοναστήρι της Ρεντίνας
το μουσείο μεταβυζαντινής τέχνης
το μουσείο εθνικής αντίστασης
το βιβλίο μου
γενική άποψη της Ρεντίνας
κεντρική πλατεία
δημοτικός ξενόνας ΔΟΛΟΠΙΑ
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ DOMOTEL ARNI HOTEL
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ - info >
ASTRON
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ - info >
KIERION
KAΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΗ - info >

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024