Holiday.gr Ημ/νια
June 20, 2021
Ελληνικά Ελληνικά Αγγλικά Αγγλικά
Home Page
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
360 view Panoramic 
EΛΛΑΔΑ > ΙΟΝΙΟ > ΚΕΡΚΥΡΑ
ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας στεγάζεται σ’ ένα κτίριο που οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1962 – 1965. Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κέρκυρα αλλά και στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: η συλλογή με τα γλυπτά από τις ανασκαφές στο ναό της Αρτέμιδος και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην πόλη και το νεκροταφείο της Γαρίτσας. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα χάλκινα αγαλματίδια που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, τη πήλινα εδώλια και τα αγαλματίδια από τα ιερά της Κέρκυρας και το εντυπωσιακό Αέτωμα της Γοργούς που προέρχεται από το ναό της Αρτέμιδος και χρονολογείται από το 580 π.Χ. Είναι το αρχαιότερο λίθινο αέτωμα που σώζεται από αρχαίο ναό. Επίσης, αξιόλογη είναι η συλλογή με τα ευρήματα από την Παλαιόπολη, που – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει εργαλεία ιατρικής και οστέινα αντικείμενα οικιακής χρήσης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΉΣ ΤΈΧΝΗΣ
Το Βυζαντινό μουσείο της Κέρκυρας, γνωστό και ως μουσείο Αντιβουνιώτισσας, στεγάζεται στον ιερό ναό της Παναγιάς της Αντιβουνιώτισσας. Είναι ένα από τα παλαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η αρχιτεκτονική δόμηση του ναού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κερκυραϊκού ναού των βυζαντινών χρόνων, όσο και ο εσωτερικός διάκοσμος και κυρίως οι συλλογές χριστιανικής τέχνης που φιλοξενεί. Εκτίθενται περίπου ενενήντα εικόνες που χρονολογούνται από τον 15ο έως το 19ο αιώνα και είναι αντιπροσωπευτικές της επτανησιακής και κρητικής σχολής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το μουσείο Ασιατικής τέχνης στεγάζεται στα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο βρετανικού ρυθμού που κτίστηκε την περίοδο 1819 έως 1824 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του εκάστοτε αρμοστή, ως έδρα του ιπποτικού τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και ως έδρα της Ιονίου Γερουσίας.
Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και έπιπλα από την εποχή της Ιονίου Γερουσίας. Στον όροφο του ανακτόρου – μεταξύ άλλων θα δείτε τη περίφημη συλλογή ασιατικής τέχνης. Περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 εκθέματα, δωρεές του Γρηγόρη Μάνου, τα οποία προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Ινδίες, την Κορέα, την Καμπόζη, τη Ταϊλάνδη και το Θιβέτ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνοβουδιστική συλλογή με γλυπτά από την Γκαντάρα του Πακιστάν, που χρονολογείται από τον 1ο έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο του είδους του που λειτουργεί στην Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο. Στεγάζεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας και λειτουργεί από το 1981. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από σπάνια χαρτονομίσματα, μήτρες εκτύπωσης, φωτογραφίες και μακέτες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρουσιάζει όλα τα στάδια παραγωγής χαρτονομισμάτων, ξεκινώντας από τον αρχικό σχεδιασμό του και την παραγωγή χαρτιού ως τον τρόπο καταστροφής τους σε παλιούς κλίβανους.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: τα χαρτονομίσματα που εξέδωσε η Ιονική τράπεζα από το 1839 έως και το 1920. Επίσης, τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα το 1831, επί κυβερνήσεως Καποδίστρια και τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησε η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας το 1840. Αξίζει να δείτε και τη συλλογή από χαρτονομίσματα της μεταπολεμικής περιόδου που προέρχονται από διάφορες χώρες και το κινέζικο χαρτονόμισμα που χρονολογείται από το 1300 και είναι ένα από τα παλαιότερα που σώζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης και αναβάθμισης της πόλης, επαναλειτουργεί από το 1995 στα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με σκοπό να αποτελέσει πυρήνα του Ιστορικού μουσείου του νησιού. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από σπάνια έργα Κερκυραίων καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από δωρεές.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: ΄΄η Δολοφονία του Καποδίστρια΄΄ έργο του Χαράλαμπου Παχή, ΄΄ο Πολεμιστής του 21΄΄ έργο του Σπύρου Προσαλέντη, ΄΄ο κουρδιστής του πιάνου΄΄ έργο του Γ. Σαμαρτζή, ΄΄η Σφίγγα΄΄ έργο του Σπύρου Σκαρβέλη, κα.
