Holiday.gr Ημ/νια
July 13, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΙΟΝΙΟ > ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου, διακρίνεται για τα εύφορα εδάφη της. Οι απέραντοι ελαιώνες και οι κατάφυτοι αμπελώνες που θα δείτε κατά την περιήγησή σας, χαρίζουν στο νησί φυσική ομορφιά και εκλεκτά προϊόντα. Κρασί, λάδι, μέλι και τυριά είναι τα πιο φημισμένα από αυτά καθώς και τα τοπικά γλυκά (μάντολες και παστέλια) που ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση και κατασκευάζονται από αγνά ντόπια υλικά.

ΚΡΑΣΙ
Η αμπελουργία έχει μακραίωνη ιστορία στη Κεφαλονιά. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας κι αγγίζουν τον μύθο, αφού σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο κλήμα στο νησί το φύτεψε ο Κέφαλος, ο γιος του Ερμή και της Έρσης, ο οποίος αποίκησε το νησί που τότε ονομάζονταν Αθηναία γη, για να θυμάται την πατρίδα του.
Σε όλους τους ιστορικούς χρόνους η αμπελουργία υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την οικονομία του νησιού.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Κεφαλονιά και οι ποικιλίες των αμπελιών που καλλιεργούνται ευνοούν την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Ετικέτες όπως η Ρόμπολα, το Θηνιάτικο, το Μοσχάτο, το Βοστιλίδι και το Τσαούσι παράγονται κατ’ αποκλειστικότητα στη Κεφαλονιά και διακρίνονται για την ξεχωριστή τους γεύση.
Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς εκτείνεται στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού και καλύπτει μια έκταση 12.000 στρεμμάτων. Χαρακτηριστικά του είναι ο μεγάλος αριθμός των γηγενών ποικιλιών, τα επικλινή εδάφη, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που ειδικά για τη Ρόμπολα φτάνουν τα 350 - 600 κιλά ανά στρέμμα, και το ποικιλιακό δυναμικό που παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας.

Ρόμπολα Κεφαλονιάς
Η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό από τα νησιά του Ιονίου που έχει μια ζώνη Ονομασίας προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, με την ονομασία «Ρόμπολα Κεφαλληνίας».
Η Ζώνη της Ρόμπολας καλύπτει μια έκταση 3500 στρεμμάτων και φτάνει στα όρια του Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς. Τα κλήματα της Ρόμπολας βγαίνουν κυριολεκτικά μέσα από τις πέτρες και γι’ αυτό οι Βενετοί αποκαλούσαν το ξεχωριστό κρασί τους Vino di dasso που σημαίνει κρασί της πέτρας. Τα σταφύλια της Ρόμπολας έχουν λευκό υπόξανθο χρώμα, είναι στρογγυλά και λεπτόφλουδα.
Η Ρόμπολα είναι ένα λευκό κρασί με χρυσοκίτρινες ανταύγειες, ανάλογα με τη μέθοδο οινοποίησης. Το πρωτογενές άρωμα της Ρόμπολας το χαρακτηρίζουν άνθη εσπεριδοειδών και φρούτα ροδάκινου, κίτρου και μήλου, με ικανοποιητική ένταση και διάρκεια αρώματος. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα (από την παρουσία φυσαλίδων λόγω του διοξειδίου του άνθρακα). Καταναλώνεται σε διάστημα δύο χρόνων από το έτος παραγωγής και σερβίρεται στους 12 βαθμούς Κελσίου.

ΛΑΔΙ
Άλλο ένα φημισμένο προϊόν της Κεφαλονιάς είναι το λάδι. Από τους ελαιώνες του νησιού παράγεται ελαιόλαδο άριστης ποιότητας. Η σύσταση του εδάφους της Κεφαλλονίτικης γης και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ελιάς.
Το λάδι του νησιού ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του που θεωρείται μοναδική. Η παραγωγή του ελαιόλαδου αποτελεί παράδοση στη Κεφαλονιά που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η καλλιέργεια του ελαιόδεντρου, η συλλογή της ελιάς και η επεξεργασία των καρπών για την παραγωγή του λαδιού, γίνονται ακόμη και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουν μόνο οι Κεφαλλονίτες και το αποτέλεσμα είναι το εύγεστο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.
Στη Κεφαλονιά παράγονται συνολικά τρεις τύποι ελαιόλαδου:
α) το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που περιέχει μέχρι 1% οξύτητα και παράγεται χωρίς τη χρήση χημικών.
β) το παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από το πολτό των ελιών και
γ) το ελαιόλαδο, που προέρχεται από την χημική απόσταξη του πολτού και τη μίξη του με λίγο παρθένο ελαιόλαδο για άρωμα.

ΜΕΛΙ
Κατά την παραμονή σας στη Κεφαλονιά αξίζει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και το μέλι Ελάτης που παράγεται στο νησί. Είναι δυο κατηγορίες μελιών που ευνοούνται από τη χλωρίδα του νησιού αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι αρωματικό και ιδιαίτερα εύγεστο. Είναι ανοιχτόχρωμο και κατατάσσεται στα καλύτερα είδη που παράγονται στη χώρα μας.
Το μέλι Ελάτης είναι επίσης ένα από τα καλύτερα είδη. Βρίσκεται σχεδόν πάντα σε ρευστή μορφή.
Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, το οποίο δεν επιδέχεται καμιά επεξεργασία. Περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να το φτιάξει τεχνητά, παρά την γνωστή του σύνθεση.

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το παραδοσιακό τυρί της Κεφαλονιάς είναι η φέτα. Οι Κεφαλονίτες τυροκόμοι παινεύονται ότι από αυτούς εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, η τέχνη της παρασκευής της. Το γνωστό άσπρο μαλακό ή σκληρό τυρί με την χαρακτηριστική γεύση χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να ωριμάσει. Παλαιότερα κατασκευάζονταν από τράγιο γάλα ή με συνδυασμό τραγιού και κατσικίσιου γάλατος. Σήμερα η φέτα φτιάχνεται με παστεριωμένο γάλα και έχει αλμυρή γεύση. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής και αποτελεί ένα από τα προϊόντα με προστατευμένη ονομασία προέλευσης. Διατίθεται σε βαρέλια ή τυποποιημένη. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές. Τυρόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, σαγανάκι, κ.α.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μάντολες: τοπικό γλύκισμα της Κεφαλονιάς που παρασκευάζεται από αμύγδαλα, ζάχαρη και φυτικό κόκκινο χρώμα. Η τραγανή του υφή και η μοναδική γεύση του ξετρελαίνει τους λάτρεις των γλυκών. Πωλείται συσκευασμένο σε κουτιά διαφόρων μεγεθών ή χύμα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού.
Μαντολάτο: τοπικό γλύκισμα που κατασκευάζεται από ζάχαρη, αυγό, μέλι, αμύγδαλα ψιλοκομμένα, αμυλοσίροπο και βανίλια. Ξεχωρίζει για την μοναδική του γεύση και πωλείται σε συσκευασίες διαφόρων μεγεθών.
Παστέλια: το Κεφαλλονίτικο παστέλι ξεχωρίζει γιατί παρασκευάζεται με το εξαιρετικής ποιότητας τοπικό μέλι και σουσάμι. Θα το βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, σε συσκευασίες διαφόρων μεγεθών.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ
>> ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΑΓΙΟΦΙΔΑ Ή ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
>> ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΣΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
>> ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ
>> ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020