Holiday.gr Ημ/νια
August 3, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
Άλλοι προορισμοί
+ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
+ ΤΡΙΚΑΛΑ
+ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
+ ΛΑΡΙΣΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΘΕΣΣΑΛΙΑ > ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Η φημισμένη λίμνη Ταυρωπού ή η λίμνη Πλαστήρα όπως είναι περισσότερο γνωστή αποτελεί το στολίδι των Αγράφων και το μονάκριβο θησαυρό της Καρδίτσας. Συνδυάζει την ηρεμία των καταγάλανων νερών της λίμνης, με το αίσθημα περιπέτειας και δράσης που ξυπνά στους επισκέπτες το βουνό, προκαλώντας τους να το εξερευνήσουν. Τη συναντάμε σε μια περιοχή παραδεισένια. Η λίμνη περιβάλλεται από ψηλά κατάφυτα βουνά και το τοπίο κόβει την ανάσα. Εκτός από περιήγηση φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, η λίμνη και η γύρω περιοχή προσφέρεται και για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η λίμνη Πλάστηρα βρίσκεται σε απόσταση 25χλμ. δυτικά της πόλης της Καρδίτσας και σε υψόμετρο 1000 μ. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα, ενός παραπόταμου του Αχελώου. Η ιδέα της δημιουργίας της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα, υλοποιήθηκε όμως μετά το θάνατό του. Το έργο αυτό αποτελεί μια παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό οικοσύστημα με απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα.

Η περιοχή της λίμνης αποτελείται διοικητικά από τους δήμους Μητρόπολης, Πλαστήρα, Νεβρόπολης και Ιτάμου. Η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι εύκολη και μάλιστα μπορείτε να ακολουθήσετε δυο εναλλακτικές διαδρομές που περνούν από τα πανέμορφα χωριά της Καρδίτσας. Καθένα από αυτά έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και διακρίνεται για τις φυσικές του ομορφιές. Οι κάτοικοι διατηρούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και φημίζονται για την φιλοξενία τους. Σας προτείνουμε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας σε αυτά. Εξάλλου η διαδρομή προς τη λίμνη και οι εικόνες που θα αντικρίσετε θα σας εντυπωσιάσουν τόσο που σίγουρα θα θελήσετε να περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια των παραδοσιακών οικισμών. Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, Κερασιά, Κρυονέρι, Πεζούλα, Φυλακτή, Νεράιδα. Νεοχώρι, Μπελεκομύτης, Καρίτσα, Καστανιά, Λαμπερό, Μοσχάτο, Καλλίθηρα είναι μερικά από τα χωριά που θα γνωρίζετε κάνοντας το γύρο της λίμνης.

