Holiday.gr Ημ/νια
April 12, 2024
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
Άλλοι προορισμοί
+ ΤΟΥΡΚΙΑ
+ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
360 view Panoramic 
ΑΣΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Συγκεκριμένα εκτείνεται στη νοτιοδυτική Ασία κι ένα μικρό τμήμα της επικράτειας της, περίπου το 3% εκτείνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βασικό τμήμα της χώρας καταλαμβάνει την χερσόνησο της Ανατολίας που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Η Τουρκία συνορεύει δυτικά με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν και νότια με το Ιράκ και τη Συρία.

Η ιστορία της Τουρκίας χάνεται στα βάθη τω αιώνων. Κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και σε όλες τις ιστορικές περιόδους πρωταγωνίστησε στα δρώμενα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και τις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες. Από τους αρχαίους πολιτισμούς (Χαιτταίοι κ.λπ.), την ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο και κατόπιν τους βυζαντινούς χρόνους και την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της, έχει να επιδείξει μια ξεχωριστή και πολυσήμαντη δράση.
Η σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας ιδρύθηκε το 1923 ως κοσμικό κράτος δυτικού τύπου. Σήμερα το 99% του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι, ενώ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Κούρδων.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει φυσικές ομορφιές αλλά και πολλά ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, η ιδιαίτερη ανατολίτικη κουλτούρα της χώρας, εγγυάται στους ταξιδιώτες άφθονες ευκαιρίες διασκέδασης.

Η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας. Είναι κτισμένη στο κέντρο του οροπεδίου της Ανατολίας σε μικρή απόσταση από τη θέση της αρχαίας Χετταϊκής Ακρόπολης, όπου ήταν σταυροδρόμι περάσματος καραβανιών.

Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είναι η Κωνσταντινούπολη. Η σημερινή πόλη αποτελείται από: Την παλαιά Πόλη, που έχει χτιστεί σε μια μικρή χερσόνησο μεταξύ Προποντίδας και Κερατίου Κόλπου, εκεί όπου βρισκόταν το αρχαίο βυζάντιο. Την Νέα Πόλη (Γαλατάς και Πέραν), τις εξωτερικές συνοικίες και τα περίχωρα και το τμήμα που βρίσκεται στο ασιατικό έδαφος. Στην παλιά πόλη, που έχει κτιστεί σε επτά λόφους, βρίσκονται ο περίφημος ναός της Αγίας Σοφίας, πολλά βυζαντινά μνημεία, τεμένη, ανάκτορα των σουλτάνων, το πανεπιστήμιο και η ιστορική ελληνική συνοικία του Φαναρίου, όπου βρίσκεται το Ελληνικό Πατριαρχείο. Τη νέα και την παλιά πόλη συνδέουν δύο μεγάλες γέφυρες, η γέφυρα του Γαλατά και η γέφυρα του Ατατούρκ.
Στην Προποντίδα υπάρχουν δυο συστάδες νησιών: του Μαρμαρά και των Πριγκιποννήσων, που κατοικούνταν από Έλληνες. Τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων που μετά των διωγμό τους παραμένουν κλειστά αποτελούν ένα είδος αξιοθέατου για τους Έλληνες ταξιδιώτες της Πόλης που επισκέπτονται τα Πριγκιποννήσια για να τα δουν.
Στο νησί Χάλκη των Πριγκιποννήσων, υπάρχει η περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που σήμερα είναι κλειστή.

Η Σμύρνη είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Τουρκίας. Είναι χτισμένη στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, στο νότιο άκρο μιας γόνιμης προσχωματικής πεδιάδας. Μέχρι το 1922 η Σμύρνη, που κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες, γνώρισε μεγάλη ακμή καθώς αποτελούσε ισχυρό εμπορικό κέντρο. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τον διωγμό των Ελλήνων από την πατρίδα τους, μετά από πολλούς αιώνες, η πόλη κατοικείται κυρίως από Τούρκους και έχει χάσει πλέον την αίγλη της.

Η Προύσα, βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και υπήρξε κέντρο μεταξοβιομηχανίας. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Οσμανικού κράτους. Τα πολλά τεμένη, οι τάφοι των σουλτάνων και το μαυσωλείο του Σουλτάν Ομάν της δίνουν έντονο μουσουλμανικό χρώμα στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Άδανα είναι η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της επικράτειας. Είναι γνωστή για τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων που παράγονται στα εδάφη της.

Η Τουρκία είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός που ενδείκνυται για διακοπές καθώς ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις. Εκτός από τις περιηγήσεις που θα κάνετε στα δημοφιλή θέρετρα της χώρας και την γνωριμία σας με τους ιστορικούς τόπους και τα αξιοθέατα, θα διασκεδάσετε σε ανατολίτικους ρυθμούς (οριεντάλ) και θα απολαύσετε τις εκλεκτές συνταγές της ανατολίτικης κουζίνας, με τις πικάντικες και ιδιαίτερες γεύσεις.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
Ημερομηνία: 14/04/2009
Copyright: Marinet Ltd


Φωτογραφίες χρηστών κάντε click για να τις δείτε
kokoretsi
ΤΟΥΡΚΙΑ : Αν έχετε επισκεφθεί αυτή την περιοχή, μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας ?
[Ανεβάστε φωτογραφία]
Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφή.

 
ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
+ THE GALATAPORT HOTEL
Online reservations
TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2024