Holiday.gr Ημ/νια
July 14, 2020
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΙΟΝΙΟ > ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, φιλοξενεί πολλά σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Στεγάζεται σ' ένα κτίριο που κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν ως τότε καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953.
Στις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, θα δείτε τα ευρήματα των ανασκαφών που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές του νησιού. Τα εκθέματα προέρχονται από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή με τα ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου. Αξίζουν την προσοχή σας τα αρχαία χρυσά νομίσματα, τα χάλκινα σπαθιά, οι σφραγίδες, και οι πολύτιμες πέτρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου και τα δημιουργήματα της κεραμικής τέχνης που ανήκουν στην αρχαϊκή.

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το μουσείο λειτουργεί από το 1966 και στεγάζεται στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Είναι ένα άρτια οργανωμένο πνευματικό ίδρυμα. Μέσα από το αξιόλογο υλικό του ιστορικού αρχείου του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού από τις αρχές του 15ου αιώνα έως και το 1848. Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά ιστορικά έγγραφα, προσωπογραφίες, συλλογές προσωπικών αντικειμένων ιστορικών προσωπικοτήτων της Κεφαλονιάς, κ.α.
Επίσης, το μουσείο φιλοξενεί και μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή. Μεταξύ άλλων θα δείτε κεντήματα κεφαλλονίτικης τέχνης, ασημικά, πορσελάνες, οικιακά και αγροτικά σκεύη, κρεβατοκάμαρα παραδοσιακού τύπου, ένα φωτογραφικό αρχείο αποτελούμενο από 3000 περίπου φωτογραφίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή με τα εκκλησιαστικά σκεύη, τις εικόνες και τα ξυλόγλυπτα του 17ου - 19ου αιώνα και η βιβλιοθήκη με τα 500 περίπου βιβλία σπάνιων εκδόσεων.
Σκοπός του μουσείου είναι να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιάς της Κεφαλονιάς.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στα Δαυγάτα. Ιδρύθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας στο μουσείο θα γνωρίσετε το θαλάσσιο και χερσαίο πλούτο του νησιού. Η ποικιλία των σπάνιων ζωικών και φυτικών ειδών και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν το οικοσύστημα της Κεφαλονιάς προβάλλονται μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Σκοπός της ίδρυσης του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη συνολική εικόνα του περιβάλλοντος και των δυο νησιών (Κεφαλονιά και Ιθάκη), να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Βρίσκεται στο Ληξούρι και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Το επιβλητικό αρχοντικό αποτελείται από 14 δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με φατνώματα στην οροφή, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί 30.000 τόμους βιβλίων, από τους οποίους το 1/5 είναι εκδόσεις του 16ου, 17ου, 18ου, 19ου αιώνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο της Βιβλιοθήκης το οποίο λειτουργεί στον όροφο του κτιρίου. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από χειρόγραφα των αδελφών Ιακωβάτων, εκκλησιαστικά άμφια και παλαιά έπιπλα.
Από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι: οι 36 εικόνες (από τις οποίες οι δύο είναι φορητές η "Σύναξις των Ταξιαρχών" του Φιλόθεου Σκούφου, και "Το εν Χώναις θαύμα" του Μιχαήλ Δαμασκηνού), 3 χειρόγραφα Ευαγγέλια από περγαμηνή του 10ου, 14ου και 15ου αιώνα σε δέρμα ζώου και γραμμένα με το χέρι και τα Άπαντα του Πλάτωνος σε μια σπάνια έκδοση από τη Βενετία του 1556.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το εκκλησιαστικό μουσείο στεγάζεται στο παλαιό καθολικό της Μονής Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, το οποίο είναι και το μοναδικό κτίριο που διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Από τα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν: το επιτραχήλιο του Αγίου Νεκταρίου και το πουκάμισο του Αγίου Παναγή ή παπά-Μπασιά. Επίσης, οι δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού του 1777 και ο Αρχιεπισκοπικός Σάκος Κεφαλληνίας.
Στον κύριο Ναό, ο οποίος σώζεται ακέραιος ξεχωρίζει το τέμπλο, το οποίο είναι έργο του 17ου αιώνα.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ
>> ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΑΓΙΟΦΙΔΑ Ή ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
>> ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΣΟΥ
>> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
>> ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ
>> ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2020