Επίσης, η πινακοθήκη φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις και παρουσιάζει έργα νέων καλλιτεχνών. Στην κεντρική αίθουσα οργανώνονται διαλέξεις και σεμινάρια ιστορίας τέχνης, ενώ δίδονται και συναυλίες μικρών μουσικών συνόλων.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1978 και αρχικά στεγάζονταν στο κτίριο του κληροδοτήματος Δαλιέτου, που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Λαογραφικό μουσείο της Κέρκυρας βρίσκεται στο χωριό Συναράδες και ιδρύθηκε το 1982. Στεγάζεται σ’ ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, αντρικές και γυναικείες, οικοσκευές και γεωργικά εργαλεία. Ενδιαφέρουσα είναι η λεγόμενη γωνιά του παιδιού, οπού παρουσιάζει μια παιδική συλλογή που αποτελείται από παιχνίδια, ρούχα και παιδικά έπιπλα και οικοσκευές.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ
Ο Διονύσιος Σολωμός, ο Εθνικός μας ποιητής, ο οποίος κατάγονταν από τη Ζάκυνθο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Κέρκυρα. Συγκεκριμένα παρέμεινε στο νησί από το 1828 έως το 1857 που πέθανε.
Στο νησί των Φαιάκων έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του. Ανέπτυξε στενή φιλία με τον κερκυραίο μουσικό Νικόλαο Μάντζαρο, ο οποίος μελοποίησε τον «ύμνο εις την Ελευθερία» και άλλα ποιήματα του Σολωμού.
Το σπίτι που έζησε όλα αυτά τα χρόνια ο μεγάλος μας ποιητής, την περίοδο του Β’ παγκοσμίου Πολέμου είχε υποστεί μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς. Αλλά αναστηλώθηκε και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ενώ εδώ στεγάζεται και το κέντρο Κερκυραϊκό Σπουδών. Βρίσκεται στην οδό Αρσενίου, κοντά στα Μουράγια, σ’ ένα από τα γραφικότερα σημεία της πόλης, με θέα τη θάλασσα.
Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείο θα δείτε το γραφείο του ποιητή και μια συλλογή από προσωπικά του είδη και σπάνια ενθύμια. Επίσης, θα δείτε όλες τις εκδόσεις των έργων του, παλιές και νέες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή με τις ανέκδοτες φωτογραφίες που εκτίθενται στο μουσείο και παρουσιάζουν πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται με τη ζωή, το έργο και την ταραγμένη εποχή στην οποία έζησε ο Διονύσιος Σολωμός.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Το μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, λειτουργεί στην εξοχική κατοικία της οικογένειας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.
Βρίσκεται στη θέση Κουκουρίτσα, στο χωριό Ευρωπούλοι και αποτελεί δωρεά της Μαρίας Δεσύλλα – Καποδίστρια, η οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε Δήμαρχος Κερκυραίων κατά τα έτη 1956 – 59 και ήταν η πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος. Η οικία και το κτήμα αποτελούσαν περιουσία της οικογένειας Καποδίστρια από την εποχή που ζούσε ο Κυβερνήτης. Στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, έπιπλα της εποχής και οικοσκευές που χρησιμοποιήθηκαν από τον κερκυραίο πολιτικό που το έργο του σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Το μουσείο Θαλάσσης, βρίσκεται στις Μπενίτσες, ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία του δύτη και συλλέκτη Ναπολέοντα Σαγιά.
Περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα τα οποία προέρχονται από τον μαγικό κόσμο του βυθού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κοράλλια, τα όστρακα, τα σφουγγάρια, τα σαγόνια των καρχαριών, τα απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών κ.α.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ
>> ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
>> ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
>> Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
>> ΦΥΣΗ – ΥΠΑΙΘΡΟΣ – ΒΛΑΣΤΗΣΗ
>> ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
>> ΙΣΤΟΡΙΑ
>> ΜΟΥΣΕΙΑ
>> ΦΡΟΥΡΙΑ
>> ΑΧΙΛΛΕΙΟ
>> ΜΟΝ ΡΕΠΟ
>> ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
>> ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
>> ΜΟΝΗ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
>> ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ - ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ
>> ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
>> ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Προσθήκη κριτικής [Οδηγίες κριτικής]
Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες του Holiday μπορούν να γράψουν κριτικές. Εγγραφείτε.
 
Online reservations


TOP 50 HOTELS
Videos
PICTURES OF GREECE
 
24 Kapodistriou Str., 185 31 Piraeus Greece,
Phone: +30 210 4101130, Fax: +30 210 4101132,
E - mail: info@holiday.gr
Holiday.gr Β© Copyright 2004 - 2021