Το ιστορικό της δημιουργίας της
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1925. Ο Νικόλαος Πλαστήρας παραθέριζε τότε στην περιοχή της Νεβρόπολης. Λέγεται πως παρατηρώντας το έδαφος και το περίγυρο συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης ενός παραθεριστικού κέντρου στη θέση «αλώνια» Μπεζούλας, και στη θέση «Κακαβάκια». Αυτό θα ήταν εφικτό να γίνει, μετά την κατασκευή ενός φράγματος, που θα αποσκοπούσε στη δημιουργία τεχνητής λίμνης. Το κλείσιμο του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου, και στη συνέχεια η εκτροπή του νερού του στο θεσσαλικό κάμπο, θα εξασφάλιζε παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονα θα έδινε και ζωή στον κάμπο, ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία.
Το 1927 ο Ν. Πλαστήρας επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή, μαζί με ειδικούς επιστήμονες. Οι εκτιμήσεις όλων ήταν θετικές και με πρωτοβουλία του Πλαστήρα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας οι πρώτες μελέτες.
Το 1932 ακολούθησε συμπληρωματική μελέτη, η οποία αφορούσε κυρίως τα αρδευτικά έργα. Ακολούθησε η Γερμανική κατοχή που έφερε πολλά δεινά στον τόπο. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και στα πλαίσια της ανασυγκρότησής της, η κατασκευή της λίμνης ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Τελικά επί κυβερνήσεων Πλαστήρα, συμπεριλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 1951.
Το 1955 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εγκαινίασε το έργο του Μέγδοβα στο Βλάσδο, το σημερινό Μοσχάτο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1959.
Σήμερα, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Καρδίτσα καθώς από αυτήν υδρεύεται η πόλη και πολλά χωριά. Επιπλέον, η τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής συνεισφέρει στην οικονομική ευημερία του νομού.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπου η Καρδίτσα και τα γραφικά χωριά της άρχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των φυσιολατρών και όχι μόνο, η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 120.000 άτομα. Κι αυτό το χρωστά στο φυσικό της περίγυρο, καθώς βρίσκεται περιτριγυρισμένη από βουνά με πυκνή βλάστηση, που προσελκύουν τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου βουνού και της πεζοπορίας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λίμνης
Η λίμνη Πλαστήρα με το πέρασμα των χρόνων, μάλιστα, ανέπτυξε και το δικό της οικοσύστημα. Το βάθος της είναι ανομοιογενές και αυτό κυρίως προσδιορίζεται από το ανάγλυφο της περιοχής πριν σκεπασθεί από τα νερά. Το μέγιστο βάθος της είναι 60μ., το μέγιστο πλάτος της φτάνει τα 4 χλμ., ενώ το μέγιστο μήκος της είναι 14χλμ.
Η χωρητικότητά της φτάνει τα 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το υψόμετρο της στάθμης της φτάνει τα 780 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας την μια από τις σπανιότερες ορεινές λίμνες της χώρας μας.
Στα νερά της λίμνης διαβιούν πολλά είδη ψαριών. Εκτός αυτών που προϋπήρχαν στον Μέγδοβα, εμπλουτίσθηκε με γόνους νέων ειδών. Αναλυτικότερα τα είδη των ψαριών που υπάρχουν είναι, χέλια, λαυράκια, γριβάδια, πεταλούδα, κορέγονος, ασπρόψαρο και πέστροφα.
Επίσης, στην παραλίμνια περιοχή συναντάμε πολλά είδη πουλιών της πανίδας των Αγράφων αλλά και είδη που διαβιούν στο νερό ή στις άκρες της λίμνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, ενώ σπανιότερα είναι τα βουτηχτάρια και οι κορμοράνοι.

Αθλητικές δραστηριότητες στην λίμνη Πλαστήρα
Η περιοχή της Λίμνης είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της άθλησης και της φύσης. Όσοι αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ, μπορείτε να κάνετε κωπηλασία, κανό, να ψαρέψετε και να κολυμπήσετε στην γειτονική περιοχή Καλύβια Πεζούλας.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία και ποδήλατο βουνού.
Για τους πιο τολμηρούς και για όσους η επιθυμούν να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη, το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικό τρόπο άθλησης.
Οι λάτρεις της ορειβασίας έχουν πολυάριθμες επιλογές για γνωριμία με τις γύρω κορυφές. Το Βουτσικάκι, ο Καρβασαράς, τα Τέμπλα και οι ψηλότερες τοποθεσίες όπως τα Ζυγογιανναίικα αποτελούν γι΄ αυτούς μια πρόκληση προς κατάκτηση. Οι περιπατητικές διαδρομές μέσα στην υπέροχη αποτελεί άλλη μια συγκλονιστική εμπειρία.
Για περισσότερες πληροφορίες για την δραστηριότητα που σας ενδιαφέρει μπορείτε να απευθυνθείτε:
Ιππικός Όμιλος Κρυνερίου: 24410 92855
Κέντρο Οικοπεριπέτειας Ταυρωτός: 24410 92552
Κέντρο Ναυταθλητικών Δραστηριοτήτων: 24430 24162
Ενοικιάσεις ποδηλάτων «Οδυσσέας»: 24410 92001
Υπαίθριες Δραστηριότητες «Διαδρομές»: 24410 76781
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020