Holiday.gr Ημ/νια
January 29, 2022
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
360 view Panoramic 
ΓΑΛΛΙΑ / ΠΑΡΙΣΙ
ΠΑΡΙΣΙ

Το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, όπως αποκαλείται η πρωτεύουσα τα Γαλλίας είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όχι άδικα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή πόλη που μαγεύει τους επισκέπτες της και κερδίζει το θαυμασμό όλων των επισκεπτών της.

Το πάντα γοητευτικό Παρίσι είναι μια πόλη με μεγάλη και πολυσήμαντη ιστορία. Ο συνολικός πληθυσμός του ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια και είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Παρίσι εκτός από πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι και το σημαντικότερο κομβικό σημείο της χώρας, αλλά και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Ουνέσκο.

Η πόλη του Φωτός είναι κτισμένη στο κέντρο του λεκανοπεδίου του Παρισιού και περιβάλλεται από μεγάλα δάση, τα οποία προσφέρουν ανάσα δροσιάς στους Παριζιάνους και στους επισκέπτες. Ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης είναι ο ποταμός Σηκουάνας - με τον οποίο έχει ταυτιστεί και η ιστορική διαδρομή της - ο οποίος χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη. Ο Σηκουάνας διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη (rive droite), όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια, την αριστερή όχθη (rive gauche), όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών. Επίσης, συνδέει το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας και συγκεκριμένα με την Βουργουνδία και την Μάγχη.

Το Παρίσι μαζί με το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη καθώς συγκεντρώνει το 30% των επιχειρηματιών ολόκληρης της χώρας. Εδώ, εδρεύουν το 40% των επιχειρήσεων της Γαλλίας και είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιχειρηματική πόλη της Ευρώπης, το λεγόμενο La Defense.

Όπως προαναφέραμε, το Παρίσι διακρίνεται για την μακραίωνη και σπουδαία ιστορία του. Πτυχές της λαμπρής ιστορίας της πόλης αναβιώνουν μέσα από τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία - διαφόρων περιόδων - που ζωντανεύουν περασμένες εποχές και ταξιδεύουν το επισκέπτη. Γι αυτό και κάθε χρόνο επισκέπτονται την πανέμορφη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο οι οποίοι σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά την περίφημη αρχιτεκτονική της πόλης, τα ξακουστά μνημεία της και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος είναι το ορόσημο της πόλης. Κτίστηκε το 1889. Είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση το 1900. Δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως.
Η Αψίδα του Θριάμβου η οποία κατασκευάστηκε από τον Ναπολέοντα κατά το χρονικό διάστημα 1806 – 1835.
Η περίφημη λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées) η οποία είναι μια από τις πιο διάσημες λεωφόρους του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα. Ξεκινά από το μουσείο του Λούβρο και τους κήπους Τουλερί (Tuileries) και τερματίζει στην περιοχή La Defénse, όπου βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου.
Ο περίφημος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame de Paris) ο οποίος είναι και ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Άρχισε να κτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Οι δύο πύργοι του έχουν ύψος 69 μέτρα καθένας, ενώ το μήκος όλης της εκκλησίας φτάνει τα 130 μέτρα και το πλάτος της τα 45 μέτρα. Συνολικά έχει χωρητικότητα 9.000 ατόμων.
Το πανεπιστήμιο της Σορβόννης το οποίο ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων.

Το Παρίσι φημίζεται για τα πολλά και αξιόλογα μουσεία που διαθέτει. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη για τον επισκέπτη της πόλης να μην δει από κοντά κάποια από αυτά. Όπως το παγκοσμίως γνωστό μουσείο του Λούβρου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1793, περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 εκθέματα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον 19ο αιώνα.. Στεγάζεται στην τέως βασιλική κατοικία και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού.
Το μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay) που στεγάζεται στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό ο οποίος ανακατασκευάστηκε το 1986 για να στεγάσει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της χρονικής περιόδου 1848-1914.
Το κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Georges Pompidou) ή Μπωμπούρ (Beaubourg) ή Εθνικό κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, γνωστό για τη νεωτεριστική αρχιτεκτονική του. Κτίσθηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης.
Το Γκραν Παλέ (Grand Palais) το οποίο άνοιξε τις πύλες του στην παγκόσμια Έκθεση το 1900. Φιλοξενεί κυρίως πίνακες ζωγραφικής.
Το μουσείο του Πάμπλο Πικάσο το οποίο είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο έργο του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου. Εκτίθενται περίπου 250 έργα του, πίνακες αλλά και γλυπτά.
Το πάρκο της Βιλέτ, στο οποίο βρίσκονται τα μουσεία της "πόλης της μουσικής" και της "Πόλης των επιστημών και βιομηχανίας" με την τεραστίων διαστάσεων κινηματογραφική αίθουσα Ζεόντ (οθόνη 1 000 μ²)
Το μουσείο Ροντέν, με τον όμορφο κήπο, που φιλοξενεί έργα του διάσημου γλύπτη.
Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το μνημείο της Βαστίλλης, την Πλατεία Βαντόμ και φυσικά το περίφημο παλάτι των Βερσαλλιών το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 20/05/2009
Copyright: Marinet Ltd


ΠΑΡΙΣΙ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
ΠΑΡΙΣΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.
 
Online reservations
Map Map
ΠΑΡΙΣΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2022