Holiday.gr Ημ/νια
May 25, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
+ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
+ ΠΡΕΒΕΖΑ
+ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
+ ΑΡΤΑ


PICTURES OF GREECE
360 view Panoramic

 
EΛΛΑΔΑ / ΗΠΕΙΡΟΣ / ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ / ΣΑΓΙΑΔΑ
ΣΑΓΙΑΔΑ
Η Σαγιάδα βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Θεσπρωτίας. Απέχει 23 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και καταλαμβάνει την παράλια - πεδινή και λοφώδη - περιοχή βόρεια των παλιών εκβολών του ποταμού Καλαμά και εκτείνετε μέχρι την ελληνοαλβανική μεθόριο.
Ο ομώνυμος δήμος αποτελείται από πέντε κοινότητες οι οποίες διακρίνονται για τις φυσικές καλλονές τους αλλά και για την πολυτάραχη ιστορία τους. Κι αυτό γιατί η περιοχή της Σαγιάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρέθηκε στο στόχαστρο των Ενετών και Τούρκων κατακτητών. Το 1479, η Σαγιάδα περνάει οριστικά στην κυριαρχία των Τούρκων. Τότε η περιοχή μετατράπηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα στη Σαγιάδα είχε ιδρυθεί και γαλλικό προξενείο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη Σαγιάδα έλαβε χώρα η συνάντηση του Αλή Πασά με τον Ναπολέοντα και τους Γάλλους διπλωμάτες.

Η Σαγιάδα είναι ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της Θεσπρωτίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσφέρει στους επισκέπτες του ήσυχες διακοπές κοντά στη φύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι λάτρεις των ταξιδιών προτιμούν τη Σαγιάδα για τις καλοκαιρινές κυρίως διακοπές τους, καθώς διαθέτει πανέμορφες ακρογιαλιές και ειδυλλιακά τοπία.
Η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σαγιάδας και τους γραφικούς οικισμούς, θα σας γεμίσει με υπέροχες εικόνες. Επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο χωριό της παλιάς Σαγιάδας. Τα λιγοστά σπίτια που σώζονται παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και οι παλιές εκκλησίες αλλά και τα γραφικά καλντερίμια του χωριού.
Κατά την περιήγησή σας στη Σαγιάδα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό Ράγιο και την μονή Ραγίου η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο μοναστήρι το οποίο έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης επαναλειτουργεί και είναι επισκέψιμο για τους πιστούς.
Επίσης αξίζει να δείτε το χωριό το Γιτάνη, που ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας, το χωριό Στροβίλι που βρίσκεται βορειοδυτικά της Σαγιάδας και είναι κτισμένο γύρω από έναν κωνικό λόφο στην κορυφή του οποίου υπήρχε ένα φρούριο από το οποίο σώζονται ελάχιστα τμήματα. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το Στροβίλι ήταν η παλιά Σαγιάδα, που κατέστρεψαν οι Τούρκοι κι ανάγκασαν τις γυναίκες να πέσουν στη θάλασσα, όπου λέγεται στέκουν ως σήμερα στο βυθό μαρμαρωμένες.

Σήμερα η Σαγιάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμός της Θεσπρωτίας, που αξίζει να γνωρίζετε και να περάσετε τις καλοκαιρινές ή τις χειμερινές σας διακοπές απολαμβάνοντας την ηρεμία της ηπειρωτικής υπαίθρου.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 18/3/2009
Copyright: Marinet Ltd

Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
CLICK TO ENLARGE
CLICK TO ENLARGE
ΣΑΓΙΑΔΑ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή. 
Online reservations
Map Map
ΣΑΓΙΑΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


TOP 50 HOTELS
Videos
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020